[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Moderator: Moderatorzy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
szmitz, jak wymuszasz łączenie się po 3g to na pewno nie łączysz się po CSD. Trzeba znać jakiś tam numer żeby tak się połączyć. A i prędkość 9.8kb/s chyba byś zauważył 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
YaHooo, sprawdiłem w iplus menager 2.1 ( nowy ) mam 3G , 0 kresek zasięgu
i pokazuje w usudze 3G .
i pokazuje w usudze 3G .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
szmitz czyli jest wszystko ok 
No i tak jak pisałem. Łączenie po CDS ma prędkość 9.8kb/s Więc z pewnością byś zauważył, że coś nie tak.

No i tak jak pisałem. Łączenie po CDS ma prędkość 9.8kb/s Więc z pewnością byś zauważył, że coś nie tak.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.A czy ktoś próbował stosować ten programik z telefonem SE K800i? Jako połączenie telefoniczne działa ale nie można włączyć AT. Szybciej działa jako poł.lokalne niż telefoniczne.
W Menedżerze urządzeń porty są takie:
1 Port drukarki ECP(LPT1)
2 Port komunikacyjny (COM)
3 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Device Managment (COM6)
4 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC OBEX Interface (COM5)
Modemy w systemie:
1 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Data Modem
2 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Modem
W Menedżerze urządzeń porty są takie:
1 Port drukarki ECP(LPT1)
2 Port komunikacyjny (COM)
3 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Device Managment (COM6)
4 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC OBEX Interface (COM5)
Modemy w systemie:
1 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Data Modem
2 Sony Ericsson Device 0016 USB WMC Modem
-
Do pobrania nowa wersja testowa (proszę nie umieszczać w pierwszym poście) 3.25a test:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Do przetestowania możliwość usunięcia blokady z modemu Huawei e220, instrukcja:
1. Odłączyć modem, wyjąć kartę SIM, podłączyć modem.
2. Uruchomić Top_netinfo, kliknąć: Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
3. Odłączyć modem, włożyć kartę SIM, podłączyć modem.
Niestety nie mam modemu Huawei dlatego proszę o testy, mam nadzieję że po paru poprawkach funkcja zadziała. Testować mogą wszyscy posiadacze modemów Huawei. Program informuje jeżeli modem jest odblokowany, przed ewentualnym wprowadzeniem kodu odblokowującego wyświetla go, ilość możliwych prób, pyta czy użytkownik chce kontynuować.
Inne zmiany:
1. W Port Manager (dawniej "Test Portów" o ile dobrze pamiętam) dodano:
- możliwość wysyłania komend w DM (Diagnostic Mode - Monitor),
- odczyt EFS, jeżeli port nie jest w DM to można go przełączyć za pomocą komendy AT$QCDMG, nie działa to w Optionach, które mają specjalny port do DM
2. W Top_netinfo -> okno główne programu -> menu górne -> Inne zostały poprawione moduły, jeden zmienił nazwę na EFS file reader (nie pamiętam poprzedniej).
PS. Jak uda się poprawić funkcję Unlock e220, tak aby działała poprawnie, pojawi się nowa wersja TNI.
[ Dodano: 2009-02-27, 01:34 ]
Do pobrania jest teraz Top_netinfo w wersji testowej (3.25f test):
W tej wersji poprawiono kilka błędów, które uniemożliwiały odblokowanie modemu Huawei E220. Czy w tej chwili za pomocą tej wersji jest to możliwe, nie wiem, jak ktoś przetestuje:
Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
to proszę o info.
Do przetestowania możliwość usunięcia blokady z modemu Huawei e220, instrukcja:
1. Odłączyć modem, wyjąć kartę SIM, podłączyć modem.
2. Uruchomić Top_netinfo, kliknąć: Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
3. Odłączyć modem, włożyć kartę SIM, podłączyć modem.
