N6310i GPRS + Orange + Vista po BT

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
p@blo
Początkujący użytkownik forum

N6310i GPRS + Orange + Vista po BT

Post autor: p@blo »

Witam!

Mam do Was pytanko w sprawie konfiguracji N6310i po GPRS na sieć Orange. Pod systemem niestety Vista po BT.
Próbowałem różnych metod jakie podajecie na forum, lecz większość z nich jest na XP.
Oczywiście nie pomijam kwestii PC Suit który niestety nie może nawiązać połączenia GPRS via BT :/
Proszę o pomoc!

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-03-06, 21:24 ]
Tu nie odpust. Daruj sobie te kolorki.
Ostatnio zmieniony 2009-03-06, 21:23 przez p@blo, łącznie zmieniany 1 raz.
<podpis niezgodny z regulaminem usunięty przez administratora>
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: N6310i GPRS + Orange + Vista po BT

Post autor: zDaleKi »

p@blo pisze:N6310i po GPRS na sieć Orange. Pod systemem niestety Vista po BT
Ale z czym masz większy problem? Z BT pod Vistą czy z samą konfiguracją, którą opisałem tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ??

[ Dodano: 2009-03-06, 17:32 ]
Pytanie jeszcze jedno. Masz tę Nokię zainstalowaną już jako modem pod Vistą czy nie?
p@blo

BliSki pisze:z samą konfiguracją
Z samą konfiguracją chyba jest problem pod Vistą...
Jeśli chodzi o konf. N6310i to w menu Ustawienia modemu GPRS ---> Punkt dostępu GPRS wpisuje internet?
BliSki pisze:Nokię zainstalowaną już jako modem pod Vistą
Tu pojawia się kolejny problem, nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> sterowników pod Viste dla N6310i tak aby system widział komórkę jako modem. PCSuit ma połączenie przez BT.
<podpis niezgodny z regulaminem usunięty przez administratora>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

p@blo pisze:Jeśli chodzi o konf. N6310i to w menu Ustawienia modemu GPRS ---> Punkt dostępu GPRS wpisuje internet?
Nie, bo jak chcesz korzystać z internetu w komputerze to ustawienia w telefonie są ignorowane.
p@blo pisze:Tu pojawia się kolejny problem, nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> sterowników pod Viste dla N6310i tak aby system widział komórkę jako modem.
Ale nie musi. Wystarczy, że system widzi Bluetooth jako modem ;) Jak tworzysz połączenie dial-up to wybierasz właśnie modem Bluetooth. Tak samo wybierasz APN za pomocą komendy AT+CGDCONT=1,"IP","internet" wpisanej w ciągu inicjalizacyjnym modemu bluetooth.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

p@blo pisze:nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> sterowników pod Viste dla N6310i tak aby system widział komórkę jako modem. PCSuit ma połączenie przez BT
Chodziło mi o to, czy przez BT widziana jest jako modem?

Czyli jak opisał YaHooo:
YaHooo pisze:Wystarczy, że system widzi Bluetooth jako modem
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
p@blo

BliSki pisze:Chodziło mi o to, czy przez BT widziana jest jako modem?
Tak w Viście jest ukazany jako: Standardowy modem wykorzystujący połączenie BT

Czyli jak opisał YaHooo:
YaHooo pisze:Wystarczy, że system widzi Bluetooth jako modem
To chyba jednak nie wystarczy. Ponieważ jak chce się połączyć, wyskakuje okienko Łączenia ze Standardowym modem... gdzie wpisuje:
Nazwa: internet
hasło: internet
numer: *99#

Klikam połącz ----> Trwa otwieranie portu w tym czasie w N6310i pytanie Połącz z...? ---> Akceptuj ---> Łączenie ---> Następnie komunikat w telu Odłączono z laptopem!
YaHoo pisze:wybierasz APN za pomocą komendy AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Tak jest wpisane w Dodatkowych poleceniach inicjujących we właściwościach modemu BT

Nie mogę zrobić tzw. Kwerendy modemu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

p@blo pisze:Ponieważ jak chce się połączyć, wyskakuje okienko Łączenia ze Standardowym modem... gdzie wpisuje:
Tam nie trzeba wpisywać tych danych. Ja w tym standardowym okienku (które wyskakuje przy próbie łączenia) mam to co Windows mi wpisał domyślnie: nazwa użytkownika systemu Windows, hasło puste. Spróbuj tak.
p@blo pisze:Nie mogę zrobić tzw. Kwerendy modemu
To może być przyczyną tego rozłączania. No i jeszcze może warto dodać komputer do zaufanych urządzeń w telefonie. Tak aby się nie pytał za każdym razem o akceptację połączenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