Mi się wydaje, żę to zależy od ustawień operatora, w plusie moj 3g+ potrzebował pakietu 80b w plau ~1090b nie chce mi sie dokładnei sprawdzać przy 1050 jeszcze hsdpa się nie włącza.Blido pisze:Trzeba tylko dobrać odpowiednią wielkość pakietu, najczęściej zależy od modemu. U mnie wystarczy pakiet wielkości 16 bajtów aby podtrzymać HSDPA, ale niektórzy twierdzą że potrzebują znacznie więcej.
[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
janek222, a nie dałoby się zaszyć tego pingowania w program (na jakiś stały pewny adres IP lub wprowadzany przez usera) i w opcjach programu podać wielkość pakietu, a całość nazwać "Wymuszanie HSxPA"?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Myślę, że jest to jakiś pomysł.ptr pisze:w opcjach programu podać wielkość pakietu, a całość nazwać "Wymuszanie HSxPA"
Tylko moim zdaniem nie należy zaszywać w programie jednego adresu IP, bo jak dużo ludzi zacznie pingować to samo, to z całą pewnością admin serwera wyłączy "odpowiedzi na PING".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
ptr pisze:janek222, a nie dałoby się zaszyć tego pingowania w program (na jakiś stały pewny adres IP lub wprowadzany przez usera) i w opcjach programu podać wielkość pakietu, a całość nazwać "Wymuszanie HSxPA"?
Da radę, tak będzie zrobione.BliSki pisze:Tylko moim zdaniem nie należy zaszywać w programie jednego adresu IP
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 13:56 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam wszystkich serdecznie , Janku jak mam włączyć to wymuszanie w sieć tego niema a jak chce z aktualizować program to pisze że mam najnowszy
SERDECZNIE POZDRAWIAM
SERDECZNIE POZDRAWIAM
-
W najnowszej oficjalnej wersji 3.29 beta: Sieć -> Wymuszanie HSxPA (najniższa pozycja).Mariuszn80 pisze:jak mam włączyć to wymuszanie w sieć tego niema
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 13:57 przez janek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Witam wszystkich jeszcze raz.
Programik jest super łączy szybciej od iplusowego poprostu bombowy.
Mam taki problemik z łącznością( modem e220 + antena umts paskowa:
do tej pory uzyskiwałem połączenia HSDPA i 3G bez problemu.
Osiągi testowane na speedteście czy na dsl.cz były powyżej 500.
Jakiś tydzień temu sytuacja się zmieniła drastycznie,
parametry połączenia (patrząc na poziom sygnału i to co pokazuje menadżer iplusa) są identyczne.
Winda xp pokazuje łączność 7,2 Mb i pierwsze dwie stronki śmigają jak burza, a po minucie albo dwóch jak chcę zmienić stronę na inną to mam komunikat : ustalanie adresu serwera a za moment : sprawdź nazwę ....... i koniec.
Ponowne połączenie i ta sama bajka.
W plusie powiedzieli mi że zbyt słaby sygnał (ale wcześniej chodziło).
W TNI sprawdziłem z którym bts-em mam połączenie i jest to ten na którym jest umts i do którego mam najbliżej ( dioda na e220 też świeci na niebiesko sygnalizując połączenie HSDPS LUB 3G) ( -97dBm, 8 dBi 2-3%).
Wymuszam więc połączenie tylko EDGE i wszysko chodzi ok, xp pokazuje czasem 921,6 Kb/s - ale w testach prędkości jest gorzej niż przy połączeniu 236,8Kb/s
TNI -moc sygnału -75dBm, 22dBi, 60% z BTS-a oddalonego o niecały kilometr.
Podpowiedzcie gdzie mogę szukać przyczyny (przestał działać voip - a na nim mi zależy).
A i jeszcze jedna sprawa.
Czy można wymusić połączenia do jednego BTSa?
Sorki za takie wypociny i dzięki za odpowiedzi.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-13, 09:51 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
Programik jest super łączy szybciej od iplusowego poprostu bombowy.
