iplus-icon225-faluje
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iplus-icon225-faluje
Tak jak wyżej, modem używany w komputerze stacjonarnym. Do pewnego momentu nie miałem zasięgu HSDPA, modem chodził w GPRS, prędkośc 30 kb/s. Ostatnio gdzieś uruchomili nadajnik i prędkość podskoczyła nawet do około 2 mb. Potem niby przekroczyłem limit i prędkośc mi wyłączyli, znowu było 30 kb/s. Przechodzę do sedna, gdy było 30 kb/s, modem chodził , z taką prędkościa ale pracował stabilnie. Gdy jest większa prędkość modem pracuje falowo, od 2 mb/s do 1,9 kb/s , co ciekawe restart komputera jakby dodawał sił modemowi, skok do 2 mb, by po chwili , po kilkunastu minutach spadał do 1,9 kb/s. Czy mozna coś z tym zrobić by pracował nawet w mniejszej prędkości ,ale stabilnie? Przeglądałem to forum , podłączenie jakiejś anteny ( ingerencja w modem ?) , założenie konektora ? Pytam się tutaj bo jestemn zielony w te klocki,mogę go rozebrać , mam gdzieś gwarancję, chcę by chodził stabilnie.
Modem ma krótki kabel usb- pokazuje zasięg na jedną kreskę. Kupiłem przedłużacz usb ( 1,8 m ) wskazania podskoczyły do 2 kresek ,ale nic to nie zmieniło.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-07, 10:51 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
Modem ma krótki kabel usb- pokazuje zasięg na jedną kreskę. Kupiłem przedłużacz usb ( 1,8 m ) wskazania podskoczyły do 2 kresek ,ale nic to nie zmieniło.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-07, 10:51 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 10:50 przez azet, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: iplus-icon225-faluje
azet to może być spowodowane słabą wydajnością prądową portu USB w komputerze. Jak modem więcej wysyła to ma większe zapotrzebowanie na moc. Jak płyta główna nie może dać tyle prądu co trzeba to tak się dzieje.
Próbowałeś podłączyć modem pod inny komputer? Ewentualnie możesz spróbować podłączyć przez aktywny HUB USB.
No i jeszcze jedna kwestia, to może modem Ci się przełącza z HSDPA na GPRS i temu masz takie spadki prędkości.
Próbowałeś podłączyć modem pod inny komputer? Ewentualnie możesz spróbować podłączyć przez aktywny HUB USB.
No i jeszcze jedna kwestia, to może modem Ci się przełącza z HSDPA na GPRS i temu masz takie spadki prędkości.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Czyli pierwsza rzecz - najpierw kupić jakiś hub usb (czy taki hub podłącza się do prądu? ) i zobaczyć ,dobra, odezwę się,
co do przełączania się to chyba nie bo zawsze pokazuje jaka jest transmisja , 3 g pokazuje się,ale nie gprs .
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-07, 14:50 ]
Poprawa pisowni.
co do przełączania się to chyba nie bo zawsze pokazuje jaka jest transmisja , 3 g pokazuje się,ale nie gprs .
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-07, 14:50 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-03-07, 14:50 przez azet, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie jakiś tylko aktywny, tylko takie się podłącza do zasilania (nie mylić z hubem pasywnym, który sam pożera zasilanie rozdzielając porty usb)azet pisze:najpierw kupić jakiś hub usb( czy taki hub podłącza się do prądu ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I to z możliwie największą wydajnością prądową na portach USB.krystianb pisze:Nie jakiś tylko aktywny,
Pozdrawiam YaHooo 

-
No dobra , jakieś propozycje ? , w MM będzie ?
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-08, 16:13 ]
Poprawa pisowni. Pisz zgodnie z regulaminem - zdania z dużej litery.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-03-08, 16:13 ]
Poprawa pisowni. Pisz zgodnie z regulaminem - zdania z dużej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-03-08, 16:13 przez azet, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Np. to: http://www.allegro.pl/item572907455_akt ... _reki.htmlazet pisze:jakieś propozycje ?
A jeśli chcesz coś solidniejszego, to radziłbym ten hub Pentagrama: http://www.allegro.pl/item570293443_pen ... s_24h.html
Na Allegro jest też pełno hubów aktywnych po kilka złotych, lepiej trzymaj się od nich z daleka. Możesz nimi spalić modem lub nawet płytę główną w komputerze, ponieważ część z nich zapodaje energię do kontrolera USB.
-
No to wiem teraz czego szukac, kompletnie zielony jestem, poszukam i odezwę się.
-
Kupiłem w MM , za 70 zł to co w komputroniku jest po 127
http://www.komputronik.pl/Akcesoria_USB ... src,ceneo/
Jak na razie ,po dwóch dniach użytkowania jestem zadowolony, wychodzi że rzeczywiście brakowało prądu. Dzięki panowie
ps. ale zwróciłem uwagę że gdy niczego nie otwieram DU meter pokazuje że prędkość jest 1, 7 kb/s, gdy tylko otwieram stronkę prędkość skacze, tak to się odbywa ?

http://www.komputronik.pl/Akcesoria_USB ... src,ceneo/
Jak na razie ,po dwóch dniach użytkowania jestem zadowolony, wychodzi że rzeczywiście brakowało prądu. Dzięki panowie

ps. ale zwróciłem uwagę że gdy niczego nie otwieram DU meter pokazuje że prędkość jest 1, 7 kb/s, gdy tylko otwieram stronkę prędkość skacze, tak to się odbywa ?
Ostatnio zmieniony 2009-03-10, 18:58 przez azet, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
azet normalne.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Cieszę się że działaazet pisze:Jak na razie ,po dwóch dniach użytkowania jestem zadowolony, wychodzi że rzeczywiście brakowało prądu.

Czyli masz transfer jak nie korzystasz z internetu? Może coś Ci się aktualizuje w tle?azet pisze:zwróciłem uwagę że gdy niczego nie otwieram DU meter pokazuje że prędkość jest 1, 7 kb/s,
Pozdrawiam YaHooo 

-
Aha, myślałem że to tak jak z netem na kablu, jest 2 mb i ma tyle być od już ,tutaj sięrozkręca zależnie od potrzeb, ok dzięki jeszcze raz
pozdrawiam
pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czasem nie rozkręci się w ogóle bo jest sieć mocno obciążona. Albo ma się awarię BTS'a.azet pisze:myślałem że to tak jak z netem na kablu, jest 2 mb i ma tyle być od już ,tutaj sięrozkręca zależnie od potrzeb
Pozdrawiam YaHooo