huawei E620- router do tego??
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
huawei E620- router do tego??
Witam! Posiadam modem huawei E620. Czy jest możliwość zakupu routera do którego można podpiąć takową kartę?? Mam zamiar kupić antenę dzięki której chcę ściągnąć sygnał z nadajnika oddalonego od mojego miejsca zamieszkania o 6km. Jeżeli będę miał w domu zasięg UMTS to chce takim routerem rozesłać internet po domu
Jeżeli w ogóle istnieje takowy router

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: huawei E620- router do tego??
Linksys WRT54G3G
-
- Stały użytkownik forum
Cena wysoka.... Widziałem w internecie routery do których bezpośrednio wkładana była karta SIM. Czy to nie lepsze rozwiązanie jeśli z tej karty którą mam obecnie i tak nie wycisnę więcej niż 1,8 MB/s ?? Jak myślicie??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Cena wysoka bo € i $ skoczyły.danielmiller pisze:Cena wysoka.... Widziałem w internecie routery do których bezpośrednio wkładana była karta SIM.
Są takie routery. Option GlobeSurfer III, Option GlobeSurfer II.
A ile teraz wyciskasz? Prawdopodobnie więcej jak 1Mb/s nie.danielmiller pisze:Czy to nie lepsze rozwiązanie jeśli z tej karty którą mam obecnie i tak nie wycisnę więcej niż 1,8 MB/s ?? Jak myślicie??
Najtańszym rozwiązaniem byłoby użycie jakiegoś starego komputera z procesorem nawet 300MHz, wrzucenie linuxa i postawienie na tym serwera.
-
- Stały użytkownik forum
posiadam komputer stary z którego mógłbym zrobić serwer ale jak do tego starego kompa stacjonarnego podłączyć moją kartę?? Adapter PCIMIA do odbierania neta z karty i adapter WiFi do wysyłania neta??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie.danielmiller pisze:Adapter PCIMIA do odbierania neta z karty i adapter WiFi do wysyłania neta??

Nie wiem tylko jak się zachowywać może ten mostek w linuxie. Powinien chodzić.
Specjalistą od linuxa i modemów w tym zakresie jest Patryk_
[ Dodano: 2009-03-15, 15:31 ]
Tutaj ogólnie jest wątek w tym temacie. Możesz się podłączyć.

Router na x86

[ Dodano: 2009-03-15, 15:33 ]
Właściwie to jaki masz ten PC? Bo szkoda wypakować 400-500zł skoro można wykorzystać coś co się już ma.

-
- Stały użytkownik forum
Mi się zdaje że jak będą stery to na 98 dam rade wszystko zrobić. Wole się w Linuxa nie bawić. Kilka razy mnie zawodził niestety. A co do anteny kierunkowej to jaką obecnie polecacie?? Do nadajnika mam 6km czyli w sumie nie mało. Przydała by się mocna antena. Czytałem, że niektórzy userzy nawet z 17 km ściągali sygnał, także wydaje mi się, że moje 6km jest osiągalne 
Komputer to staruszek. Procek intel pentium II 333mhz, 64 MB ram. Ale wydaje mi się że dałby rade

Komputer to staruszek. Procek intel pentium II 333mhz, 64 MB ram. Ale wydaje mi się że dałby rade

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To się nie nadaje do tego.danielmiller pisze:Mi się zdaje że jak będą stery to na 98 dam rade wszystko zrobić.

Tzn?danielmiller pisze:Wole się w Linuxa nie bawić. Kilka razy mnie zawodził niestety
To już było poruszane na forum. Poczytaj w innych wątkach.A co do anteny kierunkowej to jaką obecnie polecacie??

