przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca
Witam!
Mam 3 piętrowy domek w którym na środkowym piętrze znajduje się Linksys WAG200G rozsyłający net z neo po domku. Problem jednak polega na tym, że ja meszkam na dole i zasięg jest słabiutki i czasem się zrywa, wyczytałem gdzieś że potrzebuję drugiego klienta i polecono mi tego TP-LINKWA501G więc owy zakupiłem. Chciałbym teraz tak go skonfigurować aby on był gdzieś pomiędzy Linksysem a kompem i konsolami i żeby polepszył obszar sieci, tylko nie mam pojecia jak to zrobić i czy w ogóle da się aby ten TP-LINK odbierał sygnał wi-fi z linksysa i przesyłał go dalej wi-fi po dolnym piętrze (ewentualnie jeszcze ma jedno wejście na LAN więc jeśli nie da rady po wi-fi to proszę o instrukcję jak to zrobić, żeby przekazywał po kablu). Linksysa konfiguruję na ip 192.168.1.1 no i ten TP-LINK też ma defaultowo takie ip. Proszę o info jak skonfigurować TP-LINKA i czy trzeba cos zmieniać na Linksysie, żeyb mi necik śmigał.
Z góry dzięki za pomoc i poświęcony czas.
Mam 3 piętrowy domek w którym na środkowym piętrze znajduje się Linksys WAG200G rozsyłający net z neo po domku. Problem jednak polega na tym, że ja meszkam na dole i zasięg jest słabiutki i czasem się zrywa, wyczytałem gdzieś że potrzebuję drugiego klienta i polecono mi tego TP-LINKWA501G więc owy zakupiłem. Chciałbym teraz tak go skonfigurować aby on był gdzieś pomiędzy Linksysem a kompem i konsolami i żeby polepszył obszar sieci, tylko nie mam pojecia jak to zrobić i czy w ogóle da się aby ten TP-LINK odbierał sygnał wi-fi z linksysa i przesyłał go dalej wi-fi po dolnym piętrze (ewentualnie jeszcze ma jedno wejście na LAN więc jeśli nie da rady po wi-fi to proszę o instrukcję jak to zrobić, żeby przekazywał po kablu). Linksysa konfiguruję na ip 192.168.1.1 no i ten TP-LINK też ma defaultowo takie ip. Proszę o info jak skonfigurować TP-LINKA i czy trzeba cos zmieniać na Linksysie, żeyb mi necik śmigał.
Z góry dzięki za pomoc i poświęcony czas.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca
Ten TP-link niema niestety opcji repaetor. Musisz podpiąć go kablem do Linksysa i ustawić tryb Access Point.
Niestety, z tego co wiem, będziesz miał jakby drugą sieć wtedy. Nie będzie to jedna duża sieć.
Jo_gurt mnie poprawi jak się mylę.
Niestety, z tego co wiem, będziesz miał jakby drugą sieć wtedy. Nie będzie to jedna duża sieć.
Jo_gurt mnie poprawi jak się mylę.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn przy podpięciu kablem to ciągle będzie ta sama sieć
Do tego jeśli ustawi się to samo SSID to (wydaje mi się, choć pewny nie jestem) powinno działać coś w rodzaju roamingu. Dopiero router oddzieliłby osobny segment sieci.
A podpięcie kablem to najlepsze co można zrobić w tej sytuacji.

