Spalona płyta główna

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AdiosAmigos

Spalona płyta główna

Post autor: AdiosAmigos »

Witam, w moim starym pc spaliła się płyta główna, czy wszystkie karty pci które były podłączone też się spaliły? Wg. mnie to jest logiczne że się spałił, ale zapytać specjalistów nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Spalona płyta główna

Post autor: Jo_gurt »

AdiosAmigos, moim zdaniem nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie ja bym powiedział: mogły się spalić, ale nie musiały. To wszystko zależy od wielu czynników.
AdiosAmigos

Ok, poprostu sprawdze jak będe miał już ten komputer i tyle :)
Dzięki
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

AdiosAmigos pisze:w moim starym pc spaliła się płyta główna
Co masz na myśli pisząc spaliła? Możesz to uściślić?
Jo_gurt pisze:Ogólnie ja bym powiedział: mogły się spalić, ale nie musiały. To wszystko zależy od wielu czynników.
Z klawiatury mi to wyjąłeś ;)
AdiosAmigos pisze:poprostu sprawdze jak będe miał już ten komputer i tyle
To najlepsza metoda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Kiedyś wysłałam płytę główną na tamten świat. Płyta denat a prawie wszytskie podzespoły przyłączone do płyty przeżyły. Procek padł.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sundance_kid pisze:Kiedyś wysłałam płytę główną na tamten świat.
Dostałem kiedys kompa do naprawy po burzy. Przeżył procesor i FDD, reszta sprzętu na złom.
Nie pomagam na PW!
AdiosAmigos

BliSki pisze:Co masz na myśli pisząc spaliła? Możesz to uściślić?
Dokładnie nie wiem, w serwisie powiedzieli że płyta główna spalona..
Stało się to kiedy, podłączałem coś pod pci, komp był odłączony od zzasilania, no i kiedy chciałem go włączyć, to sie włączył i po sekundzie się wyłączył z takim fajnym dźwiękiem :hyhy: Nie wiem.. chyba nie pozbyłem się ładunków zgromadzonych na moim ciele, może to była przyczyna
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mi kiedyś poszedł zasilacz w PCie. Poleciały kondensatory na mobo (odratowana), procek i (co najdziwniejsze) jedna z dwóch kostek RAMu, druga działa do dzisiaj. Ogólnie bardzo to nieprzewidywalne.
AdiosAmigos

U mnie pierwszą ustrką był napęd cd, który dosłownie wybuchł :D
Poźniej był zasilacz no i płyta
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

AdiosAmigos, wygląda to na jakieś dziwne zwarcie, wiec jest możliwość, że dużo osprzętu poleciało (mam tu na myśli karty rozszerzeń itd).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
AdiosAmigos

Wczoraj włożyłem do kompa tą kartę wlan i działa! Firewire włożyłem i też działa!
Awatar użytkownika
michal0404-93
Stały użytkownik forum

Post autor: michal0404-93 »

AdiosAmigos pisze:Poźniej był zasilacz
Jeśli chodzi o zasilacze to spotkałem sie z pojęciem "bomba z opóźnionym zapłonem",
jest nawet gdzieś lista tych zasilaczy ;) .
Ostatnio zmieniony 2009-03-04, 23:11 przez michal0404-93, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Althlon 64 X2 Core Processor 3600+,
512 RAM /1GB ,
NVIDIA GeForce 7100 GS GA-M61SME-S2
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

michal0404-93 pisze:Jeśli chodzi o zasilacze to spotkałem sie z pojęciem "bomba z opóźnionym zapłonem"
Dokładnie, na obecne ceny to zasilacz musi kosztować minimum (dla najprostszego niskobudżetowego komputera bez dobrej grafiki) 200zł a minimum przyzwoitości to około 400zł dla kompa z wypasioną grafiką, kilkoma dyskami itp.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

AdiosAmigos a jaki zasilacz posiadasz?

Polecam na wszelki wypadek zastosowanie dobrego UPS-a.

Zamieszczam czarną listę zasilaczy:

Akyga, Aspire, Aton, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Deer, Everpower, Fever,
Four Star, Gembird, Hec, Impet, i-box, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury,
Metropilis, Mustang, Platin Power, Power Color, Powercomp, Power Man, Procomp, Q-tec,
RAIDMAX, Rubikon, Ropla, SilenX, Suntek, Task, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power,
Xilence, XION, 2N

Jeżeli ktokolwiek z Was posiada zasilacz z w/w to radzę czym prędzej go wymienić :nienie:

Osobiście polecam OCZ StealthX 500W :ok:
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Mikele przesadzasz z tą czarną listą. Ja mam Codegena 300W. To jest pierwszy komputer jaki kupiłem, a ten Codegen pracuje idealnie już ponad 7 lat. Nic się nie spaliło :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Mój znajomy odwrotnie włożył RAM . Nie wiem jak mu to się udało ale odpalił kompa i tylko dym poszedł z RAMu. O dziwo było widać wypalone ścieżki złącza ale po odwróceniu kości w prawidłową pozycję działa . Oczywiście została usunięta ze względu bezpieczeństwo na całego kompa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo, kwestia jeszcze co ma ciągnąć ten zasilacz. Jak jakąś mocną grafikę z dodatkowym zasilaniem to na taniochach za różowo nie jest.
Osobiście do GF 8800GTX zasadziłem Tagana 600W i jak na razie całkowity brak problemów.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Mikele pisze:Zamieszczam czarną listę zasilaczy:
Mogę wiedzieć skąd ta informacja? Bo chodź większość z tych zasilaczy to nie da się ukryć badziew (np. Mustang) to znalazły się na niej solidne marki, chociazby Xilence - zasilacze świetne, choć za niemałe pieniądze.
A sam mam w starym kompie z PII 250-watowy zasilacz Akyga, który przepracował już 22.000 godzin - wnioskuję z licznika dysku, który jest w tym kompie od początku (sprawdziłem programem HDTune). Nie miałem nigdy z nim żadnych problemów, a działały na nim karty graficzne które swego czasu były uznawane za "potworki" (VooDoo, Riva TNT2). Sam Pentium II tez energooszczędny nie jest.
Awatar użytkownika
michal0404-93
Stały użytkownik forum

Post autor: michal0404-93 »

Jaco pisze:Mój znajomy odwrotnie włożył RAM
Mój też, spalił wszystko została mu tylko stacja dyskietek i dysk, reszę w serwisie kazali mu złomować. :D
AMD Althlon 64 X2 Core Processor 3600+,
512 RAM /1GB ,
NVIDIA GeForce 7100 GS GA-M61SME-S2
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:YaHooo, kwestia jeszcze co ma ciągnąć ten zasilacz.
Na tamte czasy to był dość mocny zestaw. P4 1.6GHz, oraz potem dokupiona GeForce 4Ti. Dwa dyski twarde. Więc trochę tego było. A no i jeszcze nagrywarka CD oraz napęd DVD.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