Problem z siecią

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wasil1
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecią

Post autor: wasil1 »

Mam w domu 2 komputery, oba na XP SP2. Neta dostarcza Vectra. Modem podłączony jest do rutera Linksys WRT54GC-EU, ryter do komputera, w drugim kompie karta WiFi też Linksysa (zakupiłem komplet). Internet działa bez problemu na dwóch kompach. Do chwili awarii systemu i reinstalacji na komputerze z kartą WiFi można było pograć sobie między sobą w gierki. Po reinstalacji za cholerę nie mogę skonfigurować połączenia. Grupa robocza taka sama, komputery w otoczeniu sieciowym się widzą, można udostępniać pliki ale zagrać już nie. Wszystkie protokoły poinstalowałem i nic. Mam ESET-a, nawet jak wyłączę zaporę to też nie można pograć. Zapora Windowsowa wyłączona. Próbowałem na innych grach, to samo. Internet jednak dobrze działa na dwóch komputerach. Co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z siecią

Post autor: Jo_gurt »

wasil1, jakie gry? Z jakich protokołów korzystają? Próbowałeś odinstalować ESETa? Co konkretnie się dzieje?
wasil1

Konkretnie chodzi o Kazaków, Age of Empires, Red Alert 2. Dotychczas gry chodziły na IPX bez problemu. W firewallu ESET-a wszystko wyłączone jak poprzednio.

[ Dodano: 2009-03-09, 09:48 ]
Po prostu nie mogę się dołączyć do gry w trybie wieloosobowym. Jak ja utworzę grę to drugi komputer z kolei mnie nie widzi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Masz jakąś grę do testów korzystającą z TCP? Ściągnij np demko Quake3. Sprawdzimy wtedy czy problem leży w konfiguracji IPXa czy ogólnie w połączeniu.
wasil1

Problem rozwiązany. Winny był adapter na USB. Wymieniłem na TP-Linka TL-WN422G i jest już OK.
ODPOWIEDZ