przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lasic19
Początkujący użytkownik forum

przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca

Post autor: lasic19 »

Witam!

Mam 3 piętrowy domek w którym na środkowym piętrze znajduje się Linksys WAG200G rozsyłający net z neo po domku. Problem jednak polega na tym, że ja meszkam na dole i zasięg jest słabiutki i czasem się zrywa, wyczytałem gdzieś że potrzebuję drugiego klienta i polecono mi tego TP-LINKWA501G więc owy zakupiłem. Chciałbym teraz tak go skonfigurować aby on był gdzieś pomiędzy Linksysem a kompem i konsolami i żeby polepszył obszar sieci, tylko nie mam pojecia jak to zrobić i czy w ogóle da się aby ten TP-LINK odbierał sygnał wi-fi z linksysa i przesyłał go dalej wi-fi po dolnym piętrze (ewentualnie jeszcze ma jedno wejście na LAN więc jeśli nie da rady po wi-fi to proszę o instrukcję jak to zrobić, żeby przekazywał po kablu). Linksysa konfiguruję na ip 192.168.1.1 no i ten TP-LINK też ma defaultowo takie ip. Proszę o info jak skonfigurować TP-LINKA i czy trzeba cos zmieniać na Linksysie, żeyb mi necik śmigał.
Z góry dzięki za pomoc i poświęcony czas.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: przekazanie sygnalu z Linksysa WAG200G dalej za pomoca

Post autor: ja.michal »

Ten TP-link niema niestety opcji repaetor. Musisz podpiąć go kablem do Linksysa i ustawić tryb Access Point.
Niestety, z tego co wiem, będziesz miał jakby drugą sieć wtedy. Nie będzie to jedna duża sieć.
Jo_gurt mnie poprawi jak się mylę. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tzn przy podpięciu kablem to ciągle będzie ta sama sieć :) Do tego jeśli ustawi się to samo SSID to (wydaje mi się, choć pewny nie jestem) powinno działać coś w rodzaju roamingu. Dopiero router oddzieliłby osobny segment sieci.
A podpięcie kablem to najlepsze co można zrobić w tej sytuacji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Tzn przy podpięciu kablem to ciągle będzie ta sama sieć :)
No tak. Chodzi mi o WiFi.
Jo_gurt pisze:Do tego jeśli ustawi się to samo SSID to (wydaje mi się, choć pewny nie jestem) powinno działać coś w rodzaju roamingu.
Dokładnie o to mi chodzi. Warunek chyba to alby SSID było to samo i hasła te same.

Nie jestem tego jednak pewien bo na uczelni też mamy po takich AP zrobione WiFi i nie jest to jedna sieć na kilku AP tylko każdy AP w nazwie SSID ma dodany znak alfabetu np. internet_a, internet_b.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal, zależy jeszcze co rozumiesz pod pojęciem "jedna sieć" :) Mi chodzi o jeden subnet, czyli ping idzie między dowolnymi punktami danej sieci bez routingu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chodzi mi o to czy komputer sam się przełączy między AP a routerem w wypadku jeśli z drugiego będzie lepszy sygnał i do tego np. inny kanał.
Chodzi mi o sieć w rozumieniu SSID mówiąc w dużym uproszczeniu.
lasic19

hmm średnio rozumiem to co piszecie ale wchodząc w konfigurację TP linka mam takie opcje:
[img=http://img10.imageshack.us/img10/7220/93307139.jpg]

i co ciekawe raz 3 dni temu (bo tyle już z tym walcze) udało mi sie podłączyc net przez tego tp linka, tylko do końca nie wiem jak (tak to jest z metodami na chybił trafił) tzn na 80% jestem przekonany że zazanczylem opcję bridge i wpisalem mac linksysa i wtedy miałem neta z tym że nie wiem, czy to nie bylo tak że linksys wysyłał wi-fi do TP a ten po LANie do kompa bo miałem wtedy też włączony kabel ( a nie chcę żeby net szedł po lanie wolałbym po wi-fi) tylko znowu z drugiej strony wtedy nie patrzyłem czy świeci mi się kontrolka od Lana bo teraz od 2 dni mam TP podłączonego do kompa rownież Lanem i nie wykrywa polaczenia ani TP ani komp więc już zgłupiałem do reszty, to jak to jest że raz sie udało i od 2 dni ni udało mi się powtórzyć tej konfiguracji?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lasic19, jednak masz opcję repeator. :)
Zaznaczasz tą opcję i universal repeator. Wpisz też MAC Linksysa. Podłączasz TP-link do gniazdka tylko i zobacz czy Ci działa tam gdzie niema normalnie zaięgu. Wszystkie kable po odłączaj.
Przez opcję repeator prędkość sieci przedłużonej nieco spadnie bo musi część pasma zająć na odbieranie a część na przekazywanie.

