EDGE Dialer ED77 w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
EDGE Dialer ED77 w Orange
Witam wszystkich. Od niedawna jestem użytkownikiem w/w modemu w Orange. Przeczytałem już trochę na temat internetu w sieci Orange i obawiam się, że osoby wypowiadające się na forum i krytykujące operatora mają rację. Mam wykupioną opcję za 120 zł, a mój maksymalny transfer nie przekroczył 16 kB/s . Zasięg mam słaby max. 4 kreski i odbieram chyba tylko GPRS. Mieszkam w woj. Warmińsko-mazurskim w. Dobry gmina Godkowo. Mało się na tym znam i w związku z tym czy ktoś mógłby mi pomóc - tj.powiedziec jak zwiększyc odbierany sygnał? Co to jest BTS i gdzie najbliżej mego miejsca zamieszkania to się znajduje? Firefox'a już mam -chodzi szybciej. Będę wdzięczny za wszystkie porady. Waldek. 

waldek
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: EDGE Dialer ED77 w Orange
Według mapy na zasieg.orange.pl jesteś w zasięgu GPRS, najbliższy BTS z EDGE znajduje się w Pasłęku i Ornecie. W twoim wypadku może pomóc dobra antena kierunkowa. A BTS to inaczej stacja bazowa operatora.
-
Bardzo dziękuję za informację. Mam jeszcze pytanie, jaką antenę kupic? I czy ewentualnie można zaadoptowac do tego celu starą antenę telewizyjną? Z pozdrowieniami Waldek.
waldek
-
- Użytkownik forum
Witam @wabar prędkość 16 kB/s(16kB/s = 128 kb/s) jest już prędkością EDGE(GPRS wyciąga maksymalnie 6 kB/s = 48 kb/s). Taka prędkość jest odpowiednia dla modemów klasy 6, a ED77 jest właśnie modemem klasy 6. Więcej po prostu modem nie wyciągnie więcej.
-
Czy ktoś ma już nowsze oprogramowanie do ed77? jeśli tak to proszę o wiadomość na [email protected] Z góry dziękuję.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
mario006, mylisz się ED77 ma max do 177 kb/s, a więc do 22 kB/s ten modem może wyciągnąć czyli ok. 6 kB/s więcej niż teraz i myślę, że antena może pomóc, ale na pewno nie antena telewizyjna.mario006 pisze:Witam @wabar prędkość 16 kB/s(16kB/s = 128 kb/s) jest już prędkością EDGE(GPRS wyciąga maksymalnie 6 kB/s = 48 kb/s). Taka prędkość jest odpowiednia dla modemów klasy 6, a ED77 jest właśnie modemem klasy 6. Więcej po prostu modem nie wyciągnie więcej.
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Chyba że samemu z anteny telewizyjnej zrobisz kierunkową na GSM.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s 

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
No, jeżeli potrafisz sam dostroić ...TomekŁódź pisze:Chyba że samemu z anteny telewizyjnej zrobisz kierunkową na GSM.

-
edge dialer ed77
nie wiem jak na tym internecie sprawdzic czy przekroczylem limit niech mi ktos napisze 

-
- Stały użytkownik forum
Jedyny sposób to posiadanie programu mierzącego ilość ściąganych + wysyłanych danych, ale przy taryfikacji co 10 KB mogą wystąpić różnice pomiędzy ilością danych wyświetlonych przez program a zliczonych przez operatora. Osobiście polecam program NetMeter.
Zresztą to czy przekroczyłeś limit można zaobserwować po spadku prędkości pobierania.
Pozdrawiam
Zresztą to czy przekroczyłeś limit można zaobserwować po spadku prędkości pobierania.
Pozdrawiam

-
witam
mam business everywhere i modem option icon II.srednia predkosc downloadu to 2.5KB/s.zasieg mam 4 kreski na 5 i literka E czyli chyba EDGE. co moge zrobic by zwiekszyc predkosc ?czy pomoze antena kierunkowa?mieszkam w woj.małopolskim w miejscowosci Ochotnica Dolna powiat nowotarski.bardzo prosze o pomoc.z góry dziękuję i pozdrawiam 

- LuKaSh
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez LuKaSh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
witam ponownie;)pisalem wczesniej ze mam EDGE w Orange.pliki w Aresie sciagaja mi sie ze srednia predkoscia 2 kb/s ale wyjatkiem byl 27 i 28 luty 08 wtedy o dziwo prędkość dochodzila do 25 kb/s i rzadko spadala ponizej 10 kb/s...czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego?teraz znow predkosci sa marne;(instalowalem wczesniej TweakMastera ale nie dal pozadanych skutkow wiec go odinstalowalem.jesli ktos moglby mi pomoc w uzyskaniu takich predkosci jak przez te 2 dni byl bym bardzo wdzieczny
pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum;)