Mam taki problemik z łącznością( modem e220 + antena umts paskowa:
do tej pory uzyskiwałem połączenia HSDPA i 3G bez problemu.
Osiągi testowane na speedteście czy na dsl.cz były powyżej 500.
Jakiś tydzień temu sytuacja się zmieniła drastycznie,
parametry połączenia (patrząc na poziom sygnału i to co pokazuje menadżer iplusa) są identyczne.
Winda xp pokazuje łączność 7,2 Mb i pierwsze dwie stronki śmigają jak burza, a po minucie albo dwóch jak chcę zmienić stronę na inną to mam komunikat : ustalanie adresu serwera a za moment : sprawdź nazwę ....... i koniec.
Ponowne połączenie i ta sama bajka.
W plusie powiedzieli mi że zbyt słaby sygnał (ale wcześniej chodziło).
W TNI sprawdziłem z którym bts-em mam połączenie i jest to ten na którym jest umts i do którego mam najbliżej ( dioda na e220 też świeci na niebiesko sygnalizując połączenie HSDPS LUB 3G) ( -97dBm, 8 dBi 2-3%).
Wymuszam więc połączenie tylko EDGE i wszysko chodzi ok, xp pokazuje czasem 921,6 Kb/s - ale w testach prędkości jest gorzej niż przy połączeniu 236,8Kb/s
TNI -moc sygnału -75dBm, 22dBi, 60% z BTS-a oddalonego o niecały kilometr.
Podpowiedzcie gdzie mogę szukać przyczyny (przestał działać voip - a na nim mi zależy).
A i jeszcze jedna sprawa.
Czy można wymusić połączenia do jednego BTSa?
Sorki za takie wypociny i dzięki za odpowiedzi.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-13, 09:51 ]
Poprawa pisowni. Zdania na forum zaczynamy z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2009-03-13, 09:51 przez SPEEDY68, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zacząłbym od tego że sygnał jest słaby 8dBi to bardzo mało. Nie wiem jak jest podłączona antena ale o ile nie jest do płyty modemu to zysk może być znikomy. Proponuję sprawdzić na innym modemie z gniazdem do anteny zewnętrznej, oczywiście ją podłączając a najlepiej jeszcze sprawdzić na innej. A przed kłopotami z transferem jaka była moc sygnału?SPEEDY68 pisze:podpowiedzcie gdzie mogę szukać przyczyny
Przyjmuje się że nie (nikt nie zna sposobu) poza nakierowaniem anteny kierunkowej na wybrany BTS. Ponoć w niektórych telefonach jest to możliwe.SPEEDY68 pisze:czy można wymusić połączenia do jednego BTSa
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To może wskazywać na problemy z nodeB z którego korzystasz.SPEEDY68 pisze:Jakiś tydzień temu sytuacja się zmieniła drastycznie,
Czasem się tak zdarza. Sam zauważyłem, że ostatnio w Plusie coś się zaczyna dziać z 3g. Ja przez kilka dni co 10-20 sekund traciłem zasięg 3g, więc może u Ciebie też coś się dzieje, zwłaszcza, ze EDGE działa Ci ok.SPEEDY68 pisze:Wymuszam więc połączenie tylko EDGE i wszysko chodzi ok
Korzystając z modemu nie ma na to sposobu programowego. Pozostaje tylko antena kierunkowa wycelowana w żądany BTS.SPEEDY68 pisze:Czy można wymusić połączenia do jednego BTSa?
[ Dodano: 2009-03-13, 10:01 ]
A dokładnie to w Nokiach na których można uruchomić specjalne oprogramowanie diagnostyczne Netmonitor.janek222 pisze:Ponoć w niektórych telefonach jest to możliwe.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.29 beta.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Dodano możliwość podtrzymywania trybu HSxPA:
Okno główne programu -> menu górne -> Sieć -> Wymuszanie HSxPA
2. Trochę kosmetycznych zmian w:
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie -> Połączenia
3. Zmieniono trochę w ustawieniach portu - niektóre osoby miały problem z uruchomieniem komunikacji AT, może coś się poprawi.