Niestety nie mam modemu Huawei dlatego proszę o testy, mam nadzieję że po paru poprawkach funkcja zadziała. Testować mogą wszyscy posiadacze modemów Huawei. Program informuje jeżeli modem jest odblokowany, przed ewentualnym wprowadzeniem kodu odblokowującego wyświetla go, ilość możliwych prób, pyta czy użytkownik chce kontynuować.
Inne zmiany:
1. W Port Manager (dawniej "Test Portów" o ile dobrze pamiętam) dodano:
- możliwość wysyłania komend w DM (Diagnostic Mode - Monitor),
- odczyt EFS, jeżeli port nie jest w DM to można go przełączyć za pomocą komendy AT$QCDMG, nie działa to w Optionach, które mają specjalny port do DM
2. W Top_netinfo -> okno główne programu -> menu górne -> Inne zostały poprawione moduły, jeden zmienił nazwę na EFS file reader (nie pamiętam poprzedniej).
PS. Jak uda się poprawić funkcję Unlock e220, tak aby działała poprawnie, pojawi się nowa wersja TNI.
Dołożono starań aby nie wybierał takiego połączenia, jednakże konfiguracja w dużej mierze zależy od użytkownika.szmitz pisze:czy ten program wybiera połączenie w płatnej transmisji danych CSD ?
Łączenie portu i wysyłanie komend można testować tu: Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów (w wersji testowej Port Manager). Bez testowania, który port jest do czego, jak i czy działa (szczegółowe informacje), nie posiadając takiego modemu nie jestem w stanie pomóc.Dawas pisze:nie można włączyć AT
[ Dodano: 2009-02-27, 01:34 ]
Do pobrania jest teraz Top_netinfo w wersji testowej (3.25f test):
W tej wersji poprawiono kilka błędów, które uniemożliwiały odblokowanie modemu Huawei E220. Czy w tej chwili za pomocą tej wersji jest to możliwe, nie wiem, jak ktoś przetestuje:
Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager -> Unlock e220
to proszę o info.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
A czy mógłby ktoś podać konfiguracje tego programu(najlepiej screen) pod Modem Icon 225
orange free? Ponieważ nie daje sobie troche rady z tym
Z dóry dziekuje
orange free? Ponieważ nie daje sobie troche rady z tym
Z dóry dziekuje
-
Niestety nie wiem w jakim trybie pracuje ten modem dlatego najpierw należy sprawdzić czy jest widoczny (Menedżer urządzeń) w "Modemy" czy "Karty sieciowe".rba2711 pisze:mógłby ktoś podać konfiguracje tego programu(najlepiej screen) pod Modem Icon 225 orange free? Ponieważ nie daje sobie troche rady z tym
Konfiguracja:
1.
Jeżeli w Modemy to należy ustawić: Ustawienia -> Połączenie -> Ras a następnie użyć Wybierz - edytuj połączenie do konfiguracji i wyboru połączenia dial-up. Jeżeli w Karty sieciowe to w tym przypadku wystarczy tylko zaznaczyć NDIS.
2.
Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN -> Orange (pozycja 11) -> OK
3.
Ustawienia -> AT i PIN -> Port do komunikacji (należy wybrać ten, który ma w nazwie Application) -> zaznaczyć Komunikacja AT.
[ Dodano: 2009-03-02, 12:13 ]
Jeżeli nie da rady zdjąć PINu z karty SIM to należy ustawić jeszcze:
1. Ustawienia -> AT i PIN -> PIN (tu należy wpisać kod PIN).
2. Zaznaczyć Ustawienia -> AT i PIN -> Wprowadź PIN...
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Janku, jestem miło zaskoczony zgodnością wyliczeń zużytego transferu wykonywanych przez TNI, z wyliczeniami operatora (u mnie ostatnio jest to Orange).
Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc proponowałbym aby do programu dodać wyświetlanie transferu jaki nam jeszcze pozostał do wykorzystania.
Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc proponowałbym aby do programu dodać wyświetlanie transferu jaki nam jeszcze pozostał do wykorzystania.
Krzysztof
-
janek222, Ja korzystam z tej wersji testowej 3.25f i na e220 działa super . Nie wiem jak z usunięciem simlocka bo mój E220 jest na gwarancji i jeśli go usunę to ją strace .
Netia 2Mb/s. 

