Witam
Czytając Wasze wpisy muszę stwierdzić, że informatyka to jednak sztuka. Bo porównując ją z nauką ekonomii gdzie fachowcy mylą się permanentnie......
Jestem tylko użytkownikiem kompów i informatycznym ciemniakiem przeto w pewnie prostej sprawie zwrócę się o radę.
Do ubiegłego tygodnie byłem szczęśliwym użytkownikiem Neostrady. Teraz korzystam z dobrodziejstwa Netii. Na Neo wszystkie kompy chodziły mi bez problemu. (ethernet+live-box)
Teraz mam pewien kłopot.
Przez ethernet połączyłem stacjonarny bez problemu.
Laptopa (Toshiba Satelite-sys XP) w 10 sekund po wpisaniu hasła po prostu. Na wi-fi.
Ale mam problem z drugim laptopem (Acer-sys Vista) gdzie po znalezieniu mojej dostępnej sieci bezprzewodowej, zaznaczona jest ona krzyżykiem i informacją że ten komputer nie ma do niej dostepu. Nie działają żadne w nią kliknięcia. Sprawa jest chyba w zgodności kodowania. Nie wiem gdzie to sprawdzić, ustawić, ewentualnie dostosować. Router jest ustawiony na WAP-PSK. Na live-boxie z neostrady działał bez problemu.
U administratora sprawdzałem, że nie ma ograniczenia co do ilości podłączonych kompów.
Pozdrawiam.
PS: Czytałem doskonałe opracowanie Jo_gurta o konfiguracji wi-fi z rysunkami, ale ustawiania kodowania tam nie znalazłem.
kodowanie wi-fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: kodowanie wi-fi
hpc, napisz jeszcze jaki router? Bo chyba inny niż LiveBox.
-
- Początkujący użytkownik forum
michal
to pakiet instalacyjny dostarczony z netii z modemem adsl (siemens iad sli 5300)
pzdr.
to pakiet instalacyjny dostarczony z netii z modemem adsl (siemens iad sli 5300)
pzdr.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A masz możliwość podpatrzeć jak się zachowuje inny laptop (nawet kolegi) po wyszukaniu sieci?hpc pisze:mam problem z drugim laptopem (Acer-sys Vista) gdzie po znalezieniu mojej dostępnej sieci bezprzewodowej, zaznaczona jest ona krzyżykiem i informacją że ten komputer nie ma do niej dostepu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)