4. Poprawiono ustawianie MTU.
@SPEEDY68 Jeżeli przemieściłbyś się ze sprzętem bliżej BTSa sprawdziłbyś czy przy mocniejszym sygnale jest podobnie czy sytuacja się poprawia.
[ Dodano: 2009-03-13, 10:12 ]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-13, 10:30 ]
Dodałem do pierwszego posta nową wersję.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Dodano możliwość podtrzymywania trybu HSxPA:
Okno główne programu -> menu górne -> Sieć -> Wymuszanie HSxPA
2. Trochę kosmetycznych zmian w:
Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz - edytuj połączenie -> Połączenia
3. Zmieniono trochę w ustawieniach portu - niektóre osoby miały problem z uruchomieniem komunikacji AT, może coś się poprawi.
4. Poprawiono ustawianie MTU.
@SPEEDY68 Jeżeli przemieściłbyś się ze sprzętem bliżej BTSa sprawdziłbyś czy przy mocniejszym sygnale jest podobnie czy sytuacja się poprawia.
[ Dodano: 2009-03-13, 10:12 ]
Jeszcze jedna rzecz tu mi się nasuwa na myśl a mianowicie kłopoty z zasilaniem, może ostatnio coś dołożyłeś do komputera? Nie wiem jak jest podłączony modem ale warto sprawdzić na podwójnym kablu, podłączyć modem bezpośrednio do komputera, jak jest możliwość sprawdzić na mocniejszym zasilaczu.SPEEDY68 pisze:pierwsze dwie stronki śmigają jak burza, a po minucie albo dwóch jak chcę zmienić stronę na inną to mam komunikat : ustalanie adresu serwera a za moment : sprawdź nazwę ....... i koniec.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-13, 10:30 ]
Dodałem do pierwszego posta nową wersję.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
No tak sygnał jest słabiutki ale wcześniej było ok. Antenę mam podłączona do gniazda antenowego w które jest fabrycznie wyposażony w e220 (nie wszyscy o tym wiedzą a jeżeli wiedzą to jeszcze muszą zdecydować się na utratę gwarancji, gdyż trzeba nawiercić obudowę aby wprowadzić konektor (specjalnie ściągany z anglii cena ok 150 zł)).
Menadżer iplusa pokazuje sygnał taki jak przed miesiącem (czyli nic się nie zmieniło), ateraz zrywa połączenie HSDPA I 3G.
Anteny próbowałem dwie jedną z nich była tubowa ATK 16,5 dB zysku i nie chciała nic załapać , a druga to panelowa UMTS też 16,5 dB i ta chodzi albo chodziła dobrze ( do BTSa w linii prostej mam 6,5km - w/g zumi).
Mogę jeszcze skrócić przewód antenowy o jakieś 4,5 metra co zmniejszy straty sygnału w przewodzie. Odnośnie kłopotów z zasilaniem - raczej ich nie ma. Zasilacz wymieniałem w październiku (ma 600w mocy). W kompie nie mam jakichś dziwnych prądożernych wynalazków. Sprawdzałem połączenie z netem na laptopie - kabelek zasilający modem ma ok 15 cm i jest tak samo -do bani. Jutro spróbuje zbliżyć sie do BTSa i zobaczę czy to jest wina modemu czy anteny.
I to by było tyle Janku.
Dzięki koledzy .
Jak coś wyczaje to dam znać
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-14, 10:16 ]
Poprawa cytowania. Na forum cytujemy za pomocą takiego mechanizmu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341
Menadżer iplusa pokazuje sygnał taki jak przed miesiącem (czyli nic się nie zmieniło), ateraz zrywa połączenie HSDPA I 3G.
Anteny próbowałem dwie jedną z nich była tubowa ATK 16,5 dB zysku i nie chciała nic załapać , a druga to panelowa UMTS też 16,5 dB i ta chodzi albo chodziła dobrze ( do BTSa w linii prostej mam 6,5km - w/g zumi).