[ Dodano: 2009-03-08, 23:52 ]
A opcja bridge jest do ustawiania mostów radiowych czyli AP<->AP.

[ Dodano: 2009-03-08, 23:54 ]
Nie wiem czy się zniknie czy nie opcja ustawień SSID, rodzaju sieci i kanału. Jeśli przy opcji repeator dalej to będzie to ustaw do samo SSID i kanał co w Linksysie.
lasic19

niestety nie działa, jak zaznaczam repater to znikaja te opcje od ssid i od chanell a poza tym jak zasevuje to potem już komp ni widzi w ogóle tego wi-fi od TP-linka. moze jest konflikt numerów IP bo chybe nie może być tak ze linksys ma ip 192.168.1.1 i tp link ma takie samo ip konfiguracyjne. ale jesli mam tą opcję repater tzn, że mogę zrobić "przełużenie" zasięgu wi-fi za pomocą tego TP-linka?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lasic19 pisze:ale jesli mam tą opcję repater tzn, że mogę zrobić "przełużenie" zasięgu wi-fi za pomocą tego TP-linka?
Tak powinno być. Możesz zmienić IP TP-linka?

P.S.
Pisz zdania z dużej litery. Łatwiej będzie się czytało. :)
lasic19

Mogę zmienić IP TP-linka.
aha i jeszcze jedno jak jestem w konfiguracji linksysa to jego adres MAC konczy się na 2C a jak patrzę w sofcie dołączonym do mojego adaptera wi-fi pod USB to tam pokazuje (przy podłączeniu do linksysa) adres MAC linksysa z końcówką 2D, więc który mam prawdziwy adres MAC?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lasic19 pisze:Mogę zmienić IP TP-linka.
To zmień na adres z puli, ale inny niż Linksys i inny nić komputery.

MAC WAG200G możesz sprawdzić wchodząc w jego menu Status -> Gateway
W dziale Gateway Information masz MAC Address:
lasic19

No właśnie widzisz co do tego MACa to sa jekieś jajca bo w tym miejscu które opsujesz jest on podany ale ma końcówkę 2D ale np ten TP-link i mój adapter wi-fi wykrywa go jako 2C. Dziwne co?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No dziwne. :zdziwko: A na nalepce z SN co masz?
lasic19

Na nalepce mam 2C.
A co do całego głównego problemu to właśnie się udało. trzeba było jednak zmienić IP bo wcześniej się "gryzły". Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki takiemu podłączeniu mam 100% zasięg wi-fi w pokoju i jeszcze podłączyłem kabel od TP-LINKA do mojego X360 i mam w nim zastępczy do oryginalnego adaptera wi-fi (za 300 zl pod USB) sposób na bezprzewodowy net w X360 z niewielkie pieniądze :D
Ostatnio zmieniony 2009-03-09, 01:35 przez lasic19, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lasic19 pisze:A co do całego głównego problemu to właśnie się udało. trzeba było jednak zmienić IP bo wcześniej się "gryzły".
No to fajnie, że działa. :ok:
Dzięki za pomoc.
Niema za co. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:A na nalepce z SN co masz?
Routery tego typu maja kilka adresów MAC (WAN, LAN, WiFi)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

lasic19, co do adresu MAC to wszystko jest ok. Linksys ma co najmniej dwa adresy MAC - jeden od WANa (ten widać na zakładce Status) i drugi wewnętrzny - ten widzą twoje kompy i urządzenia w domu.
ODPOWIEDZ