Ratunku! Play strasznie zwolnił!
Moderator: Moderatorzy
- KonradZ
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ratunku! Play strasznie zwolnił!
Mam Play Online 2 miesiące. Przez ostatni tydzień strasznie wolno chodzi. Normalnie śmigał mi 800-1300 kbps a teraz 100-250! Grać też nie idzie. Normalnie zawsze grałem w Power Soccer, a teraz ping
Zasięg HSDPA 42%

HSDPA PLAY:
- DL: 0.15 mb/s, UL: 0.30 mb/s
- ping: 80-130 ms
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Ratunku! Play strasznie zwolnił!
A w nocy (po 23:00) jak działa ?KonradZ pisze:strasznie wolno chodzi.
Ta sieć niestety tak ma - tanio,ale jakość jak parówki z Tesco

- KonradZ
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tez do niczego. Ale to jest z deka przesada. 128/40 net
pingi 400. Jak jeszcze tydzień temu było ok 1000/600 pingi do 100.
Kolego tak na forum nie piszemy.
ja.michal

Kolego tak na forum nie piszemy.

ja.michal
Ostatnio zmieniony 2009-02-21, 13:14 przez KonradZ, łącznie zmieniany 1 raz.
HSDPA PLAY:
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to trzeba reklamację złożyć,bo to znaczy,że coś P4 się kaszani na danej stacji.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
KonradZ, a wykonałeś elementarny test - czy problem jest też na innym komputerze? To może być wina źle skonfigurowanego systemu, np mogło się coś spaprać w ustawieniach pakietów QoS lub czymś podobnym. Windows-samopsuj lubi czasem płatać takie figle.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
O Linuksie i grach wydzielony -> [wydzielony] Linux i gry
-
- Stały użytkownik forum
Może wycięcie drzewostanu i zburzenie okolicznych domostw pomoże w poprawie zasięgu. Mój brat też miał podobnie, na początku było git, a potem bts zdechł.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Aleś wymyśliłAlcek pisze:Może wycięcie drzewostanu i zburzenie okolicznych domostw pomoże w poprawie zasięgu.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Taniej światłowód podciągnąć będzie.Alcek pisze:Może wycięcie drzewostanu i zburzenie okolicznych domostw pomoże w poprawie zasięgu.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie był bym taki pewien, wizyta na odpowiednim stadione, pare "kaczych jajek" kupionych po taniości od "braci" zza wschodniej granicy... i już nic w okolicy sygnału nie zasłania.ja.michal pisze:Taniej światłowód podciągnąć będzie.
A na temat to mi play dziś zwolnił mam nadzieje, że tylko jakieś roboty jedno nocne.
Ostatnio zmieniony 2009-03-10, 22:37 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, mówię o cywilizowanych sposobach. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Rzadko kiedy zauważam, że w cywilizowanym kraju żyję, ale to nie miejsce na takie dyskusje.ja.michal pisze:mówię o cywilizowanych sposobach.
Koniec ofaa
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedź w głąb Afryki jak Ci tak źle.krystianb pisze:Rzadko kiedy zauważam, że w cywilizowanym kraju żyję, ale to nie miejsce na takie dyskusje.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- lukkil
- Użytkownik forum
witam,
nie będe zakładał nowego tematu.
problem dotyczy Play Online na karte i modemu E870 z plusa (nie ma jednak simlocka).
Kupiłem tę kartę i jakiś czas temu wszytsko śmigało OK.
Teraz jak wkładam kartę, mam zasięg 2 kreski HSDPA (w Mobile Partner), łączy się normalnie ale jak gdyby nie ma downloadu czyli:
-ikonka uploadu miga normalnie czyli wysyła
-ikonka downloadu martwa (tak samo w mobile partner widać ze wysyła a nie odbiera).
-w Viscie na sieci wykrzyknik i komunikat łączność ogranoczona.
Dziwny problem, próbowałem różnych połączen i nic. O dziwo jakiś czas temu na tym samym kompie nie działało mi na Windows 7 - w ogóle a na Viście działało. Jakiś czas temu sie cos rypnęło.
Mam modem E870 z plusa na karcie PCI Express w stacjonarnym kompie. Tak samo nie chodzi na przejściówce Express Card > USB.
W czym problem?
Konto aktywne bo tak to w ogóle by się nie połączył.
Wkładam Iplusa i wszytsko smiga jak nalezy.
pzdr
nie będe zakładał nowego tematu.
problem dotyczy Play Online na karte i modemu E870 z plusa (nie ma jednak simlocka).