Mogę jeszcze skrócić przewód antenowy o jakieś 4,5 metra co zmniejszy straty sygnału w przewodzie. Odnośnie kłopotów z zasilaniem - raczej ich nie ma. Zasilacz wymieniałem w październiku (ma 600w mocy). W kompie nie mam jakichś dziwnych prądożernych wynalazków. Sprawdzałem połączenie z netem na laptopie - kabelek zasilający modem ma ok 15 cm i jest tak samo -do bani. Jutro spróbuje zbliżyć sie do BTSa i zobaczę czy to jest wina modemu czy anteny.
I to by było tyle Janku.
Mam rozumieć ,że chodzi modem?YaHooo pisze:To może wskazywać na problemy z nodeB z którego korzystasz.
Dzięki koledzy .
Jak coś wyczaje to dam znać
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-14, 10:16 ]
Poprawa cytowania. Na forum cytujemy za pomocą takiego mechanizmu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341
Ostatnio zmieniony 2009-03-14, 10:14 przez SPEEDY68, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
NodeB to stacja bazowa UMTS (błędnie nazywana przez niektórych BTS-em, BTS jest tylko od GSM)SPEEDY68 pisze:mam rozumieć ,że chodzi modem?

-
@SPEEDY68 A może problem jest z przejściem między HSxPA a UMTS lub na odwrót. W <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> jest teraz: okno główne programu -> menu górne -> Sieć -> Wymuszanie HSxPA. Spróbuj podtrzymać HSDPA i sprawdź czy jest podobnie. Apropo tego modułu: adres należy zmienić, czas i wielkość pakietu są zależne od operatora a może modemu dlatego te parametry należy sprawdzić empirycznie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak żeby była ścisłość to nie jest złącze antenowe. To jest złącze serwisowe służące do sprawdzenia modemu w procesie produkcyjnym. A wytrzymuje bardzo mało cykli podłączenie/rozłączenie.SPEEDY68 pisze:Antenę mam podłączona do gniazda antenowego w które jest fabrycznie wyposażony w e220
Ale to, że masz dobry zasilacz jeszcze nie oznacza, że koncentrator USB może dostarczyć odpowiednio dużą moc do modemu. Masz możliwość przetestować modem na innym komputerze? Albo podłączając za pomocą aktywnego HUB'a USB?SPEEDY68 pisze:Odnośnie kłopotów z zasilaniem - raczej ich nie ma.
Pozdrawiam YaHooo 

- czarny
- Stały użytkownik forum
Witam
Będzie ten program chodził z internetem OFP?
Będzie ten program chodził z internetem OFP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W jakim sensie? Przecież OFP to CDMA sprzedawany z routerem.czarny pisze:Będzie ten program chodził z internetem OFP?
-
Ściągnąłem ten program ponieważ autoconnect na viście raz łączy się a raz nie łaczy po uruchomieniu systemu. Jak mam skonfigurować TNI aby działał z K600i via bluetooth? Komunikacja at działa, gdy wybieram połączenie ustawia się modem, ale gdy klikam połącz wyskakuje błąd 633. I po tym nawet ręczne wybieranie dial-up nie działa, tak samo wywala 633. Jedyne co wtedy pomaga to usunięcie połaczenia, restart kompa i utworzenie na nowo dial-up
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Masz na myśli program Autoconnect? A nie łatwiej po prostu wrzucić połączenie dial-up do autostartu? We właściwościach połączenia można też ustawić automatyczne wznawianie połączenia w razie zerwania, a więc wszytko to co w Autoconnect jest już w Windowsie.pidsud pisze:Ściągnąłem ten program ponieważ autoconnect na viście raz łączy się a raz nie łaczy po uruchomieniu systemu.
