huawei E620- router do tego??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
danielmiller
Stały użytkownik forum

huawei E620- router do tego??

Post autor: danielmiller »

Witam! Posiadam modem huawei E620. Czy jest możliwość zakupu routera do którego można podpiąć takową kartę?? Mam zamiar kupić antenę dzięki której chcę ściągnąć sygnał z nadajnika oddalonego od mojego miejsca zamieszkania o 6km. Jeżeli będę miał w domu zasięg UMTS to chce takim routerem rozesłać internet po domu :) Jeżeli w ogóle istnieje takowy router
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: huawei E620- router do tego??

Post autor: ja.michal »

Linksys WRT54G3G
danielmiller
Stały użytkownik forum

Cena wysoka.... Widziałem w internecie routery do których bezpośrednio wkładana była karta SIM. Czy to nie lepsze rozwiązanie jeśli z tej karty którą mam obecnie i tak nie wycisnę więcej niż 1,8 MB/s ?? Jak myślicie??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller pisze:Cena wysoka.... Widziałem w internecie routery do których bezpośrednio wkładana była karta SIM.
Cena wysoka bo € i $ skoczyły.
Są takie routery. Option GlobeSurfer III, Option GlobeSurfer II.
danielmiller pisze:Czy to nie lepsze rozwiązanie jeśli z tej karty którą mam obecnie i tak nie wycisnę więcej niż 1,8 MB/s ?? Jak myślicie??
A ile teraz wyciskasz? Prawdopodobnie więcej jak 1Mb/s nie.

Najtańszym rozwiązaniem byłoby użycie jakiegoś starego komputera z procesorem nawet 300MHz, wrzucenie linuxa i postawienie na tym serwera.
danielmiller
Stały użytkownik forum

posiadam komputer stary z którego mógłbym zrobić serwer ale jak do tego starego kompa stacjonarnego podłączyć moją kartę?? Adapter PCIMIA do odbierania neta z karty i adapter WiFi do wysyłania neta??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller pisze:Adapter PCIMIA do odbierania neta z karty i adapter WiFi do wysyłania neta??
Dokładnie. :) Ja mam adapter PCI -> PCMCIA na chipsecie RICOH. Chodzi bez zarzutu. Do tego jakaś karta potrzebna najlepiej z chipsetem Atheros bo ona może działać jako AP. :)
Nie wiem tylko jak się zachowywać może ten mostek w linuxie. Powinien chodzić.
Specjalistą od linuxa i modemów w tym zakresie jest Patryk_

[ Dodano: 2009-03-15, 15:31 ]
Tutaj ogólnie jest wątek w tym temacie. Możesz się podłączyć. ;)

Router na x86 ;)

[ Dodano: 2009-03-15, 15:33 ]
Właściwie to jaki masz ten PC? Bo szkoda wypakować 400-500zł skoro można wykorzystać coś co się już ma. :) Po 2 bardziej funkcjonalne to by było. ;)
danielmiller
Stały użytkownik forum

Mi się zdaje że jak będą stery to na 98 dam rade wszystko zrobić. Wole się w Linuxa nie bawić. Kilka razy mnie zawodził niestety. A co do anteny kierunkowej to jaką obecnie polecacie?? Do nadajnika mam 6km czyli w sumie nie mało. Przydała by się mocna antena. Czytałem, że niektórzy userzy nawet z 17 km ściągali sygnał, także wydaje mi się, że moje 6km jest osiągalne :)

Komputer to staruszek. Procek intel pentium II 333mhz, 64 MB ram. Ale wydaje mi się że dałby rade :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller pisze:Mi się zdaje że jak będą stery to na 98 dam rade wszystko zrobić.
To się nie nadaje do tego. :rotfl:
danielmiller pisze:Wole się w Linuxa nie bawić. Kilka razy mnie zawodził niestety
Tzn?
A co do anteny kierunkowej to jaką obecnie polecacie??
To już było poruszane na forum. Poczytaj w innych wątkach. :)
danielmiller pisze:Komputer to staruszek. Procek intel pentium II 333mhz, 64 MB ram. Ale wydaje mi się że dałby rade :)
Na pingwinie jako router spokojnie. :) Na Win nie będzie to chodzić i się sypać.
Jaki masz zasilacz tam?
danielmiller
Stały użytkownik forum