A podpięcie kablem to najlepsze co można zrobić w tej sytuacji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak. Chodzi mi o WiFi.Jo_gurt pisze:Tzn przy podpięciu kablem to ciągle będzie ta sama sieć
Dokładnie o to mi chodzi. Warunek chyba to alby SSID było to samo i hasła te same.Jo_gurt pisze:Do tego jeśli ustawi się to samo SSID to (wydaje mi się, choć pewny nie jestem) powinno działać coś w rodzaju roamingu.
Nie jestem tego jednak pewien bo na uczelni też mamy po takich AP zrobione WiFi i nie jest to jedna sieć na kilku AP tylko każdy AP w nazwie SSID ma dodany znak alfabetu np. internet_a, internet_b.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, zależy jeszcze co rozumiesz pod pojęciem "jedna sieć"
Mi chodzi o jeden subnet, czyli ping idzie między dowolnymi punktami danej sieci bez routingu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chodzi mi o to czy komputer sam się przełączy między AP a routerem w wypadku jeśli z drugiego będzie lepszy sygnał i do tego np. inny kanał.
Chodzi mi o sieć w rozumieniu SSID mówiąc w dużym uproszczeniu.
Chodzi mi o sieć w rozumieniu SSID mówiąc w dużym uproszczeniu.
-
hmm średnio rozumiem to co piszecie ale wchodząc w konfigurację TP linka mam takie opcje:
[img=http://img10.imageshack.us/img10/7220/93307139.jpg]
i co ciekawe raz 3 dni temu (bo tyle już z tym walcze) udało mi sie podłączyc net przez tego tp linka, tylko do końca nie wiem jak (tak to jest z metodami na chybił trafił) tzn na 80% jestem przekonany że zazanczylem opcję bridge i wpisalem mac linksysa i wtedy miałem neta z tym że nie wiem, czy to nie bylo tak że linksys wysyłał wi-fi do TP a ten po LANie do kompa bo miałem wtedy też włączony kabel ( a nie chcę żeby net szedł po lanie wolałbym po wi-fi) tylko znowu z drugiej strony wtedy nie patrzyłem czy świeci mi się kontrolka od Lana bo teraz od 2 dni mam TP podłączonego do kompa rownież Lanem i nie wykrywa polaczenia ani TP ani komp więc już zgłupiałem do reszty, to jak to jest że raz sie udało i od 2 dni ni udało mi się powtórzyć tej konfiguracji?
[img=http://img10.imageshack.us/img10/7220/93307139.jpg]
i co ciekawe raz 3 dni temu (bo tyle już z tym walcze) udało mi sie podłączyc net przez tego tp linka, tylko do końca nie wiem jak (tak to jest z metodami na chybił trafił) tzn na 80% jestem przekonany że zazanczylem opcję bridge i wpisalem mac linksysa i wtedy miałem neta z tym że nie wiem, czy to nie bylo tak że linksys wysyłał wi-fi do TP a ten po LANie do kompa bo miałem wtedy też włączony kabel ( a nie chcę żeby net szedł po lanie wolałbym po wi-fi) tylko znowu z drugiej strony wtedy nie patrzyłem czy świeci mi się kontrolka od Lana bo teraz od 2 dni mam TP podłączonego do kompa rownież Lanem i nie wykrywa polaczenia ani TP ani komp więc już zgłupiałem do reszty, to jak to jest że raz sie udało i od 2 dni ni udało mi się powtórzyć tej konfiguracji?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
lasic19, jednak masz opcję repeator. 
Zaznaczasz tą opcję i universal repeator. Wpisz też MAC Linksysa. Podłączasz TP-link do gniazdka tylko i zobacz czy Ci działa tam gdzie niema normalnie zaięgu. Wszystkie kable po odłączaj.
Przez opcję repeator prędkość sieci przedłużonej nieco spadnie bo musi część pasma zająć na odbieranie a część na przekazywanie.
[ Dodano: 2009-03-08, 23:52 ]
A opcja bridge jest do ustawiania mostów radiowych czyli AP<->AP.
[ Dodano: 2009-03-08, 23:54 ]
Nie wiem czy się zniknie czy nie opcja ustawień SSID, rodzaju sieci i kanału. Jeśli przy opcji repeator dalej to będzie to ustaw do samo SSID i kanał co w Linksysie.