-
@Chris-Kr Dzięki za pochwały
@szmitz Również dzięki za pochwały

Postaram się zrobić.Chris-Kr pisze:proponowałbym aby do programu dodać wyświetlanie transferu jaki nam jeszcze pozostał do wykorzystania.
@szmitz Również dzięki za pochwały

Jak użyje się "Unlock e220" to przed zdjęciem powinien pojawić się komunikat z pytaniem o kontynuację. Czyli można użyć tej funkcji i nie odblokowywać modemu. Co i czy się wyświetli kod odblokowujący nie wiem, wydaje mi się że szansa, na to że się ma oryginalne firmware, które umożliwia zdjęcie tym sposobem SIMLocka z modemu, jest mała.szmitz pisze:Nie wiem jak z usunięciem simlocka bo mój E220 jest na gwarancji
Tego nie wiem.szmitz pisze:jest na gwarancji i jeśli go usunę to ją strace
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do pobrania nowa wersja 3.26 beta: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Proszę jej nie załączać do pierwszego posta, ponieważ nie wiem dlaczego zaszło takie zdarzenie:
Miałem wyłączonego NODA, przez około tydzień nie zmieniałem u siebie wersji Top_netinfo, po tym czasie nagle NOD się obudził i znowu krzyknął, że mu coś się nie podoba w TNI. Nałożyło się to z końcem czasu testowego NODa.
Ze względu na powyższe proszę posiadaczy NODa o sprawdzenie tej wersji, pozostali oczywiście mogą pobrać TNI ręcznie i używać.
Zmiany:
1. W Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager (wcześniej Test portów) dodano możliwość komunikowania się z modemem w trybie Diagnostic.
2. W Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager (wcześniej Test portów) -> Unlock e220 dodano możliwość usunięcia blokady SIMLock z modemu Huawei E220. Niestety tej funkcji nikt jeszcze nie przetestował na ww. modemie dlatego może nie działać prawidłowo.
3. W okno główne programu -> Menu górne -> Pliki (wcześniej Inne) znajdują się teraz trzy moduły (dwa pierwsze zostały poprawione):
- EFS File Viewer - można przeglądać pliki EFS, NVItem, wyszukiwać w nich np. ciągi cyfr,
- Porównywanie plików,
- Hex edytor (nowy moduł).
4. Do okno główne programu -> Menu górne -> Internet dodano edytor WYSIWYG.
5. Do okna głównego programu dodano "Do wykorzystania pozostało" odczyt ilości bajtów do wykorzystania w ustawionym okresie rozliczeniowym. W związku z tym do Ustawienia -> Okres rozliczeniowy dodano "Ilość danych do wykorzystania w okresie rozliczeniowym" a także konwersję wpisanych wartości z przedstawienia matematycznego na informatyczne i na odwrót ("Zamień z mat. na inf.", "Zamień z inf. na mat.").
6. Mała poprawka dotycząca wyświetlania danych w jednostkach KIB, MIB, GIB.
7. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem...
PS. Zauważyłem że skleiło się "w okresie" w "Okres rozliczeniowy", przy najbliższej okazji poprawię.
[ Dodano: 2009-03-05, 04:08 ]
Dzięki ja.michal ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16256 ) dodano:
Okno główne programu -> menu górne -> Sieć -> Popraw DNS Cache
Proszę jej nie załączać do pierwszego posta, ponieważ nie wiem dlaczego zaszło takie zdarzenie:
Miałem wyłączonego NODA, przez około tydzień nie zmieniałem u siebie wersji Top_netinfo, po tym czasie nagle NOD się obudził i znowu krzyknął, że mu coś się nie podoba w TNI. Nałożyło się to z końcem czasu testowego NODa.
Ze względu na powyższe proszę posiadaczy NODa o sprawdzenie tej wersji, pozostali oczywiście mogą pobrać TNI ręcznie i używać.
Zmiany:
1. W Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager (wcześniej Test portów) dodano możliwość komunikowania się z modemem w trybie Diagnostic.
2. W Ustawienia -> AT i PIN -> Port Manager (wcześniej Test portów) -> Unlock e220 dodano możliwość usunięcia blokady SIMLock z modemu Huawei E220. Niestety tej funkcji nikt jeszcze nie przetestował na ww. modemie dlatego może nie działać prawidłowo.
3. W okno główne programu -> Menu górne -> Pliki (wcześniej Inne) znajdują się teraz trzy moduły (dwa pierwsze zostały poprawione):
- EFS File Viewer - można przeglądać pliki EFS, NVItem, wyszukiwać w nich np. ciągi cyfr,
- Porównywanie plików,