Co do zasilacza to muszę wejść na strych i zobaczyć :) bo komputera obecnie nie używam. Linuks mi się bardzo często wykrzaczał. Ale jeżeli na 98 się nie da tego zrobić to będę walczył z Linuksem :) Wiem czytałem o antenach na forum i wiem że (chyba) najlepsze są anteny panelowe :) Dobra jutro zamawiam antenę. Jak złapie w domu UMTS to zaczne sie bawić w dzielenie łącza. Na jakim Linuksie najlepiej zrobić ten serwer??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller pisze:Co do zasilacza to muszę wejść na strych i zobaczyć
Pytam bo bywały informacje, że jak jest za słaby zasilacz to może karta nie chodzić. Ale u mnie na 300W pod XP spokojnie to chodzi. :)
danielmiller pisze:Linuks mi się bardzo często wykrzaczał.
Chodzi Ci pewnie o jakiś desktopowy system, taki zamiast windy. No mi też się wykrzaczał. ;)
danielmiller pisze:Wiem czytałem o antenach na forum i wiem że (chyba) najlepsze są anteny panelowe
Panel z bestpartnera tylko nie ten najmniejszy tylko ten większy (max 15dBi). Te mniejsze są kiepsko robione.
danielmiller pisze:Na jakim Linuksie najlepiej zrobić ten serwer??
Patryk_ Debiana używał. Ale ja to co i jak nie orientuję się za mocno. Na Patryka trzeba poczekać on więcej doradzi. :)
danielmiller
Stały użytkownik forum

dobra :) kupuje panel a zaraz kombinuje adapter do karty i jakąś kartę WiFi. Ale powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czy do Linuksa nie ma problemów ze sterami?

[ Dodano: 2009-03-15, 20:13 ]
czyli brac ten panel max15dbi?? bo z tego co widze to on jest najmniejszy... i już nie wiem czy chodziło Ci o to żeby go brać czy żeby go niebrać :D:D ale z tego co widze to dużo ludzi kupuje ten panel, więc chyba nie jest taki zły :) palnuje wziąść taki z przyłączem 7 metrów. Tak żeby dac maszt 5m. Myśle że jak dom ma 6m plus maszt 5m na dachu a po drodze nie mam zbyt wysokich drzew to to powinno starczyć.
www.e-ledago.pl klocki lego
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller, wstrzymaj się z kupnem karty WiFi. :)
A panel to nie najmniejszy (najmniejszy jest mini) a chodzi o max. I na częstotliwość 2100MHz (2.1GHz). ;)

Kable u bestpartnera są kiepskie. Lepiej oddzielnie to kupić.
danielmiller
Stały użytkownik forum

ok wstrzymam sie z kartą :) masz jakąś propozycje sprzedarzy mi takowej karty może ?? :):) a jaki kabel polecasz?? mało stratny??
www.e-ledago.pl klocki lego
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

danielmiller pisze:masz jakąś propozycje sprzedarzy mi takowej karty może ??
Chodzi, że ja w pingwinie nie siedzę i nie wiem która karta będzie odpowiednia, żeby zrobić AP. Wiem, że najlepiej z chipsetem atherosa, ale jakiej firmy to już inna sprawa. ;)
danielmiller pisze:a jaki kabel polecasz??
H155, ale dobrej firmy.
danielmiller
Stały użytkownik forum

ptrzyłem ten kabel ale w dipolu niemają go na razie... Znacie jakąś inną dobrą marke?? Tylko tak żeby można było na metry kupować a nie całe 100m :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem czy soltonik nie sprzedaje na metry. Ale poszukaj lepiej firmy która zrobi Ci pod wymiar i zarobi końcówkami. ;)
ODPOWIEDZ