Zaznaczasz tą opcję i universal repeator. Wpisz też MAC Linksysa. Podłączasz TP-link do gniazdka tylko i zobacz czy Ci działa tam gdzie niema normalnie zaięgu. Wszystkie kable po odłączaj.
Przez opcję repeator prędkość sieci przedłużonej nieco spadnie bo musi część pasma zająć na odbieranie a część na przekazywanie.
[ Dodano: 2009-03-08, 23:52 ]
A opcja bridge jest do ustawiania mostów radiowych czyli AP<->AP.
[ Dodano: 2009-03-08, 23:54 ]
Nie wiem czy się zniknie czy nie opcja ustawień SSID, rodzaju sieci i kanału. Jeśli przy opcji repeator dalej to będzie to ustaw do samo SSID i kanał co w Linksysie.
-
niestety nie działa, jak zaznaczam repater to znikaja te opcje od ssid i od chanell a poza tym jak zasevuje to potem już komp ni widzi w ogóle tego wi-fi od TP-linka. moze jest konflikt numerów IP bo chybe nie może być tak ze linksys ma ip 192.168.1.1 i tp link ma takie samo ip konfiguracyjne. ale jesli mam tą opcję repater tzn, że mogę zrobić "przełużenie" zasięgu wi-fi za pomocą tego TP-linka?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak powinno być. Możesz zmienić IP TP-linka?lasic19 pisze:ale jesli mam tą opcję repater tzn, że mogę zrobić "przełużenie" zasięgu wi-fi za pomocą tego TP-linka?
P.S.
Pisz zdania z dużej litery. Łatwiej będzie się czytało.

-
Mogę zmienić IP TP-linka.
aha i jeszcze jedno jak jestem w konfiguracji linksysa to jego adres MAC konczy się na 2C a jak patrzę w sofcie dołączonym do mojego adaptera wi-fi pod USB to tam pokazuje (przy podłączeniu do linksysa) adres MAC linksysa z końcówką 2D, więc który mam prawdziwy adres MAC?
aha i jeszcze jedno jak jestem w konfiguracji linksysa to jego adres MAC konczy się na 2C a jak patrzę w sofcie dołączonym do mojego adaptera wi-fi pod USB to tam pokazuje (przy podłączeniu do linksysa) adres MAC linksysa z końcówką 2D, więc który mam prawdziwy adres MAC?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To zmień na adres z puli, ale inny niż Linksys i inny nić komputery.lasic19 pisze:Mogę zmienić IP TP-linka.
MAC WAG200G możesz sprawdzić wchodząc w jego menu Status -> Gateway
W dziale Gateway Information masz MAC Address:
-
No właśnie widzisz co do tego MACa to sa jekieś jajca bo w tym miejscu które opsujesz jest on podany ale ma końcówkę 2D ale np ten TP-link i mój adapter wi-fi wykrywa go jako 2C. Dziwne co?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No dziwne.
A na nalepce z SN co masz?

-
Na nalepce mam 2C.
A co do całego głównego problemu to właśnie się udało. trzeba było jednak zmienić IP bo wcześniej się "gryzły". Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki takiemu podłączeniu mam 100% zasięg wi-fi w pokoju i jeszcze podłączyłem kabel od TP-LINKA do mojego X360 i mam w nim zastępczy do oryginalnego adaptera wi-fi (za 300 zl pod USB) sposób na bezprzewodowy net w X360 z niewielkie pieniądze
A co do całego głównego problemu to właśnie się udało. trzeba było jednak zmienić IP bo wcześniej się "gryzły". Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki takiemu podłączeniu mam 100% zasięg wi-fi w pokoju i jeszcze podłączyłem kabel od TP-LINKA do mojego X360 i mam w nim zastępczy do oryginalnego adaptera wi-fi (za 300 zl pod USB) sposób na bezprzewodowy net w X360 z niewielkie pieniądze

Ostatnio zmieniony 2009-03-09, 01:35 przez lasic19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to fajnie, że działa.lasic19 pisze:A co do całego głównego problemu to właśnie się udało. trzeba było jednak zmienić IP bo wcześniej się "gryzły".

Niema za co.Dzięki za pomoc.

- wojteks
- *** Administrator ***
Routery tego typu maja kilka adresów MAC (WAN, LAN, WiFi)ja.michal pisze:A na nalepce z SN co masz?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
lasic19, co do adresu MAC to wszystko jest ok. Linksys ma co najmniej dwa adresy MAC - jeden od WANa (ten widać na zakładce Status) i drugi wewnętrzny - ten widzą twoje kompy i urządzenia w domu.