W poszukiwaniu internetu...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
W poszukiwaniu internetu...
Witam !!
Przewertowałem google, oferty dostawców, rozmawiałem ze znajomymi... w rezultacie mam jeden wielki mętlik w głowie zamiast rozwiązania. Zdecydowałem się zamieścić moje pytanie tutaj, z nadzieją ,że ktoś da mi konkretną odpowiedź.
Więc tak miałem już różne łącza internetowe i nie spotkałem się jeszcze z dobrym wireless netem. Niestety nie moge skorzystać z oferty aster. I tak zaczęły się moje poszukiwania.
Mieszkam na mokotowie, przy metrze i jestem graczem... zależy mi więc na sprawnym necie. Obecnie mam Plus z którego nie jestem zadowolony i chciałbym wziąć coś nowego.
Więc tak, co powininem zrobić...
Kupić coś co zwiększy zasięg plusa (obawiam się ,że wtedy i tak wiele to nie pomoże) ?
Wziąć internet WiFi,WiMax ? Który byłby lepszy, o ile można liczyć na to ,że jaki kolwiek bezprzewodowy net "działa" ? Jeżeli jednak działa, to od kogo wziąć ? Słyszałem o Net-Partner.
Czy poprostu poddać się i zaczekać aż będe mógł wrócić do aster ?
Błagam pomóżcie >> to nie przystoi żeby jeden z najlepszych Polaków we flyffa nie miał neta 2 lata >>
Przewertowałem google, oferty dostawców, rozmawiałem ze znajomymi... w rezultacie mam jeden wielki mętlik w głowie zamiast rozwiązania. Zdecydowałem się zamieścić moje pytanie tutaj, z nadzieją ,że ktoś da mi konkretną odpowiedź.
Więc tak miałem już różne łącza internetowe i nie spotkałem się jeszcze z dobrym wireless netem. Niestety nie moge skorzystać z oferty aster. I tak zaczęły się moje poszukiwania.
Mieszkam na mokotowie, przy metrze i jestem graczem... zależy mi więc na sprawnym necie. Obecnie mam Plus z którego nie jestem zadowolony i chciałbym wziąć coś nowego.
Więc tak, co powininem zrobić...
Kupić coś co zwiększy zasięg plusa (obawiam się ,że wtedy i tak wiele to nie pomoże) ?
Wziąć internet WiFi,WiMax ? Który byłby lepszy, o ile można liczyć na to ,że jaki kolwiek bezprzewodowy net "działa" ? Jeżeli jednak działa, to od kogo wziąć ? Słyszałem o Net-Partner.
Czy poprostu poddać się i zaczekać aż będe mógł wrócić do aster ?
Błagam pomóżcie >> to nie przystoi żeby jeden z najlepszych Polaków we flyffa nie miał neta 2 lata >>
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: W poszukiwaniu internetu...
Do grania nie bardzo. Ale zależy jeszcze w co grasz.qba1500 pisze:Kupić coś co zwiększy zasięg plusa (obawiam się ,że wtedy i tak wiele to nie pomoże) ?
Oba dobrze zrobione działają. Z WiFi jest ten problem, że infrastruktura jest relatywnie tania, więc biorą się za nią amatorzy - i takie są efekty. Także wybierając po samej technologii do niczego nie dojdziesz - trzeba znać konkretnego dostawcę.qba1500 pisze:Wziąć internet WiFi,WiMax ? Który byłby lepszy, o ile można liczyć na to ,że jaki kolwiek bezprzewodowy net "działa" ?
WiMAX jest raczej dobrze robiony (choć i tu bywają wyjątki), jednak ping zależnie od konkretnego linka może się wahać 30-120ms. (wahać w sensie można się spodziewać z tego przedziału, jak już jakiś jest to raczej stabilny).
Generalnie zrobiłbym taką gradację wśród radiówek:
1. dobre WiFi
2. dobry WiMAX
3. dobre HSPA
4. średni WiMAX
5. średnie WiFi
6. średni HSPA
jak kiepskie to wszystko jedno

Oczywiście to jest tylko takie moje zdanie. Na niekorzyść HSPA przeważają jeszcze limity.
Kabel w 90% przypadków jest lepszy. A np ADSL nie da rady?qba1500 pisze:Czy poprostu poddać się i zaczekać aż będe mógł wrócić do aster ?
Pojęcia nie mam co to, ale pewnie nie przystoiqba1500 pisze:to nie przystoi żeby jeden z najlepszych Polaków we flyffa nie miał neta 2 lata >>

-
Rozumiem więc ,że rozwiązaniem najbliższym sukcesu będzie znalezienie dostawcy radio. Mówisz, że WiFi lepszy od WiMax* (w zależności od operatora) ? Jakieś zdanie co do "NetPartner" ?
Wnioskując z wcześniejszych problemów wydaje mi się,że w pobliżu mojego mieszkania jest coś co zakłóca sygnał (sferia,plus) czy w związku z tym, zakładając ,że znajdę dobrego dostawce nie będe miał dissconectów lagów itp ?
I jak szukać dobrego operatora ? Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
I jakie ADSL ? Nie moge Aster bo matka mieszkała tu wcześniej i zostawiła długi >>
*WiMax moge w netii prawdopodobnie.
Wnioskując z wcześniejszych problemów wydaje mi się,że w pobliżu mojego mieszkania jest coś co zakłóca sygnał (sferia,plus) czy w związku z tym, zakładając ,że znajdę dobrego dostawce nie będe miał dissconectów lagów itp ?
I jak szukać dobrego operatora ? Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
I jakie ADSL ? Nie moge Aster bo matka mieszkała tu wcześniej i zostawiła długi >>
*WiMax moge w netii prawdopodobnie.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 10:36 przez qba1500, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie znam, musisz popytać użytkowników.qba1500 pisze:Jakieś zdanie co do "NetPartner" ?
To wszystko działa na różnych pasmach, więc np sferia nie zakłóca wifi itp.qba1500 pisze:Wnioskując z wcześniejszych problemów wydaje mi się,że w pobliżu mojego mieszkania jest coś co zakłóca sygnał (sferia,plus)
Nie. Siła sygnału to najmniejszy problem. Ważniejsza jest jakość infrastruktury operatora.qba1500 pisze:Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
Zamów sobie test dostępności, będziesz wiedział co i jak.qba1500 pisze:WiMax moge w netii prawdopodobnie.
-
Czyli mimo mojego kiepskiego położenia, Wifi może działać dobrze ?To wszystko działa na różnych pasmach, więc np sferia nie zakłóca wifi itp.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 10:41 przez qba1500, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patrz wyżej.qba1500 pisze:I jak szukać dobrego operatora ? Czy zainstalowanie programu do wykrywania sieci i po prostu zobaczenie co ma najlepszy zasięg wystarczy ?
Jeśli zadowala cię ping na poziomie 50ms to byłby ok. Przepustowość pełna, przerwy zdarzyły się ze dwie w ciągu 2 lat.qba1500 pisze:WiMAX w netii tak jak u Ciebie byłby dobry ?
-
Na szybkości bardzo mi nie zależy, byle by nie było tak ,że nie raz strona 5 minut się ładuje >>
W tym wypadku musze pogodzić się z kosztem aktywacji i długa umową w netii i wypróbować to cudo. Jeśli zawiedzie będe szukał Wifi
W tym wypadku musze pogodzić się z kosztem aktywacji i długa umową w netii i wypróbować to cudo. Jeśli zawiedzie będe szukał Wifi