-
- Użytkownik forum
Jednym słowem GENIALNY program! Bravo dla autora, dziś zassałem i "śmigam na umts-sie" tzn na razie spaceruje bo mam sygnał 1%
jeszcze ulepszyć klienta poczty to nie tylko będzie lepszy od iPluas manager'a to jeszcze od Outlooka 

-
Dzieje się tak ponieważ używany jest do komunikacji AT port za pomocą którego modem łączy się z internetem. Jeżeli telefon - modem udostępnia jeszcze inny port to należy go ustawić w AT i PIN -> Port do komunikacji... i ponownie zaznaczyć Komunikacja AT. Uwaga! Komunikacja AT może na nim nie zadziałać. Reasumując, aby błąd się nie wyświetlał należy ustawić inny port do komunikacji AT lub ją wyłączyć.pidsud pisze:Komunikacja at działa, gdy wybieram połączenie ustawia się modem, ale gdy klikam połącz wyskakuje błąd 633. I po tym nawet ręczne wybieranie dial-up nie działa, tak samo wywala 633.
Dziękimarcincinekk pisze:Jednym słowem GENIALNY program!

Co Twoim zdaniem należało by w nim zmienić?marcincinekk pisze:jeszcze ulepszyć klienta poczty
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
Oczywiście ja się do tego nie czepiam bo dzięki twojemu programowi 3g przynajmniej mi "chodzi"
Z tego co zauważyłem program korzysta z innych klientów poczty? Bo mi chodzi o czytanie poczty za pośrednictwem tego programu, chyba że się da to w takim razie jeszcze nie doszedłem do tego 
Później może jakiś czytnik RSS, pogoda
program TV
oprawa graficzna i cała Polska bezprzewodowa Twoja:)

Później może jakiś czytnik RSS, pogoda

-
Nie zamierzam pisać, umieszczać klienta poczty, grup dyskusyjnych w Top_netinfo.marcincinekk pisze:Bo mi chodzi o czytanie poczty za pośrednictwem tego programu
[ Dodano: 2009-03-16, 02:23 ]
Jeżeli przez router to nie. Nie wiem nic więcej o OFP poza tym co napisał ja.michał.czarny pisze:Będzie ten program chodził z internetem OFP?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do tej pory tylko czytałem, miałem nadzieję że uda mi się rozwiązać problem z internetem bazując na doświadczeniach innych forumowiczów, ale po kilku dniach walki muszę poprosić o pomoc.
Mamy niestety Orange BE i Huawei E160E. Niestety ze względu na to oszałamiająco szybkie oprogramowanie.... Tak jak już inni tutaj pisali - instalacja koszmarnie długa, program chodzi wolno. Po zainstalowaniu oprogramowania chwilę (np cały dzień, czasem dwa dni) jest ok, ale nagle system odnajduje nowe urządzenie i znów chce je instalować.... I znów strata 20 minut na instalację.... Jest tak w kilku laptopach, więc albo 3 modemy są padnięte albo po prostu to wina oprogramowania....
Znalazłem więc TOP NetINFO i udało mi się używać go przez jeden wieczór - wszystko było idealnie. Łączenie błyskawiczne, po kilku sekundach mam internet. Program pierwsza klasa.
Oprogramowania BE nie mogę jednak usunąć, bo nawet gdy je usunę to po włożeniu Huawei E160 ponownie się chce instalować... Więc za każdym razem anulowałem tą instalację i używałem Top_NET INFO i przez jeden wieczór działało to ok. Do czasu gdy BE, pomimo tego, że było zainstalowane, zachciało znów się instalować... Przeinstalowywałem, odinstalowywałem oprogramowanie Orange już wielokrotnie, dzwoniłem na infolinię Orange - okazuje się że nie da się tak ustawić modemu, żeby nie instalowało się to oprogramowanie.
Ja chciałbym po prostu zainstalować sterowniki do modemu i wyrzucić oprogramowanie BE.... Ktoś gdzieś tutaj pisał o różnych sposobach na to, ale u mnie one nie działają (jakieś polecenia w zaawansowanych ustawieniach karty sieciowej, z tym że u mnie niczego takiego nie widzę)....