Kupiłem tę kartę i jakiś czas temu wszytsko śmigało OK.
Teraz jak wkładam kartę, mam zasięg 2 kreski HSDPA (w Mobile Partner), łączy się normalnie ale jak gdyby nie ma downloadu czyli:
-ikonka uploadu miga normalnie czyli wysyła
-ikonka downloadu martwa (tak samo w mobile partner widać ze wysyła a nie odbiera).
-w Viscie na sieci wykrzyknik i komunikat łączność ogranoczona.
Dziwny problem, próbowałem różnych połączen i nic. O dziwo jakiś czas temu na tym samym kompie nie działało mi na Windows 7 - w ogóle a na Viście działało. Jakiś czas temu sie cos rypnęło.
Mam modem E870 z plusa na karcie PCI Express w stacjonarnym kompie. Tak samo nie chodzi na przejściówce Express Card > USB.
W czym problem?
Konto aktywne bo tak to w ogóle by się nie połączył.
Wkładam Iplusa i wszytsko smiga jak nalezy.
pzdr
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
lukkil a masz możliwość przetestowania karty Playa na innym modemie/telefonie z 3g? Bo to może coś się stało złego z siecią i temu takie są objawy.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Ciekawie sprawa wygląda na warszawskim Bemowie w okolicach Wojskowej Akademii Technicznej. Tutaj uczelnia nie zapewnia nawet minimalnie przyzwoitego dostępu do internetu - z reguły jest go brak w swoich czterech domach studenckich więc już 30-40% studentów (z reguły informatyki) korzysta z rozwiązań Blueconnect, OrangeFree i PlayOnline. I założę się że zdecydowana większość z PlayOnline. Dwa nadajniki UMTS znajdują się po dwóch stronach skrzyżowania jakiś kilometr z jednej i kilometr z drugiej strony, Wojskowa Akademia Techniczna jest po środku. W tej chwili testuję PLAY:
ping ~90-100ms
transfer 125kB/s - prawie 1mbit
wieczorem jest tragedia, 5-10kB/s.
Jak duże musi być obciążenie sieci, żeby uzyskać taki spadek, jaką wydajność mają anteny UMTS.
ping ~90-100ms
transfer 125kB/s - prawie 1mbit
wieczorem jest tragedia, 5-10kB/s.
Jak duże musi być obciążenie sieci, żeby uzyskać taki spadek, jaką wydajność mają anteny UMTS.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej w tym przypadku wąskim gardłem będzie link NodeB do operatora.jaką wydajność mają anteny UMTS.
-
- Początkujący użytkownik forum
http://pl.wikipedia.org/wiki/Node_B
już nawet nie pytam dlaczego spada zasięg.rozmiar komórki jest mniejszy, a ponadto zmienia się - maleje ze wzrostem liczby urządzeń używających danego Node'a B i vice versa. Te zmiany rozmiaru noszą nazwę "cell breathing" ("oddychanie komórki"),
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zasięg i przepustowość dwie różne rzeczy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo jak jest duże obciążenie sieci to nodeB nie pozwala się zalogować tym użytkownikom którzy są od niego dalej, a tych co są już zalogowani i są daleko to może wylogować, albo przelogować do innego nodeB. Co powoduje, że zasięg się zmniejsza. Co więcej anteny nodeB mogą mieć regulowany elektrycznie kąt nachylenia. Jego zmiana spowoduje, że dalej od nodeB sygnał sieci będzie słabszy.kwiatu5 pisze:już nawet nie pytam dlaczego spada zasięg.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
kwiatu5, na WATcie 90% lata z PlayOnline bo limit duży. Byłem u kumpla w godzinach szczytu tam z Playem i iPlusem. Play zipie ledwo, jak marny EDGE. BTS na PZM naprzeciwko stacji jest zapchany totalnie. Zasięg super, na poziomie -70dBm.
iPlus pięknie chodził koło 2-2.5Mb/s.
iPlus pięknie chodził koło 2-2.5Mb/s.
Tragedia bo to uczelnia techniczna.kwiatu5 pisze:Tutaj uczelnia nie zapewnia nawet minimalnie przyzwoitego dostępu do internetu
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Gwoli ścisłości - ponad, bo 1kB to 1024B, a 1kb to 1000b. Chyba że miałeś na myśli kilobajty w klasycznym znaczeniu, a nie te mylone z kibibajtami (kiB), choć klasyczny kB jednostka praktycznie nieużywana w informatyce, chyba że do oszukiwania klientów co do prawdziwej pojemności dysków i innych nośników pamięcikwiatu5 pisze:transfer 125kB/s - prawie 1mbit

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie tak do końca, <6 csq to już raczej się nie poszaleje... (przynajmniej ja tak mam)Jo_gurt pisze:Zasięg i przepustowość dwie różne rzeczy.