Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Witam. Mam dość może nietypowy problem O tuż poszukuję programu do modemu Option (Icon) czy jakoś tak tzw. biała skrzynka. Który pokaże mi zasięg nie tylko w kreskach ale i procentowo tak jak program Business Everywhere. I tu pytanie czemu nie zainstaluje Business Everywhere skoro on pokazuje? A mam zainstalowany ale nowszą wersję bo wyemigrowałem na vistę a nowa wersja już nie ma opcji pokazywania zasięgu w procentach (starsza miała lecz nie działa na Viście) Po co mi te procenty? A bo 1kreska to jakieś 20% zasięgu a u mnie 10% to już zauważalna zmiana w szybkości przeglądania stron internetowych.
Czy istnieje taki program pod Vistę?
EDIT:
Przepraszam pomyliłem zakładki i założyłem temat nie w tym dziale co trzeba. Proszę o przeniesienie.
fufus, zamiast jakichś aplikacji operatora, zainstaluj sam modem i użyj Top_NetInfo.
On pokazuję sygnał w dBm i % wg CSQ co jest prawdziwą informacją. Programy operatorów i producentów modemów mają "jakiś tam" przelicznik i czasem, a raczej często, ma się nijak do rzeczywistości.
fufus pisze:Który pokaże mi zasięg nie tylko w kreskach ale i procentowo tak jak program Business Everywhere.
Procenty są do spożywania a nie wskazywania sygnału, każdy producent inaczej je definiuje. Do porównywania najlepiej użyć dbi albo dbm. Najłatwiej uzyskać to z pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> tylko trzeba wyłączyć oprogramowanie producenta.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Oki dzięki, zaraz zasam i zobaczę czy działa
A jakiś program operatora czy cuś muszę mieć bo jak modem od prądu wyłączę (tzn. kompa na noc odczepiam) to po włączeniu muszę włączyć na chwilę program aby modem sobie "zasięg" wyszukał po czym mogę połączyć już w windowsie i programik zamykam A tak przy okazji może jakiś program do łączenia się polecicie ściągałem GT Conect v3.0 ale czemuś mi mojego modemu nie obsługuje albo nie wiem
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-03, 21:42 ] Poprawa pisowni. Zdania na forum piszemy z dużej litery i używamy znaków diakrytycznych w długich zdaniach.
Ostatnio zmieniony 2009-03-03, 21:41 przez fufus, łącznie zmieniany 1 raz.
fufus pisze:A jakiś program operatora czy cuś muszę mieć bo jak modem od prądu wyłączę (tzn. kompa na noc odczepiam) to po włączeniu muszę włączyć na chwilę program aby modem sobie "zasięg" wyszukał po czym mogę połączyć już w windowsie i programik zamykam
Nie no troszkę to nie tak Pewnie masz nie zdjęty PIN na karcie SIM i temu tak masz, ale w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> możesz wprowadzić i PIN
Masz napisane: Nie ustawiono komunikacji AT. Aby to zrobić należy wejść Plik->Ustawienia->AT I PIN->zaznacz Komunikacja AT. No i jeszcze musisz wybrać odpowiedni port w sekcji Port do komunikacji z modemem perzy użyciu poleceń AT:
A też racja Sorki nie zauważyłem tego napisu mój błąd
No i teraz mam wszystko ślicznie
Moc sygnału: -55 dBm, 29 dBi, 95% to chyba dobry wynik jak na 3km od anteny ?
Łączę się w technologi EDGE.
Mam jeszcze tylko jedno pytanko dotyczące programu. Co to jest za opcja jakaś "Zmień nr tel, login, hasło w rejestrze przy Połącz (w trybie NDIS) ? Obecnie odznaczyłem bo nie mam pojęcia co to za ciort
To może zróbmy tak zaraz zamieszczę screnny z okienek z ustawieniami i mi powiecie czy wszystko git. Sorki że taki upierdliwy jestem ale nie chce aby mi przypadkiem jakoś kasę pobrało za połączenie jakieś dziwne ;P
Jeśli programu używasz tylko do sprawdzenia mocy sygnału to nie. Musisz to skonfigurowac tylko wtedy jak chcesz nawiązywac połączenie tym programem. Ja sobie odpuściłem, bo zarówno na Linuksie jak i Windowsie mam dial-up. Żadne dodatkowe programy nie są mi potrzebne i tylko zużywają zasoby działając w tle. Oczywiście TNI można wyłączyć po nawiązaniu połączenia, nie zostanie ono chamsko zerwane jak w przypadku np. Mobile Connect (pomaga tylko zabicie procesu) Ale po co dodawać sobie trudu skoro można zrobić dial-up i wrzucić do autostartu?