Podsumowując mój nieco przydługawy wywód:
Chcę używać Top NetInfo.
Nie chcę już widzieć oprogramowania Orange.
Co mam zrobić, żeby nie instalowało się to oprogramowanie. Czy to rzeczywiście nie jest możliwe?
No i jeszcze jedna sprawa: przy jakim mniej więcej poziomie sygnału (Edge) powinienem mieć już połączenie z internetem. U mnie przy 35-45% jeszcze się to nie udaje... Dopiero powyżej 50% coś zaczyna działać...
Mamy niestety Orange BE i Huawei E160E. Niestety ze względu na to oszałamiająco szybkie oprogramowanie.... Tak jak już inni tutaj pisali - instalacja koszmarnie długa, program chodzi wolno. Po zainstalowaniu oprogramowania chwilę (np cały dzień, czasem dwa dni) jest ok, ale nagle system odnajduje nowe urządzenie i znów chce je instalować.... I znów strata 20 minut na instalację.... Jest tak w kilku laptopach, więc albo 3 modemy są padnięte albo po prostu to wina oprogramowania....
Znalazłem więc TOP NetINFO i udało mi się używać go przez jeden wieczór - wszystko było idealnie. Łączenie błyskawiczne, po kilku sekundach mam internet. Program pierwsza klasa.
Oprogramowania BE nie mogę jednak usunąć, bo nawet gdy je usunę to po włożeniu Huawei E160 ponownie się chce instalować... Więc za każdym razem anulowałem tą instalację i używałem Top_NET INFO i przez jeden wieczór działało to ok. Do czasu gdy BE, pomimo tego, że było zainstalowane, zachciało znów się instalować... Przeinstalowywałem, odinstalowywałem oprogramowanie Orange już wielokrotnie, dzwoniłem na infolinię Orange - okazuje się że nie da się tak ustawić modemu, żeby nie instalowało się to oprogramowanie.
Ja chciałbym po prostu zainstalować sterowniki do modemu i wyrzucić oprogramowanie BE.... Ktoś gdzieś tutaj pisał o różnych sposobach na to, ale u mnie one nie działają (jakieś polecenia w zaawansowanych ustawieniach karty sieciowej, z tym że u mnie niczego takiego nie widzę)....
Podsumowując mój nieco przydługawy wywód:
Chcę używać Top NetInfo.
Nie chcę już widzieć oprogramowania Orange.
Co mam zrobić, żeby nie instalowało się to oprogramowanie. Czy to rzeczywiście nie jest możliwe?
No i jeszcze jedna sprawa: przy jakim mniej więcej poziomie sygnału (Edge) powinienem mieć już połączenie z internetem. U mnie przy 35-45% jeszcze się to nie udaje... Dopiero powyżej 50% coś zaczyna działać...
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To symptom, że porty USB mają za małą wydajność prądową i nie sa zdolne zasilić modemu. Pomyśl o aktywnym HUB-ie.typ pisze:nagle system odnajduje nowe urządzenie i znów chce je instalować....
- piori
typ, http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381typ pisze:dzwoniłem na infolinię Orange - okazuje się że nie da się tak ustawić modemu, żeby nie instalowało się to oprogramowanie
Ciebie konkretnie powinno interesować to:
AT^U2DIAG=256 - wyłączenie funkcji wirtualnego CD-ROM'u, włącza natomiast modem i czytnik kart pamięci
[ Dodano: 2009-03-16, 21:40 ]
Wtedy, nawet gdy masz zainstalowane oprogramowanie operatora, nie powinno się ono włączać po włożeniu modemu do portu (o ile program ten nie jest uruchamiany wcześniej razem z systemem - należy wyłączyć to w opcjach). A do folderu autostart można wkleić skrót do programu Janka.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy ten modem za każdym razem podłączasz do tego samego portu USB?typ pisze:Po zainstalowaniu oprogramowania chwilę (np cały dzień, czasem dwa dni) jest ok, ale nagle system odnajduje nowe urządzenie i znów chce je instalować.... I znów strata 20 minut na instalację.... Jest tak w kilku laptopach, więc albo 3 modemy są padnięte albo po prostu to wina oprogramowania....
