Iplus zaczal ciac

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DADA
Stały użytkownik forum

Re: Iplus zaczal ciac

Post autor: DADA »

maku73 pisze:A może do telewizji z nimi?
Konkurencja <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> się wtedy ucieszy.
Telewizja "TRWAM" jest ostatnio w modzie :wink:
Awatar użytkownika
raptou
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raptou »

TomekŁódź pisze:[cut]Przecież to jest chore i tego nie można nazwać nieograniconym dostępem do internetu[cut]
'Nieograniczony dostęp' tłumaczyłbym raczej jako 'bez granic' czyli w kontekście jego mobilności.
Cały pic polega na prawniczym sformułowaniu zdania "nieograniczony dostęp". Operator nie daje nam usługi "internet" a jedynie "dostęp do internetu" Sam dostęp nie jest, więc niczym ograniczony (no, może zasięgiem) ale tak sprytne sformułowanie zdejmuje niemal całkowicie odpowiedzialność za cokolwiek z operatora, który formalnie zmienia się w dostawcę, który w końcu tylko umożliwia dostęp do bliżej nieokreślonych zasobów internetu i nic więcej. Odpowiada jedynie za to, żeby zawsze można było się połączyć, choćby z prędkością 0,00001 kbps. Dopóki na wysłane zapytanie jest odpowiedź to usługa jest świadczona. Dzięki takiemu zabiegowi formalnie wszystko jest ok. Można się obrażać na Plusa dowoli. Może im ubyć nawet 3 miliony abonentów a i tak wyjdą na swoje. Najwyżej ucierpią trochę na prestiżu. Polityka Polkomtela jest nie zmienna od samego początku ich działalności. Gdy inni operatorzy zarzynali się jestem spamerem na budowę i rozwój infrastruktury i przez parę lat byli na minusie, Plus niemal od samego początku działalności generował zyski.
Polkomtelowi nie zależy na pozyskaniu jak największej liczby abonentów za wszelką cenę. Im zależy na pozyskaniu tych, którzy chcą płącić i zgadzają się na ich warunki. Z innymi niech się męczą pozostali. Droga wolna. Wybór jest.

Czy dobrze to, czy źle ? Odpowiedź wcale nie jest tak jednoznaczna.

My-klienci jesteśmy dla takiego molocha tylko anonimową statystyką i nie liczy się jednostka tylko odsetek niezadowolonych względem wszystkich, czynnych abonentów. Póki jest mały możemy sobie pisać petycje nawet do Dyrekcji Dzwonków Tramwajowych. W skali globalnej gdy taka polityka, jaką prowadzi Plus przynosi realne dla niego korzyści to po co to zmieniać, tym bardziej, że formalnie wszystko jest ok ?
bbart
Stały użytkownik forum

Post autor: bbart »

raptou pisze:Polityka Polkomtela jest nie zmienna od samego początku ich działalności. Gdy inni operatorzy zarzynali się jestem spamerem na budowę i rozwój infrastruktury i przez parę lat byli na minusie, Plus niemal od samego początku działalności generował zyski.
Nie jestem ekspertem ale o ile pamiętam to jakieś kilka tygodni temu w jednym z dzienników TV mówiono, że z trzech sieci komórkowych na polskim rynku tylko PTC (Era) spłaciła swoje wszystkie zobowiązania i kredyty a pozostali operatorzy muszą się jeszcze z nimi borykać. Było o tym napisane również na jednym z portali dotyczącym telefonii gsm (niestety nie pamiętam którym).
raptou pisze:My-klienci jesteśmy dla takiego molocha tylko anonimową statystyką i nie liczy się jednostka tylko odsetek niezadowolonych względem wszystkich, czynnych abonentów.
W pełni się zgadzam. Niestety jest nas bardzo znikoma ilość, więc póki co raczej nie mamy szans przebicia. Pozostaje nam tylko indywidualna walka z niedziałającą lub źle działającą usługą i słanie maili oraz dzwonienie do biura obsługi :(

Tak swoją drogą to jeśli nie chcecie przekroczyć limitu to proponuję przesiadkę na GPRS :lol: To oczywiście żart, ale muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie zdażyło mi się przekroczyć 700 MB transferu. Póki co GPRS musi mi wystarczyć więc jeszcze przez jakiś czas problem cięć mnie nie dotyczy... :D
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
Adamjx