- LuKaSh
Ja mam tak caly czas a nawet wyzsze dochadzallookkaass pisze:o dziwo prędkość dochodzila do 25 kb/s i rzadko spadala ponizej 10 kb/s

Moze limit sie wlaczyl?? Pewnie chodzi ci o 2KB/s a takie predkosci sa po lmicie...llookkaass pisze:teraz znow predkosci sa marne;(
lub:
Moze masz zasyfinego kompa...Najlepszym rozwiazaniem bylby format moim zdaniem...
Albo System Mechanic:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... m+mechanic
-
ale z tego co wiem teraz w orange free nie ma limitow mam opcje za 60 zł za modem placilem 199 zl
[ Dodano: 2008-03-01, 16:47 ]
a pozatym nigdy wczesniej nie mialem takich wysokich predkosci a neta mam od 23 stycznia biezacego roku
[ Dodano: 2008-03-01, 16:47 ]
a pozatym nigdy wczesniej nie mialem takich wysokich predkosci a neta mam od 23 stycznia biezacego roku
- LuKaSh
llookkaass pisze:ale z tego co wiem teraz w orange free nie ma limitow mam opcje za 60 zł za modem placilem 199 zl

ja mialem tak:a pozatym nigdy wczesniej nie mialem takich wysokich predkosci a neta mam od 23 stycznia biezacego roku
kiedy mily pan z Orange (moj znajomy) przyjechal do mnie aby przetestowac ten internet dzialalo bardzo dobrze (tak jak teraz)...na drugi dzien podpisalem umowe wszystko ok zainstalowalem i predkosc tak jak u ciebie ok 2-3 KB/s..Zdenerwowalem sie, Zrobilem format calego dysku i od tamtej pory pieknie smiga caly czas..(tylko raz byla awaria nadajnika i byly problemy) Zrob format, zainstaluj sterowniki od medemu i przetestuj
[ Dodano: 2008-03-01, 20:06 ]
a mam go miesiac dluzej od Ciebie
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
pierwsze słyszęllookkaass pisze:w orange free nie ma limitow

Wracając do tematu. U mnie też były takie prędkości i różne dziwne akcje z tym modemem

ED77 + ATK20 = 

- LuKaSh
SVIPER pisze:U mnie też były takie prędkości i różne dziwne akcje z tym modemem
Kod: Zaznacz cały
Urządzenie: ED77
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
Sory-ja pisałem bardziej pod posty autora tematu wabar. Poza tym moje uwagi też mogą się przydać.
pozdro

pozdro
ED77 + ATK20 = 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SVIPER, mam wrażenie, że posty nabijasz.
-
hej no nie żartujcie...i nie da się obejść tych limitów???a jak zamawiałem to miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń więc chyba miał na myśli-bez limitów...chyba że się nie zrozumieliśmy...???zamierzam kupić antenę kierunkową do najbliższego BTS-a mam zaledwie kilmetr i nie ma zadnych przeszkod mam nadzieje ze antena cos pomoze..
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
"Po przekroczeniu x GB danych odebranych i wysłanych operator zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych usługi" - jakoś tak.llookkaass pisze:miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń

Limitu nie masz. 2Kb/s to też prędkość i możesz ściągać do woli.

- LuKaSh
Nie.. Mozesz co najwyzej oszczedzac danellookkaass pisze:i nie da się obejść tych limitów???
Jezeli mial to na mysli to po prostu klamal...Ale pewnie chodzilo mu o to ze korzystasz kiedy chcesz i "gdzie chcesz"..llookkaass pisze:a jak zamawiałem to miły pan mnie zapewniał że to internet bez ograniczeń więc chyba miał na myśli-bez limitów...
dobry pomyslllookkaass pisze:zamierzam kupić antenę kierunkową
tyle ze:
Czy on ma wejscie na antene zewnetrzna??Urządzenie: Option Icon II

-
nie widze w tym modemie takiego wejścia ale czytalem o róznego rodzaju rozdzielaczach...czy oznacza to ze nie moge do niego podlaczyc anteny???prosze o odpowiedz jestem malo doswiadczony w temacie internetu...
- LuKaSh
Jest konektor indukcyjnyllookkaass pisze:ale czytalem o róznego rodzaju rozdzielaczach...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8728
Nie wiem jak dziala bo nie mam takiego...