Na pingwinie jako router spokojnie.danielmiller pisze:Komputer to staruszek. Procek intel pentium II 333mhz, 64 MB ram. Ale wydaje mi się że dałby rade![]()

Jaki masz zasilacz tam?
-
- Stały użytkownik forum
Co do zasilacza to muszę wejść na strych i zobaczyć
bo komputera obecnie nie używam. Linuks mi się bardzo często wykrzaczał. Ale jeżeli na 98 się nie da tego zrobić to będę walczył z Linuksem
Wiem czytałem o antenach na forum i wiem że (chyba) najlepsze są anteny panelowe
Dobra jutro zamawiam antenę. Jak złapie w domu UMTS to zaczne sie bawić w dzielenie łącza. Na jakim Linuksie najlepiej zrobić ten serwer??

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pytam bo bywały informacje, że jak jest za słaby zasilacz to może karta nie chodzić. Ale u mnie na 300W pod XP spokojnie to chodzi.danielmiller pisze:Co do zasilacza to muszę wejść na strych i zobaczyć

Chodzi Ci pewnie o jakiś desktopowy system, taki zamiast windy. No mi też się wykrzaczał.danielmiller pisze:Linuks mi się bardzo często wykrzaczał.

Panel z bestpartnera tylko nie ten najmniejszy tylko ten większy (max 15dBi). Te mniejsze są kiepsko robione.danielmiller pisze:Wiem czytałem o antenach na forum i wiem że (chyba) najlepsze są anteny panelowe
Patryk_ Debiana używał. Ale ja to co i jak nie orientuję się za mocno. Na Patryka trzeba poczekać on więcej doradzi.danielmiller pisze:Na jakim Linuksie najlepiej zrobić ten serwer??

-
- Stały użytkownik forum
dobra
kupuje panel a zaraz kombinuje adapter do karty i jakąś kartę WiFi. Ale powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz. Czy do Linuksa nie ma problemów ze sterami?
[ Dodano: 2009-03-15, 20:13 ]
czyli brac ten panel max15dbi?? bo z tego co widze to on jest najmniejszy... i już nie wiem czy chodziło Ci o to żeby go brać czy żeby go niebrać
:D ale z tego co widze to dużo ludzi kupuje ten panel, więc chyba nie jest taki zły
palnuje wziąść taki z przyłączem 7 metrów. Tak żeby dac maszt 5m. Myśle że jak dom ma 6m plus maszt 5m na dachu a po drodze nie mam zbyt wysokich drzew to to powinno starczyć.

[ Dodano: 2009-03-15, 20:13 ]
czyli brac ten panel max15dbi?? bo z tego co widze to on jest najmniejszy... i już nie wiem czy chodziło Ci o to żeby go brać czy żeby go niebrać

www.e-ledago.pl klocki lego
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
danielmiller, wstrzymaj się z kupnem karty WiFi. 
A panel to nie najmniejszy (najmniejszy jest mini) a chodzi o max. I na częstotliwość 2100MHz (2.1GHz).
Kable u bestpartnera są kiepskie. Lepiej oddzielnie to kupić.

A panel to nie najmniejszy (najmniejszy jest mini) a chodzi o max. I na częstotliwość 2100MHz (2.1GHz).

Kable u bestpartnera są kiepskie. Lepiej oddzielnie to kupić.
-
- Stały użytkownik forum
ok wstrzymam sie z kartą
masz jakąś propozycje sprzedarzy mi takowej karty może ??
:) a jaki kabel polecasz?? mało stratny??

www.e-ledago.pl klocki lego
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chodzi, że ja w pingwinie nie siedzę i nie wiem która karta będzie odpowiednia, żeby zrobić AP. Wiem, że najlepiej z chipsetem atherosa, ale jakiej firmy to już inna sprawa.danielmiller pisze:masz jakąś propozycje sprzedarzy mi takowej karty może ??

H155, ale dobrej firmy.danielmiller pisze:a jaki kabel polecasz??
-
- Stały użytkownik forum
ptrzyłem ten kabel ale w dipolu niemają go na razie... Znacie jakąś inną dobrą marke?? Tylko tak żeby można było na metry kupować a nie całe 100m 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem czy soltonik nie sprzedaje na metry. Ale poszukaj lepiej firmy która zrobi Ci pod wymiar i zarobi końcówkami.