Post autor: Adamjx »

Może zaczeli ciąć gdyż wybiły "darmowe godziny" Zarówno w taryfach plusa i simplusa można za niedużą opłatę nawijać dość długo. Pewnie zabezpieczyli się przed nieuzyskaniem odpowiedniej przepustowości. My iplusowcy zawsze będziemy w d..ę kopani :D
Awatar użytkownika
DADA
Stały użytkownik forum

Post autor: DADA »

Adamjx pisze: My iplusowcy zawsze będziemy w d..ę kopani :D
Nie bedzie aż tak żle koledzy,więcej optymizmu.
Dostęp do internetu jest usługą stosunkowo nową co zatem idzie nadal jest testowany.
Sytuacja się poprawi kiedy infrastruktura UMTS będzie już na tyle rozległa aby przejąć część generowanego w sieci ruchu.
Wtedy dopiero dostaniecie swoj nieograniczony dostęp do internetu.
Czas i konkurencja jest najlepszym motorem pozytywnych zmian.
Głowy do góry :wink:
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Post autor: vegas »

DADA pisze: Sytuacja się poprawi kiedy infrastruktura UMTS będzie już na tyle rozległa aby przejąć część generowanego w sieci ruchu.
Z tym rozwojem UMTSu prawdopodobnie tak nie będzie. Moim zdaniem najbardziej rozwinie się infrastruktura WiMAX i da wielkiego kopa siecią komórkowym. Obecnie są dwie wersje WiMAX 802.16d oraz 802.16e która jest przeznaczona do urządzeń mobilnych ale cały czas jest w fazie testów. Tak samo szybko jak pojawiły i rozwinęły się sieci WiFi także sieci WiMAX rozwiną się szybko albo jeszcze szybciej niż może nam się zdawać. Już w tej chwili jest kilka firm w Polsce które pokrywają miasta nadajnikami WiMAX. Ale czy do końca można przewidzieć co będzie... chyba nie :wink:
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

Kura godzina ? :) -od cięć sie zaczyna.
Ja tez jestem za wprowadzeniem jak najszybciej urzadzen mobilnych z obsluga WiMax do transmisji danych i SIP - niestety jak widac w trendzie rozwoju wszelakich technologii - jest ona w specyficzny sposob "dozowana" - Nokia daje telefon z Wifi i SIP-em ale jak zwykle zapomina dodac kamerki do videorozmow :)
Z drugiej strony Wimax np w Warszawie co jest duzym wstydem dla nas ma zastosowanie czysto komercyjne dla firm - a szkoda - przeciez jest to wspaniala alternatywa wobec ultradrogiej infrastruktury 3 G
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

Post autor: ksen »

Spuszczą z tonu,czas i konkurencja to na nich wymusi.
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Może i czas i konkurencja na nich to wymusi ale tym którzy podpisali takie umowy jakie podpisali to już takie będą mieli. I po tych będą jechać :evil: zawsze i wszędzie "niestety".
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
Awatar użytkownika
dormario
Stały użytkownik forum

Post autor: dormario »

ksen pisze:Spuszczą z tonu,czas i konkurencja to na nich wymusi.
Może a raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> tak będzie, tylko ja nie mam czasu aby na to czekać i wywalać kasę w to g....no. To co mam teraz to żenada. Ja skrzyknąłem sąsiadów i robimy sieć a iPlus przez te swoje cięcia tylko straci.
IPLUS+6230+USB
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

dormario pisze: Może a raczej <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> tak będzie, tylko ja nie mam czasu aby na to czekać i wywalać kasę w to g....no.
To fakt,iplus w obecnej postaci to niezłe <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>,szkoda bo nieźle się zanosiło a wyszło jak zwykle..
Awatar użytkownika
raptou