Bo gdzieś wyczytałem, że ten modem instaluje się za każdym razem od nowa, gdy zostanie podłączony do nowego portu USB.
Ja tego modemu używam od ponad tygodnia i ten efekt u mnie nie występuje, być może właśnie dlatego, że mam tylko jeden port USB.
Nie sądzę. Mam sub-notebooka Dell Latitude L400 o bardzo małym poborze prądu i u mnie ten problem nie występuje, a chyba powinien, gdyby zbyt mała wydajność prądowa była przyczyną.Blido pisze:To symptom, że porty USB mają za małą wydajność prądową i nie sa zdolne zasilić modemu. Pomyśl o aktywnym HUB-ie.
Krzysztof
- piori
Potwierdzam, ostatnio instalowałem jednemu swojemu dyrektorowi ten modem w lapku i od razu "obskoczyłem" wszystkie porty, żeby potem nic mu nie komplikowało życia, gdyby podłączył do innego niż normalnie.Chris-Kr pisze:ten modem instaluje się za każdym razem od nowa, gdy zostanie podłączony do nowego portu USB.
[ Dodano: 2009-03-16, 22:32 ]
Bardzo ważna jest też jakość kabla USB (o ile go w ogóle używamy), warto zainwestować w taki z dwoma wtyczkami i jednym gniazdem, aby wykorzystywać zasilanie z dwóch portów.Blido pisze:małą wydajność prądową
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak samo jest z innymi urządzeniami typu karty wi-fi, dyski HDD na USB.Chris-Kr pisze:Bo gdzieś wyczytałem, że ten modem instaluje się za każdym razem od nowa, gdy zostanie podłączony do nowego portu USB.
Ja tam jestem zwolennikiem tego aby nie duplikować instalowanych urządzeń w systemie. Nawet myszkę oraz zewnętrzny dysk HDD podłączam na 1 porcie.ptr pisze:ostatnio instalowałem jednemu swojemu dyrektorowi ten modem w lapku i od razu "obskoczyłem" wszystkie porty, żeby potem nic mu nie komplikowało życia, gdyby podłączył do innego niż normalnie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam modem E160 brandowany jako Austria-Telecom A1/Vodafone i u mnie każdorazowo po podłączeniu go do komputera uruchamiał się dostarczony przez operatora Mobile Connect, a w opcjach nie było mozliwości wyłączenia tego.ptr pisze:Wtedy, nawet gdy masz zainstalowane oprogramowanie operatora, nie powinno się ono włączać po włożeniu modemu do portu (o ile program ten nie jest uruchamiany wcześniej razem z systemem - należy wyłączyć to w opcjach).
W ramach eksperymentu wypróbowałem podane tu polecenie
i pomogło, teraz już Mobile Connect samoczynnie się nie uruchamia.AT^U2DIAG=256 - wyłączenie funkcji wirtualnego CD-ROM'u, włącza natomiast modem i czytnik kart pamięci
Pewnym minusem jest to, że modem zainstalował mi się w systemie ponownie, jako następne urządzenie.
Krzysztof
-
Dzięki za informacje.
A więc tak: modem używałem cały czas w tym samym porcie USB, ponieważ kiedyś już miałem w innym laptopie przygody pt: "działa tylko na tym USB".
Spróbuje użyć tej komendy do wyłączania wirtualnego dysku, wpiszę ją w okienko z komunikatami AT, mam nadzieję, że nic nie wybuchnie :-)
A więc tak: modem używałem cały czas w tym samym porcie USB, ponieważ kiedyś już miałem w innym laptopie przygody pt: "działa tylko na tym USB".
Spróbuje użyć tej komendy do wyłączania wirtualnego dysku, wpiszę ją w okienko z komunikatami AT, mam nadzieję, że nic nie wybuchnie :-)