W poszukiwaniu internetu...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qba1500
Początkujący użytkownik forum

W poszukiwaniu internetu...

Post autor: qba1500 »

Witam !!

Przewertowałem google, oferty dostawców, rozmawiałem ze znajomymi... w rezultacie mam jeden wielki mętlik w głowie zamiast rozwiązania. Zdecydowałem się zamieścić moje pytanie tutaj, z nadzieją ,że ktoś da mi konkretną odpowiedź.

Więc tak miałem już różne łącza internetowe i nie spotkałem się jeszcze z dobrym wireless netem. Niestety nie moge skorzystać z oferty aster. I tak zaczęły się moje poszukiwania.
Mieszkam na mokotowie, przy metrze i jestem graczem... zależy mi więc na sprawnym necie. Obecnie mam Plus z którego nie jestem zadowolony i chciałbym wziąć coś nowego.

Więc tak, co powininem zrobić...
Kupić coś co zwiększy zasięg plusa (obawiam się ,że wtedy i tak wiele to nie pomoże) ?

Wziąć internet WiFi,WiMax ? Który byłby lepszy, o ile można liczyć na to ,że jaki kolwiek bezprzewodowy net "działa" ? Jeżeli jednak działa, to od kogo wziąć ? Słyszałem o Net-Partner.

Czy poprostu poddać się i zaczekać aż będe mógł wrócić do aster ?

Błagam pomóżcie >> to nie przystoi żeby jeden z najlepszych Polaków we flyffa nie miał neta 2 lata >>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: W poszukiwaniu internetu...

Post autor: Jo_gurt »

qba1500 pisze:Kupić coś co zwiększy zasięg plusa (obawiam się ,że wtedy i tak wiele to nie pomoże) ?
Do grania nie bardzo. Ale zależy jeszcze w co grasz.
qba1500 pisze:Wziąć internet WiFi,WiMax ? Który byłby lepszy, o ile można liczyć na to ,że jaki kolwiek bezprzewodowy net "działa" ?
Oba dobrze zrobione działają. Z WiFi jest ten problem, że infrastruktura jest relatywnie tania, więc biorą się za nią amatorzy - i takie są efekty. Także wybierając po samej technologii do niczego nie dojdziesz - trzeba znać konkretnego dostawcę.
WiMAX jest raczej dobrze robiony (choć i tu bywają wyjątki), jednak ping zależnie od konkretnego linka może się wahać 30-120ms. (wahać w sensie można się spodziewać z tego przedziału, jak już jakiś jest to raczej stabilny).
Generalnie zrobiłbym taką gradację wśród radiówek:
1. dobre WiFi
2. dobry WiMAX
3. dobre HSPA
4. średni WiMAX
5. średnie WiFi
6. średni HSPA
jak kiepskie to wszystko jedno :P
Oczywiście to jest tylko takie moje zdanie. Na niekorzyść HSPA przeważają jeszcze limity.
qba1500 pisze:Czy poprostu poddać się i zaczekać aż będe mógł wrócić do aster ?
Kabel w 90% przypadków jest lepszy. A np ADSL nie da rady?
qba1500 pisze:to nie przystoi żeby jeden z najlepszych Polaków we flyffa nie miał neta 2 lata >>
Pojęcia nie mam co to, ale pewnie nie przystoi ;)
qba1500

Rozumiem więc ,że rozwiązaniem najbliższym sukcesu będzie znalezienie dostawcy radio. Mówisz, że WiFi lepszy od WiMax* (w zależności od operatora) ? Jakieś zdanie co do "NetPartner" ?

Wnioskując z wcześniejszych problemów wydaje mi się,że w pobliżu mojego mieszkania jest coś co zakłóca sygnał (sferia,plus) czy w związku z tym, zakładając ,że znajdę dobrego dostawce nie będe miał dissconectów lagów itp ?

I jak szukać dobrego operatora ? Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?

I jakie ADSL ? Nie moge Aster bo matka mieszkała tu wcześniej i zostawiła długi >>

*WiMax moge w netii prawdopodobnie.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 10:36 przez qba1500, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qba1500 pisze:Jakieś zdanie co do "NetPartner" ?
Nie znam, musisz popytać użytkowników.
qba1500 pisze:Wnioskując z wcześniejszych problemów wydaje mi się,że w pobliżu mojego mieszkania jest coś co zakłóca sygnał (sferia,plus)
To wszystko działa na różnych pasmach, więc np sferia nie zakłóca wifi itp.
qba1500 pisze:Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
Nie. Siła sygnału to najmniejszy problem. Ważniejsza jest jakość infrastruktury operatora.
qba1500 pisze:WiMax moge w netii prawdopodobnie.
Zamów sobie test dostępności, będziesz wiedział co i jak.
qba1500

To wszystko działa na różnych pasmach, więc np sferia nie zakłóca wifi itp.
Czyli mimo mojego kiepskiego położenia, Wifi może działać dobrze ?
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 10:41 przez qba1500, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qba1500 pisze:I jak szukać dobrego operatora ? Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
Patrz wyżej.
qba1500 pisze:WiMAX w netii tak jak u Ciebie byłby dobry ?
Jeśli zadowala cię ping na poziomie 50ms to byłby ok. Przepustowość pełna, przerwy zdarzyły się ze dwie w ciągu 2 lat.
qba1500

Na szybkości bardzo mi nie zależy, byle by nie było tak ,że nie raz strona 5 minut się ładuje >>

W tym wypadku musze pogodzić się z kosztem aktywacji i długa umową w netii i wypróbować to cudo. Jeśli zawiedzie będe szukał Wifi
ODPOWIEDZ