Spalona płyta główna
Moderator: Moderatorzy
Spalona płyta główna
Witam, w moim starym pc spaliła się płyta główna, czy wszystkie karty pci które były podłączone też się spaliły? Wg. mnie to jest logiczne że się spałił, ale zapytać specjalistów nie zaszkodzi 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Spalona płyta główna
AdiosAmigos, moim zdaniem nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie ja bym powiedział: mogły się spalić, ale nie musiały. To wszystko zależy od wielu czynników.
Ok, poprostu sprawdze jak będe miał już ten komputer i tyle 
Dzięki

Dzięki
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co masz na myśli pisząc spaliła? Możesz to uściślić?AdiosAmigos pisze:w moim starym pc spaliła się płyta główna
Z klawiatury mi to wyjąłeśJo_gurt pisze:Ogólnie ja bym powiedział: mogły się spalić, ale nie musiały. To wszystko zależy od wielu czynników.

To najlepsza metoda.AdiosAmigos pisze:poprostu sprawdze jak będe miał już ten komputer i tyle
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś wysłałam płytę główną na tamten świat. Płyta denat a prawie wszytskie podzespoły przyłączone do płyty przeżyły. Procek padł.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dostałem kiedys kompa do naprawy po burzy. Przeżył procesor i FDD, reszta sprzętu na złom.Sundance_kid pisze:Kiedyś wysłałam płytę główną na tamten świat.
Nie pomagam na PW!
Dokładnie nie wiem, w serwisie powiedzieli że płyta główna spalona..BliSki pisze:Co masz na myśli pisząc spaliła? Możesz to uściślić?
Stało się to kiedy, podłączałem coś pod pci, komp był odłączony od zzasilania, no i kiedy chciałem go włączyć, to sie włączył i po sekundzie się wyłączył z takim fajnym dźwiękiem

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mi kiedyś poszedł zasilacz w PCie. Poleciały kondensatory na mobo (odratowana), procek i (co najdziwniejsze) jedna z dwóch kostek RAMu, druga działa do dzisiaj. Ogólnie bardzo to nieprzewidywalne.
U mnie pierwszą ustrką był napęd cd, który dosłownie wybuchł 
Poźniej był zasilacz no i płyta

Poźniej był zasilacz no i płyta
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
AdiosAmigos, wygląda to na jakieś dziwne zwarcie, wiec jest możliwość, że dużo osprzętu poleciało (mam tu na myśli karty rozszerzeń itd).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Wczoraj włożyłem do kompa tą kartę wlan i działa! Firewire włożyłem i też działa!
- michal0404-93
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o zasilacze to spotkałem sie z pojęciem "bomba z opóźnionym zapłonem",AdiosAmigos pisze:Poźniej był zasilacz
jest nawet gdzieś lista tych zasilaczy

Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 23:11 przez michal0404-93, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Althlon 64 X2 Core Processor 3600+,
512 RAM /1GB ,
NVIDIA GeForce 7100 GS GA-M61SME-S2
512 RAM /1GB ,
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie, na obecne ceny to zasilacz musi kosztować minimum (dla najprostszego niskobudżetowego komputera bez dobrej grafiki) 200zł a minimum przyzwoitości to około 400zł dla kompa z wypasioną grafiką, kilkoma dyskami itp.michal0404-93 pisze:Jeśli chodzi o zasilacze to spotkałem sie z pojęciem "bomba z opóźnionym zapłonem"
Nie pomagam na PW!
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
AdiosAmigos a jaki zasilacz posiadasz?
Polecam na wszelki wypadek zastosowanie dobrego UPS-a.
Zamieszczam czarną listę zasilaczy:
Akyga, Aspire, Aton, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Deer, Everpower, Fever,
Four Star, Gembird, Hec, Impet, i-box, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury,
Metropilis, Mustang, Platin Power, Power Color, Powercomp, Power Man, Procomp, Q-tec,
RAIDMAX, Rubikon, Ropla, SilenX, Suntek, Task, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power,
Xilence, XION, 2N
Jeżeli ktokolwiek z Was posiada zasilacz z w/w to radzę czym prędzej go wymienić
Osobiście polecam OCZ StealthX 500W
Polecam na wszelki wypadek zastosowanie dobrego UPS-a.
Zamieszczam czarną listę zasilaczy:
Akyga, Aspire, Aton, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Deer, Everpower, Fever,
Four Star, Gembird, Hec, Impet, i-box, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury,
Metropilis, Mustang, Platin Power, Power Color, Powercomp, Power Man, Procomp, Q-tec,
RAIDMAX, Rubikon, Ropla, SilenX, Suntek, Task, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power,
Xilence, XION, 2N
Jeżeli ktokolwiek z Was posiada zasilacz z w/w to radzę czym prędzej go wymienić

Osobiście polecam OCZ StealthX 500W

OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mikele przesadzasz z tą czarną listą. Ja mam Codegena 300W. To jest pierwszy komputer jaki kupiłem, a ten Codegen pracuje idealnie już ponad 7 lat. Nic się nie spaliło 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Mój znajomy odwrotnie włożył RAM . Nie wiem jak mu to się udało ale odpalił kompa i tylko dym poszedł z RAMu. O dziwo było widać wypalone ścieżki złącza ale po odwróceniu kości w prawidłową pozycję działa . Oczywiście została usunięta ze względu bezpieczeństwo na całego kompa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, kwestia jeszcze co ma ciągnąć ten zasilacz. Jak jakąś mocną grafikę z dodatkowym zasilaniem to na taniochach za różowo nie jest.
Osobiście do GF 8800GTX zasadziłem Tagana 600W i jak na razie całkowity brak problemów.
Osobiście do GF 8800GTX zasadziłem Tagana 600W i jak na razie całkowity brak problemów.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Mogę wiedzieć skąd ta informacja? Bo chodź większość z tych zasilaczy to nie da się ukryć badziew (np. Mustang) to znalazły się na niej solidne marki, chociazby Xilence - zasilacze świetne, choć za niemałe pieniądze.Mikele pisze:Zamieszczam czarną listę zasilaczy:
A sam mam w starym kompie z PII 250-watowy zasilacz Akyga, który przepracował już 22.000 godzin - wnioskuję z licznika dysku, który jest w tym kompie od początku (sprawdziłem programem HDTune). Nie miałem nigdy z nim żadnych problemów, a działały na nim karty graficzne które swego czasu były uznawane za "potworki" (VooDoo, Riva TNT2). Sam Pentium II tez energooszczędny nie jest.
- michal0404-93
- Stały użytkownik forum
Mój też, spalił wszystko została mu tylko stacja dyskietek i dysk, reszę w serwisie kazali mu złomować.Jaco pisze:Mój znajomy odwrotnie włożył RAM

AMD Althlon 64 X2 Core Processor 3600+,
512 RAM /1GB ,
512 RAM /1GB ,
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na tamte czasy to był dość mocny zestaw. P4 1.6GHz, oraz potem dokupiona GeForce 4Ti. Dwa dyski twarde. Więc trochę tego było. A no i jeszcze nagrywarka CD oraz napęd DVD.Jo_gurt pisze:YaHooo, kwestia jeszcze co ma ciągnąć ten zasilacz.
Pozdrawiam YaHooo