Witam, zastanawiam się czy jest jakaś przeglądarka na PC, w której da radę ustawić preferowane pobieranie grafiki z pamięci podręcznej, tzn że jeżeli odwiedzamy stronę z grafiką, która jest w pamięci podręcznej, to żeby przeglądarka ją pobierała z dysku, a nie z serwera, a jeżeli jej nie ma na dysku, to wtedy automatycznie z serwera.
Szukałem dodatku do fajerfoksa, ale nie ma chyba takiego - ImgLikeOpera potrafi tylko pobierać z cache, ale jeżeli nie mamy danego obrazka, to go nie wyświetli.
Oszczędzanie transferu - cache'owanie grafiki
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Oszczędzanie transferu - cache'owanie grafiki
Każda przeglądarka pobiera automatycznie grafiki z cache, jeśli są dostępne. Na niektórych stronach grafiki jednak często zmieniają adres i wówczas przeglądarki ściągaja je ponownie. Ustaw w Firefoxie dużą przestrzeń dyskową dla cache i najlepiej ściągnij także dodatek Session Manager - dzięki niemu Firefox tak ochoczo nie czyści pamięci cache, np. przy nieprawidłowym zamknięciu (resecie komputera, zabiciu procesu FF). Przydatny jest także CacheViewer, dzięki niemu łatwo możesz podejrzeć zawartość cache.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Hmm, kiedyś też tak myślałem, ale testowałem z NetMeter-em i strona główna Onet-u z obrazkami włączonymi miała ok 67kB a z wyłączonymi 38kB, przy czym odwiedzałem ją specjalnie wcześniej aby wszystkie grafiki się zapisały w cache. Gdy włączyłem ImgLikeOpera z opcją "Pobieraj tylko z cache" zużyłem ok. 39 kB i wszystkie obrazy były załadowane. Sam nie wiem co o tym myśleć.Każda przeglądarka pobiera automatycznie grafiki z cache
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
To nie jest takie prosteadamos22 pisze:odwiedzałem ją specjalnie wcześniej aby wszystkie grafiki się zapisały w cache

Dotyczy to nie tylko obrazków ale ogólnie każdego pliku/zasobu pobieranego z serwerów http. Polecam lekturę standardu HTTP 1.1.
Zobacz też temat >Pamięć cache w firefox a szybkość działania<.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
adamos22 ja tam zauważyłem, że najsprawniej to robi IE. Właśnie temu go używam 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)