Adapter WLAN i nokia n81
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Adapter WLAN i nokia n81
Witam wszystkich dodam na wstępie że trolem nie jestem i gdybym nie przeszukał netu to bym bez powodu nie pisał ale już mi nadgarstki opadają a efektów nie mam żadnych.
Więc tak Niby wiem jak skonfigurować sieć WLAN robiłem to wielokrotnie z komputerami ale z komórką 1 raz i nie mogę tego odpalić.
Oto tematy które przeglądnąłem i robiłem według nich i dalej bez efektów:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
Próbowałem wszystkiego co jest w tych tematach niestety mam taki sam efekt jak na początku.
Ale od początku:
System Win xp sp3
adapter firmy medion na usb (znajduje się jakieś 5 cm od telefonu)
komórka nokia n81 z wlan.
Problem polega na tym że komórka nie widzi sieci którą zrobiłem widzi wszystko inne a tej z kompa nie wyszukuje.
Adapter to samo widzi inne sieci w pobliżu widzi nawet tą swoją którą zrobiłem na ad-hoc ale nie chce się z nią połączyć ani z komórką.
W komórce próbowałem ręcznie wpisać adresy w ustawieniach Ustawienia IPv4 ale dalej nic.
Dioda na adapterze miga tylko wtedy kiedy próbuję się połączyć z jakąś z dostępnych sieci bądź z tą swoją którą zrobiłem no ale do tej mojej się nie chce połączyć.
Nie wiem co z tym zrobić bo już każdego rozwiązania próbowałem jakie w necie znalazłem.
W komórce jest chyba wszystko ok bo jak znajduje inne sieci wlan bez klucza to łączę się z nimi bez problemu ale nie mogę ustawić na kompie swojego punktu dostępu, to znaczy nie wykrywa mi go.
Co z tym zrobić?
Więc tak Niby wiem jak skonfigurować sieć WLAN robiłem to wielokrotnie z komputerami ale z komórką 1 raz i nie mogę tego odpalić.
Oto tematy które przeglądnąłem i robiłem według nich i dalej bez efektów:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... c&start=15
Próbowałem wszystkiego co jest w tych tematach niestety mam taki sam efekt jak na początku.
Ale od początku:
System Win xp sp3
adapter firmy medion na usb (znajduje się jakieś 5 cm od telefonu)
komórka nokia n81 z wlan.
Problem polega na tym że komórka nie widzi sieci którą zrobiłem widzi wszystko inne a tej z kompa nie wyszukuje.
Adapter to samo widzi inne sieci w pobliżu widzi nawet tą swoją którą zrobiłem na ad-hoc ale nie chce się z nią połączyć ani z komórką.
W komórce próbowałem ręcznie wpisać adresy w ustawieniach Ustawienia IPv4 ale dalej nic.
Dioda na adapterze miga tylko wtedy kiedy próbuję się połączyć z jakąś z dostępnych sieci bądź z tą swoją którą zrobiłem no ale do tej mojej się nie chce połączyć.
Nie wiem co z tym zrobić bo już każdego rozwiązania próbowałem jakie w necie znalazłem.
W komórce jest chyba wszystko ok bo jak znajduje inne sieci wlan bez klucza to łączę się z nimi bez problemu ale nie mogę ustawić na kompie swojego punktu dostępu, to znaczy nie wykrywa mi go.
Co z tym zrobić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Adapter WLAN i nokia n81
mag2k3, jakie masz stery do tego mediona? Dołączone czy ciągnąłeś?
Generalnie jaki chipset w nim siedzi?
Generalnie jaki chipset w nim siedzi?
-
Jest to taki adapter.
http://www.allegro.pl/item569078178_med ... sb_u1.html
Najtańsze co znalazłem miał służyć jedynie do udostępniania netu na komórkę i to w bliskim zasięgu około 5 metrów nic więcej od niego nie wymagam.
Ale to że nie mogę go załączyć to już mnie męczy powoli.
Z tego co na aukcji jest chipset to Z-com / ZDC XG-701A
Sterowniki wziąłem z tej strony co podał sprzedawca, hmm nie pomyślałem o ich zmianie skoro wykrywa inne sieci ale może faktyczni w nich tkwi problem.
Proszę o jakąś pomoc bo już nie mam na to pomysłu.
http://www.allegro.pl/item569078178_med ... sb_u1.html
Najtańsze co znalazłem miał służyć jedynie do udostępniania netu na komórkę i to w bliskim zasięgu około 5 metrów nic więcej od niego nie wymagam.
Ale to że nie mogę go załączyć to już mnie męczy powoli.
Z tego co na aukcji jest chipset to Z-com / ZDC XG-701A
Sterowniki wziąłem z tej strony co podał sprzedawca, hmm nie pomyślałem o ich zmianie skoro wykrywa inne sieci ale może faktyczni w nich tkwi problem.
Proszę o jakąś pomoc bo już nie mam na to pomysłu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
mag2k3, a masz możliwość sprawdzenia czy inny komputer widzi sieć którą zrobiłeś za pomocą tego Medion'a? No i jeszcze może po prostu karta zakłada sieć na kanale 13, którego telefon nie obsługuje.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No właśnie nie mam takiej możliwości:/ Też o tym myślałem.
A to z kanałem to musiał bym sprawdzić, zaraz poszukam gdzie to się zmienia.
A to z kanałem to musiał bym sprawdzić, zaraz poszukam gdzie to się zmienia.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak nie masz oprogramowania producenta karty to powinno to być we właściwościach zaawansowanych karty wi-fi w Menadżerze Urządzeń Windows.mag2k3 pisze:zaraz poszukam gdzie to się zmienia.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Mam tylko takie coś myślicie że gdzieś tu tkwi problem?
Numeru portu tam niestety nie znalazłem.

Numeru portu tam niestety nie znalazłem.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No niestety ja nie widzę takiej opcji
Może spróbuj poszukać w oprogramowaniu producenta karty sieciowej?

Pozdrawiam YaHooo 

-
No poszukam ale to jutro dopiero co z pracy wróciłem.
Ten kanał nie daje mi jeszcze spokoju skoro komórka nie wykrywa go to może być tu problem, bo zarówno adapter jak i komórka widzą inne sieci tylko nie siebie nawzajem.
W oprogramowaniu niby pokazuje kanał 11, i jest opcja zmiany kanałów ale i tak nic nie znajduje, ani nie zmienia.
Hmm spróbuje jeszcze zrobić format i zainstalować XP sp2 może to coś da.
A tym czasem może ktoś ma jakiś pomysł jeszcze?
Ten kanał nie daje mi jeszcze spokoju skoro komórka nie wykrywa go to może być tu problem, bo zarówno adapter jak i komórka widzą inne sieci tylko nie siebie nawzajem.
W oprogramowaniu niby pokazuje kanał 11, i jest opcja zmiany kanałów ale i tak nic nie znajduje, ani nie zmienia.
Hmm spróbuje jeszcze zrobić format i zainstalować XP sp2 może to coś da.
A tym czasem może ktoś ma jakiś pomysł jeszcze?