- Hex edytor (nowy moduł).
4. Do okno główne programu -> Menu górne -> Internet dodano edytor WYSIWYG.
5. Do okna głównego programu dodano "Do wykorzystania pozostało" odczyt ilości bajtów do wykorzystania w ustawionym okresie rozliczeniowym. W związku z tym do Ustawienia -> Okres rozliczeniowy dodano "Ilość danych do wykorzystania w okresie rozliczeniowym" a także konwersję wpisanych wartości z przedstawienia matematycznego na informatyczne i na odwrót ("Zamień z mat. na inf.", "Zamień z inf. na mat.").
6. Mała poprawka dotycząca wyświetlania danych w jednostkach KIB, MIB, GIB.
7. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem...
PS. Zauważyłem że skleiło się "w okresie" w "Okres rozliczeniowy", przy najbliższej okazji poprawię.
[ Dodano: 2009-03-05, 04:08 ]
Dzięki ja.michal ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16256 ) dodano:
Pozdrawiam
Janek
Janek
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
janek222, właśnie sprawdziłem (na drugim kompie z windowsem) NODem 32AV z wczorajszą (20090304) bazą wirusów z ustawieniem "skanowanie dokładne" i nic się nie czepiał.
A czy nie myślałeś, aby zrobić menu "widok" z opcją "kompaktowy" czy jakoś podobnie? Chodzi mi o to, aby w takim widoku ukryć "historię połączeń" i te ikony z górnego paska zostawiając np. tylko połącz i rozłącz (może jeszcze trochę zmniejszone) oraz "parametry i transfer", "parametry połączenia" i jakoś ładnie to ułożyć. Taka opcja mogłaby być przydatna np. podczas kręcenia anteną, można by sobie ustawić opcję "zawsze na wierzchu" i malutkie okienko nie zasłaniałoby innych okien. A nie wszystkim jest potrzebne ciągłe monitorowanie ilości przesłanych danych.
A czy nie myślałeś, aby zrobić menu "widok" z opcją "kompaktowy" czy jakoś podobnie? Chodzi mi o to, aby w takim widoku ukryć "historię połączeń" i te ikony z górnego paska zostawiając np. tylko połącz i rozłącz (może jeszcze trochę zmniejszone) oraz "parametry i transfer", "parametry połączenia" i jakoś ładnie to ułożyć. Taka opcja mogłaby być przydatna np. podczas kręcenia anteną, można by sobie ustawić opcję "zawsze na wierzchu" i malutkie okienko nie zasłaniałoby innych okien. A nie wszystkim jest potrzebne ciągłe monitorowanie ilości przesłanych danych.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
OK, zatem proszę o informację na PW Janku jak już będzie można załączyć.janek222 pisze:Proszę jej nie załączać do pierwszego posta, ponieważ....
[ Dodano: 2009-03-05, 08:13 ]
Potwierdzam u mnie z bazą 3939 (20090304) jest wszystko OK.ptr pisze:janek222, właśnie sprawdziłem (na drugim kompie z windowsem) NODem 32AV z wczorajszą (20090304) bazą wirusów z ustawieniem "skanowanie dokładne" i nic się nie czepiał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.26a beta.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Opisane są trzy posty wyżej.
2. Kilka kosmetycznych, jak np. poprawa literówki w opisie, stąd litera "a" dodana do numeru wersji.
ptr i BliSki dzięki za testy.
[ Dodano: 2009-03-05, 14:12 ]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-05, 14:14 ]
Dodałem do pierwszego postu. Ilość pobrań 922 razy.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Opisane są trzy posty wyżej.
2. Kilka kosmetycznych, jak np. poprawa literówki w opisie, stąd litera "a" dodana do numeru wersji.
ptr i BliSki dzięki za testy.
Już można, za załączenie z góry dzięki.BliSki pisze:zatem proszę o informację na PW Janku jak już będzie można załączyć.
[ Dodano: 2009-03-05, 14:12 ]
Chwilowo nic sensownego nie przychodzi mi do głowy ale zobaczę co da się zrobić. Dzięki za sugestię.ptr pisze:A czy nie myślałeś, aby zrobić menu "widok" z opcją "kompaktowy" czy jakoś podobnie?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-05, 14:14 ]
Dodałem do pierwszego postu. Ilość pobrań 922 razy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ooo. Super.janek222 pisze:Dzięki ja.michal ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16256 ) dodano:

Dodam do opracowania informację, że w TNI jest taka opcja.