Adamjx pisze:Może zaczeli ciąć gdyż wybiły "darmowe godziny" Zarówno w taryfach plusa i simplusa można za niedużą opłatę nawijać dość długo. Pewnie zabezpieczyli się przed nieuzyskaniem odpowiedniej przepustowości.
Dane GPRS/EDGE idą w innym timeslocie, który jest przeznaczony wyłącznie na nie. Jak kanały rozmówne są zajęte to jeden zawsze jest przeznaczony dla transmisji danych. Tego timeslotu nie zajmują rozmowy. Jak kanały rozmówne nie są zbyt zajęte można w niższym priorytecie dynamicznie przydzielić je także dla transmisji danych zwiekszając przepustowość. Jeden kanał jest jednak "nieruszalny" i to głównie na nim siedzą wszyscy internauci.
Awatar użytkownika
raptou

ksen pisze:Spuszczą z tonu,czas i konkurencja to na nich wymusi.
Jaka konkurencja ? :lol: Ja nie widzę żadnej na horyzoncie. Rozwój UMTS się wlecze, Wimax miał działać już od czerwca tego roku na masową skalę, satelitarny drogi, "kapryśny" i też z limitami. Jest trzech opów GSM ale - jakby to powiedzieć - "starają się nie wchodzić sobie w drogę" i jest to już "tajemnica Poliszynela" w branży i już dawno GSM w Polsce nazywają oligopolem. Jak roaming wewnętrzny będzie legalny to zatrą się resztki różnic między operatorami, bardziej się polubią a wszyscy trzej bolączki mają te same.
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

-miałem na mysli o dostęp do szerzej rozumianego dostepu do neta,nie tylko gsm.Eeech,zobaczymy...
System
Stały użytkownik forum

Post autor: System »

na bis ;)
Jak to jest z programi monitorujacymi ilosc sciagnietych danych.
Np. NetMeter, program windowsowy i program (fon jako modem) na fonie - kazdy z nich pokazuje inne dane (tak. na oko z roznica ok. 5%)

W iPlusie to dane sa tez zliczane jako paczki do tego 1Mb ?
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Ja powiem tyle. Ostatnio jak mi założyli cięcie to miałem na netmeterze 1,4 GB transfer.
Dzwoniąc do BOK dowiedziałem się że przekoroczyłem limit u nich o 60 MB czyli różnica była znaczna.
Awatar użytkownika
raptou

System pisze:na bis ;)
Jak to jest z programi monitorujacymi ilosc sciagnietych danych.
Np. NetMeter, program windowsowy i program (fon jako modem) na fonie - kazdy z nich pokazuje inne dane (tak. na oko z roznica ok. 5%)
Netmeter pokazuje cały ruch, włącznie z danymi kontrolnymi, localhostem itp. Być może ten program od Plusa liczy tylko dane użyteczne. To, że Netmeter zawyża zauważyłem już dawno. Różnica między Netmeterem a danymi operatora była spora. NM pokazywał 2,1GB podczas, gdy w rzeczywistości było sciągnięte 800 MB. To błąd prawie o 1/3.
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Dzisiaj dostałem kolejną taką samą odpowiedź od iPlusa.

Pytanie zadane przeze mnie:
Dlaczego cięcia ograniczają się do tak niskich transferów? (ok. 0.8 kB/s)
A to odpowiedz:
Ograniczenie transferu ma charakter dynamiczny, w zależności od ruchu w sieci Plus, z zastrzeżeniem, że transmisja danych będzie cały czas możliwa. Zmniejszenie transmisji ma charakter adaptacyjny i jest przeprowadzone tak, aby w jak najmniejszym stopniu wpłynąć na komfort pracy Klientów.
I czego można się tu dowiedzieć? Chyba każdy kto wysłał maila do iPlusa z podobnym pytaniem uzyskał identyczną odpowiedź.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Ja im zadałem pytanie takie.
W umowie jest napisane że będą ciąć dla zapewnienia dobrej jakości oferowanych usług to dlaczego są dostępne pakiety danych płatne z czego wnioskuje że Polkomtel może zapewnić wysoki transfer przy dużo większym obciązeniu sieci i co za tym idzie ich cięcia są bezpodstawne.

