Oszczędzanie transferu - cache'owanie grafiki

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Oszczędzanie transferu - cache'owanie grafiki

Post autor: adamos22 »

Witam, zastanawiam się czy jest jakaś przeglądarka na PC, w której da radę ustawić preferowane pobieranie grafiki z pamięci podręcznej, tzn że jeżeli odwiedzamy stronę z grafiką, która jest w pamięci podręcznej, to żeby przeglądarka ją pobierała z dysku, a nie z serwera, a jeżeli jej nie ma na dysku, to wtedy automatycznie z serwera.

Szukałem dodatku do fajerfoksa, ale nie ma chyba takiego - ImgLikeOpera potrafi tylko pobierać z cache, ale jeżeli nie mamy danego obrazka, to go nie wyświetli.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Oszczędzanie transferu - cache'owanie grafiki

Post autor: Blido »

Każda przeglądarka pobiera automatycznie grafiki z cache, jeśli są dostępne. Na niektórych stronach grafiki jednak często zmieniają adres i wówczas przeglądarki ściągaja je ponownie. Ustaw w Firefoxie dużą przestrzeń dyskową dla cache i najlepiej ściągnij także dodatek Session Manager - dzięki niemu Firefox tak ochoczo nie czyści pamięci cache, np. przy nieprawidłowym zamknięciu (resecie komputera, zabiciu procesu FF). Przydatny jest także CacheViewer, dzięki niemu łatwo możesz podejrzeć zawartość cache.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Każda przeglądarka pobiera automatycznie grafiki z cache
Hmm, kiedyś też tak myślałem, ale testowałem z NetMeter-em i strona główna Onet-u z obrazkami włączonymi miała ok 67kB a z wyłączonymi 38kB, przy czym odwiedzałem ją specjalnie wcześniej aby wszystkie grafiki się zapisały w cache. Gdy włączyłem ImgLikeOpera z opcją "Pobieraj tylko z cache" zużyłem ok. 39 kB i wszystkie obrazy były załadowane. Sam nie wiem co o tym myśleć.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

adamos22 pisze:odwiedzałem ją specjalnie wcześniej aby wszystkie grafiki się zapisały w cache
To nie jest takie proste ;) Nawet jesli ustawiłeś duży rozmiar cache dyskowego i pobrałeś plik graficzny czyli widzisz go na stronie - to jeszcze nie znaczy że ten plik zostanie zapisany w cache przeglądarki bo mogą tego zabraniać nagłówki http które serwer przysłał razem z tym plikiem graficznym.
Dotyczy to nie tylko obrazków ale ogólnie każdego pliku/zasobu pobieranego z serwerów http. Polecam lekturę standardu HTTP 1.1.
Zobacz też temat >Pamięć cache w firefox a szybkość działania<.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamos22 ja tam zauważyłem, że najsprawniej to robi IE. Właśnie temu go używam ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