[ Dodano: 2009-03-05, 15:00 ]
Dodane.

Ja mam taką małą propozycję. Może by zrobić możliwość zmiany języka? Np. na zasadzie wtyczek, żebyś janek nie musiał tego wklepywać wszystkiego?
-
Witam!
Mój problem jest następujący:
modem - option icon 225 - tryb karty sieciowej
system: MS Vista 32Bit HP
sterowniki: najnowsze (?) 4.0.2.30
program: Top_NetInfo - wersja 3.26 i wcześniejsze
Przy próbie ustawienia trybu modemu na NDIS następuje wyświetlenie komunikatu o błędzie (wystąpił błąd 0x0xxxxxxx - cyfry różne), po zamknięciu okna z komunikatem wyskakuje nowe okno (inny numer błędu) i tak w kółko. Pozostaje ustawienie trybu RAS ale wtedy jest komunikat, ze brak modemu. Komunikacja z modemem co prawda jest, poziom sygnału pokazuje ale już info o stacji bazowej i transmisji (prędkości) nie. Oczywiście rozłącz/połącz tez nie działa.
Pod Win XP wszystko jest OK. Nie pomaga zmiana sterowników na starsze. Skończyły mi się pomysły. Na drugim komputerze z Vista Ultimate - dokładnie to samo.
Jakieś pomysły? Przyzwyczaiłem się do tego programu. Po zmianie systemu nie mogę z niego korzystać...
Ps. Pomysł z ustawieniem modemu, aby pracował jako typowy modem (tryb RAS) i instalacja sterowników dla tego trybu odpada. Z pewnych względów muszę go mieć jako kartę sieciową.
Pozdrawiam.
Mój problem jest następujący:
modem - option icon 225 - tryb karty sieciowej
system: MS Vista 32Bit HP
sterowniki: najnowsze (?) 4.0.2.30
program: Top_NetInfo - wersja 3.26 i wcześniejsze
Przy próbie ustawienia trybu modemu na NDIS następuje wyświetlenie komunikatu o błędzie (wystąpił błąd 0x0xxxxxxx - cyfry różne), po zamknięciu okna z komunikatem wyskakuje nowe okno (inny numer błędu) i tak w kółko. Pozostaje ustawienie trybu RAS ale wtedy jest komunikat, ze brak modemu. Komunikacja z modemem co prawda jest, poziom sygnału pokazuje ale już info o stacji bazowej i transmisji (prędkości) nie. Oczywiście rozłącz/połącz tez nie działa.
Pod Win XP wszystko jest OK. Nie pomaga zmiana sterowników na starsze. Skończyły mi się pomysły. Na drugim komputerze z Vista Ultimate - dokładnie to samo.
Jakieś pomysły? Przyzwyczaiłem się do tego programu. Po zmianie systemu nie mogę z niego korzystać...
Ps. Pomysł z ustawieniem modemu, aby pracował jako typowy modem (tryb RAS) i instalacja sterowników dla tego trybu odpada. Z pewnych względów muszę go mieć jako kartę sieciową.
Pozdrawiam.
-
@zibi700
Do pobrania http://www.sklepy.ehost.pl/Top_netinfo.zip wersja 3.26b beta, w niej można kliknąć prawym przyciskiem myszki na przycisk "Połącz". W otwartym w ten sposób menu można krok po kroku przejść proces łączenia czyli (tylko w trybie NDIS):
1. AT - wysłanie do modemu komend odpowiedzialnych za połączenie.
2. Ustawienia modemu w rejestrze - wprowadzenie do rejestru ustawień związanych z połączeniem.
3. Połącz - zestawienie samego połączenia z modemem.
Mam nadzieję że coś się wyjaśni.
Jak często kręcisz tą anteną? Przyjmuję że robi się to rzadko i wtedy np. można zminimalizować inne aplikacje. Dodatkowo wtedy polecam:
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ

[ Dodano: 2009-03-05, 20:36 ]
@zibi700
A może program ma za małe uprawnienia, warto sprawdzić na koncie admina (pewnie tak robisz) albo jakiś program antywirusowy lub firewall blokuje?
[ Dodano: 2009-03-05, 20:38 ]
Osobiście programu na Viście nie testowałem (bo jej nie mam) dlatego z ewentualnymi problemami dotyczącymi tego systemu sam sobie nie poradzę.
Do pobrania http://www.sklepy.ehost.pl/Top_netinfo.zip wersja 3.26b beta, w niej można kliknąć prawym przyciskiem myszki na przycisk "Połącz". W otwartym w ten sposób menu można krok po kroku przejść proces łączenia czyli (tylko w trybie NDIS):
1. AT - wysłanie do modemu komend odpowiedzialnych za połączenie.
2. Ustawienia modemu w rejestrze - wprowadzenie do rejestru ustawień związanych z połączeniem.
3. Połącz - zestawienie samego połączenia z modemem.
Mam nadzieję że coś się wyjaśni.
W ww. wersji jest "Połącz" i "Rozłącz" jeżeli kliknie się prawym przyciskiem myszki na ikonę w trayu. Niestety nie rozwiązuje to kwestii parametrów i transferu ale może było by wystarczające?ptr pisze:Chodzi mi o to, aby w takim widoku ukryć "historię połączeń" i te ikony z górnego paska zostawiając np. tylko połącz i rozłącz (może jeszcze trochę zmniejszone) oraz "parametry i transfer"
ptr pisze:Taka opcja mogłaby być przydatna np. podczas kręcenia anteną

Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ
Myślę że coś takiego zrobię ale zastanawiam się czy ikona w trayu nie rozwiązuje problemu?ptr pisze:malutkie okienko nie zasłaniałoby innych okien
WIdziałem że już jest dodane, dziękija.michal pisze:Dodam do opracowania informację, że w TNI jest taka opcja.

Przyznam się że na razie sobie tego nie wyobrażam. Wbrew pozorom program się już trochę rozbudował, ciągle zmienia i wydaje mi się że to by nie było takie łatwe, pomijając samo tłumaczenie. Pomysł oczywiście bardzo dobry, czasami wcześniej o tym myślałem ale brakowało (brakuje) mi motywacji albo siły.ja.michal pisze:Może by zrobić możliwość zmiany języka? Np. na zasadzie wtyczek, żebyś janek nie musiał tego wklepywać wszystkiego?
[ Dodano: 2009-03-05, 20:36 ]
@zibi700
A może program ma za małe uprawnienia, warto sprawdzić na koncie admina (pewnie tak robisz) albo jakiś program antywirusowy lub firewall blokuje?
[ Dodano: 2009-03-05, 20:38 ]
Osobiście programu na Viście nie testowałem (bo jej nie mam) dlatego z ewentualnymi problemami dotyczącymi tego systemu sam sobie nie poradzę.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ok. Rozumiem. Chyba.janek222 pisze:Przyznam się że na razie sobie tego nie wyobrażam. Wbrew pozorom program się już trochę rozbudował, ciągle zmienia i wydaje mi się że to by nie było takie łatwe, pomijając samo tłumaczenie. Pomysł oczywiście bardzo dobry, czasami wcześniej o tym myślałem ale brakowało (brakuje) mi motywacji albo siły.

-
Między innymi. Po za tym sporo jest tekstu w naszym języku, program nie jest przystosowany do zmiany języka, chwilowo nie mam planu - pomysłu jak to zrealizować programowo.ja.michal pisze:Chodzi o to, że program się tak szybko zmienia, że pluginy z językami by się starzały i nie pasowały?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo fajnie zrobione. Dzięki!janek222 pisze: 5. Do okna głównego programu dodano "Do wykorzystania pozostało" odczyt ilości bajtów do wykorzystania w ustawionym okresie rozliczeniowym. W związku z tym do Ustawienia -> Okres rozliczeniowy dodano "Ilość danych do wykorzystania w okresie rozliczeniowym" a także konwersję wpisanych wartości z przedstawienia matematycznego na informatyczne i na odwrót ("Zamień z mat. na inf.", "Zamień z inf. na mat.").

Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
OK 
W takim razie obcokrajowcy nie będą korzystać z dobrodziejstw tego świetnego programu.
Jeszcze jedno pytanie-propozycja.
A może jakoś w program sterowniki do modemów wrzucić?

W takim razie obcokrajowcy nie będą korzystać z dobrodziejstw tego świetnego programu.

Jeszcze jedno pytanie-propozycja.
A może jakoś w program sterowniki do modemów wrzucić?
-
Przyznam się że nie wczytywałem się w licencje dotyczące sterowników. Mam pewne obawy co do ich treści...ja.michal pisze:A może jakoś w program sterowniki do modemów wrzucić?
[ Dodano: 2009-03-05, 21:43 ]
Czy nie będą to się jeszcze okażeja.michal pisze:W takim razie obcokrajowcy nie będą korzystać z dobrodziejstw tego świetnego programu.

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja też nie.janek222 pisze:Przyznam się że nie wczytywałem się w licencje dotyczące sterowników.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ostatnio często, ale to dlatego że dopiero od kilku dni mam zasięg 3g i to bardzo słabyjanek222 pisze:Jak często kręcisz tą anteną? Przyjmuję że robi się to rzadko i wtedy np. można zminimalizować inne aplikacje.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co do ustawienia anten. janek222, myślałeś o tym wskaźniku pokazującym cały czas (co np 1 sek) wartość csq po naciśnięciu start? Taki moduł do ustawianie anten.

Widać janek222 ma mocną siłę przebicia.ptr pisze:Szczerze mówiąc ten program to jedna z niewielu rzeczy, przez które na moim kompie w ogóle mam jeszcze windowsa.

-
Dzięki za dobrą ocenęptr pisze:Szczerze mówiąc ten program to jedna z niewielu rzeczy, przez które na moim kompie w ogóle mam jeszcze windowsa.

[ Dodano: 2009-03-05, 22:30 ]
Przecież od dawna jest o czym informowałem wcześniej w tym wątku, parę postów wyżej też jest informacja: Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ. Może coś innego masz na myśli... ?ja.michal pisze:Co do ustawienia anten. janek222, myślałeś o tym wskaźniku pokazującym cały czas (co np 1 sek) wartość csq po naciśnięciu start? Taki moduł do ustawianie anten.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przepraszam. Nie zauważyłem.janek222 pisze:Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ.

-
Dziękuję Ci @janek222 za szybką odpowiedź. Niestety... Problem jest nadal. Po prostu w momencie kliknięcia w ustawieniach na NDIS program wywala błąd i tak w kółko. Postaram się wrzucić jeszcze dzisiaj screena o co mi chodzi. Ewidentnie wina połączenia Option 225 + Vista. Firewall off, antywirusa brak. Od samego początku uruchamiany jako administrator.
PS. Jak szybko nacisnąłem na OK przy komunikacie o błędzie i potem prawym klawiszem na połącz, to wybranie opcji 2. (ustawienia modemu w rejestrze) spowodowało Bluescreen i reset komputera.
Poniżej zrzutu ekranu z błędem:

PS. Jak szybko nacisnąłem na OK przy komunikacie o błędzie i potem prawym klawiszem na połącz, to wybranie opcji 2. (ustawienia modemu w rejestrze) spowodowało Bluescreen i reset komputera.
Poniżej zrzutu ekranu z błędem:

Ostatnio zmieniony 2009-03-05, 23:30 przez zibi700, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pomiń 2, sprawdź 1 i 3.zibi700 pisze:to wybranie opcji 2
[ Dodano: 2009-03-05, 23:19 ]
Jeszcze będę jakiś czas przy kompie, zaraz spojrzę w kod, może uda się coś wymyślić.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
@janek222 - dodałem ten zrzut
1. - przywiesza na chwilę program - potem znów wyrzuca ten błąd (co na zrzucie)
2. - brak jakichkolwiek efektów
Też sprawdziłem.Pomiń 2, sprawdź 1 i 3.
1. - przywiesza na chwilę program - potem znów wyrzuca ten błąd (co na zrzucie)
2. - brak jakichkolwiek efektów