Niestety jeszcze odpowiedzi nie dostałem.
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Post autor: MaciekAdv »

Hmmmmm
Ja nowy okres rozliczeniowy rozpocząłem 9-tego.
Dzisiaj rano wchodzę na neta i ku mojej rozpaczy juz mam przycięte.
20 dni meki przedemną!!!!!!!!!!!!
Rozpacz.
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

mi tez sie okres zaczal 9 go :P - ale ja mam dopiero 500 mb na liczniku :) - moze czas przyspieszyc skoro inni szaleja :) a co tam :) tez chce pozapychac siec troszke :P
System
Stały użytkownik forum

Post autor: System »

Czy czasem to nie wszystkim sie rozpoczyna 9 ? :wink: :wink:
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Czy czasem to nie wszystkim sie rozpoczyna 9 ?
Nie mi się zaczyna 21 a u wujka 16.
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Post autor: MaciekAdv »

Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie czy klientom biznesowym iPlusa tez przycinaja transfery???
Jesli ktos ma iPlusa na firme to niech sie wypowie.
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
raptou

urqel1 pisze: A to odpowiedz:
Ograniczenie transferu ma charakter dynamiczny, w zależności od ruchu w sieci... .
Czyli działa już automat - filtr antyspamowy. Nie będą jacyś klienci mącić spokoju pracownika Niech z nimi gada Jan Autoresponder :lol:
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Dopiero co dostałem maila w którym zadałem to samo pytanie z tym, że był to już dłuższy wątek.

Moje pytanie:
Dlaczego cięcia ograniczają się do tak niskich transferów? (ok. 0.8 kB/s)
Odpowiedź:
Uprzejmie informuję, że obniżenie ma charakter dynamiczny i jest zależne od wolnych zasobów sieciowych.
Na maila którego napisałem niedawno dostałem szybciej odpowiedź.

Czyli jak napisał @raptou:
Czyli działa już automat - filtr antyspamowy. Nie będą jacyś klienci mącić spokoju pracownika Niech z nimi gada Jan Autoresponder Laughing
P.S
Skąd raptou masz taką wiedze o działaniach operatorów?...
Pewnie pracowałeś u któregoś :wink: haha
Awatar użytkownika
raptou

A czy to ma jakieś znaczenie ?

Tak właśnie czytam posty i widzę, że najgorszą obelgą jest posądzenie kogoś o pracę lub współpracę z jakimś operatorem. I nikt się potem przyznać nie chce. A nie odpowiem. A spekulujcie. A co ? :lol:

Zaraz, zapewne się dowiem, u kogo pracuję :lol:

W sumie wszyscy operatorzy zatrudniają ok. 12 tys. osób. Zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa, więc <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> czyta to forum conajmniej kilku pracowników różnego szczebla każdego z operatorów. I dobrze. Przynajmniej nie są oderwani od rzeczywistości :lol: .

Zwykle jest jednak tak, że im więcej się wie, tym mniej się chce o tym mówić i pisać. To mnie raczej dyskwalifikuje, jako TW któregokolwiek z operatorów :lol:
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

@raptou to była tylko taka mała prowokacja :lol: Ale wiedz, że nie posądzam Cię o współprace z jakimkolwiek operatorem. Nawet gdybyś był pracownikiem któregoś z nich to nic do ciebie nie mam 8)
Awatar użytkownika
raptou

Hehehehe. Właśnie dzięki temu, że nie muszę pracować dla żadnego z opów mam komfort wolności wypowiedzi.

Swoją drogą to w mojej odpowiedzi była pewna prowokacja. Osobiście uważałem i uważam, że pracownicy operatorów wręcz powinni czytać fora dyskusyjne gdyż jest to prawdziwy, pozaoficjalny kontakt z klientem, czego nie są w stanie zastąpić żadne wyrywkowe badania marketingowe za to świetnie je uzupełniając i korygując błędy w ocenie. Niektóre informacje od samych użytkowników nie są w stanie przebić się przez sito kontaktów oficjalnych, formularzy BOK itp.
Często sami operatorzy i dostawcy usług tworzą fora internetowe właśnie po to, by badać poziom zadowolenia z usług, wychwycić to, co nie przeszło przez system kontaktu oficjalnego, wyjść na przeciw oczekiwaniom. Na szczęście coraz więcej firm zaczyna sobie z tego zdawać sprawę dla obopólnej korzyści.

Oczywiście jestem z grubsza zorientowany w "branży" ale jako wolny elektron, nie związany bezpośrednio z nikim i całe szczęście.
Awatar użytkownika
vegas
Stały użytkownik forum

Już jestem przekonany... jednak samo słanie maili i dzwonienie do operatora niewiele da. Jako odpowiedź na zadane pytanie dostajemy uniwersalny "wycinek tekstu" albo mydlącą oczy historyjkę o przeciążeniu itd.
Na czym zależy operatorowi chyba każdy wie.
ODPOWIEDZ