Straszne pingi do 2000ms jak ściąga kolo z torrentów!
Moderator: Moderatorzy
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Straszne pingi do 2000ms jak ściąga kolo z torrentów!
Witam mam problem związany z moją siecia wifi,mam neta z dość daleka i zawsze było ok czyli pingi od 5 do 30ms czy to noc czy to dzień było ok,ale kolega który mieszka nade mną też ma taki sam router czyli planex ap54sp na sofcie tornado i taka sama antene grida tylko on ma słabsze dB i ściągamy neta z tej samej odległości i od tego samego nadajnika i z tego samego kanału.
I teraz, jak miał on kompa stacjonarke to i ściągał z torrentów to było u mnie na kompie wszystko ok ,ale od niedawna kupił sobie laptopa i zaczął ściągać z torrentów i mi ping skoczył do 2000ms i cały czas nie spada dopiero jak wyłączy torrenta to jest ok i pingi u mnie leca normalnie,wiem bo byłem u niego bo my tylko jesteśmy najdalej od nadajnika i jak poszedłem z lapkiem do niego i połozylismu jego i mój lapek koło siebie on włączył torrenta ja zapiściłem na swoim lapku ping do anteny isp to pingi masakrycznie duże jak wyłączył u siebie torrent to było ok, czy jestem połaczony u siebie kablem czy przez wifi jak on ściąga to jest masakra.
Jeszcze przed zakupem jego laptopa miałem super neta który ściągał 8giga przez noc teraz przez noc ściągam 400mega bo on ma włączony torrent.
Dodam ze admin nie blokuje po macku tylko to jest tak że cała prędkość dzieli sie na wszystkich użyszkodników w danej chwili admin ma tylko poblokowane podobno porty jakieś i to wszystko żadnych ograniczeń kto ile siedzi tyle ściąga!,
Czy jest możliwe by router mi nawalił albo router się zakłócał z jego routerem lub jego laptop jakimś cudem przeciążał mój router jak on ssa!
Dziękuje za odp mam nadzieje ze zrozumiale napisałem!
I teraz, jak miał on kompa stacjonarke to i ściągał z torrentów to było u mnie na kompie wszystko ok ,ale od niedawna kupił sobie laptopa i zaczął ściągać z torrentów i mi ping skoczył do 2000ms i cały czas nie spada dopiero jak wyłączy torrenta to jest ok i pingi u mnie leca normalnie,wiem bo byłem u niego bo my tylko jesteśmy najdalej od nadajnika i jak poszedłem z lapkiem do niego i połozylismu jego i mój lapek koło siebie on włączył torrenta ja zapiściłem na swoim lapku ping do anteny isp to pingi masakrycznie duże jak wyłączył u siebie torrent to było ok, czy jestem połaczony u siebie kablem czy przez wifi jak on ściąga to jest masakra.
Jeszcze przed zakupem jego laptopa miałem super neta który ściągał 8giga przez noc teraz przez noc ściągam 400mega bo on ma włączony torrent.
Dodam ze admin nie blokuje po macku tylko to jest tak że cała prędkość dzieli sie na wszystkich użyszkodników w danej chwili admin ma tylko poblokowane podobno porty jakieś i to wszystko żadnych ograniczeń kto ile siedzi tyle ściąga!,
Czy jest możliwe by router mi nawalił albo router się zakłócał z jego routerem lub jego laptop jakimś cudem przeciążał mój router jak on ssa!
Dziękuje za odp mam nadzieje ze zrozumiale napisałem!
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 00:24 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Straszne pingi do 2000ms jak ściąga kolo z torrentów!
Co ty takiego ściągałeś tyle?wikara pisze:8giga przez noc

Filtr MAC nie ma nic wspólnego z prędkością.wikara pisze:Dodam ze admin nie blokuje po macku tylko to jest tak że cała prędkość dzieli sie na wszystkich użyszkodników
Na moje to jest problem z wydajnością infrastruktury twojego operatora. Gadaj z nim.
- wikara
A ściągałem troche niezbednych drobiazgów
Czy operator może coś na to zaradzić,by było dobrze co on może zrobić jak ja zadzwonie do niego by było wszystko oki...
Tylko ciekawe co jest jak na stacjonarnym jak ściągał było wszystko oki jak kupił lapka i sciąga z torrentów jest masakra tego nie potrafie sobie wytłumaczyć co jest nie tak!

Czy operator może coś na to zaradzić,by było dobrze co on może zrobić jak ja zadzwonie do niego by było wszystko oki...
Tylko ciekawe co jest jak na stacjonarnym jak ściągał było wszystko oki jak kupił lapka i sciąga z torrentów jest masakra tego nie potrafie sobie wytłumaczyć co jest nie tak!
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 00:47 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jeszcze pytanie - ten jego lapek jest na radiu czy na kablu?
- wojteks
- *** Administrator ***
Możliwe jest, jeżeli macie laptopy po WiFi na tym samym kanale albo bliskim kanale to będą się zakłócać.wikara pisze:zy jest możliwe by router mi nawalił albo router się zakłócał z jego routerem
Inna sprawca to jakiego torrenta używa, czy ma jakieś ograniczenia na ilość otwartych połączeń, zapytań do torrentów, czy prędkość ściągania/wysyłania ma jakoś ograniczoną.
Z ta opinią się w zupełności zgadzam. Radio zabija ilość pakietów/połączeń generowanych przez lapka kolegi (pewnie stary komputer był stosunkowo wolny i nie był w stanie wysycić pasma)Jo_gurt pisze:Na moje to jest problem z wydajnością infrastruktury twojego operatora.
Nie pomagam na PW!
- wikara
Jego lapek jest połączony od routera po lanie kablem!
Jak ja włącze stacjonarny czy laptopa i pusze ping do dostawcy co miałem zawsze do 50ms teraz mam do 2000ms jak on ściąga!
Chłop znajac go to ma wszystko ustawione w torrencie optymalnie by była na maxa
czyli ile wlezie!
Jak ja włącze stacjonarny czy laptopa i pusze ping do dostawcy co miałem zawsze do 50ms teraz mam do 2000ms jak on ściąga!
Chłop znajac go to ma wszystko ustawione w torrencie optymalnie by była na maxa

- wojteks
- *** Administrator ***
No to tu może poradzić coś tylko dostawca (przyciąć p2p albo ilość pakietów/połączeń dopuszczalnych z jednego IP)wikara pisze:znajac go to ma wszystko ustawione w torrencie optymalnie by była na maxa
Prawdopodobnie jak Ty ściągałeś to inni mieli pingi po 2000ms.wikara pisze:pusze ping do dostawcy co miałem zawsze do 50ms teraz mam do 2000ms jak on ściąga!
Nie pomagam na PW!
- wikara
Pewnie bede musiał do dostawcy uderzyc pewnie coś poradzi mam nadzieje.Ja tylko sciągam z rapida i rapidek tak nie robi jak torrent!
Ostatnio zmieniony 2009-03-01, 17:26 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To racja, rapid jes znacznie mniej obciążający pod względem ilości połączeń a właśnie ilość połączeń zabija każde radio.wikara pisze:Ja tylko sciągam z rapida i rapidek tak nierobi jak torrent!
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak zechce to poradzi. Bo mi się wydaje, że to jest wina właśnie sieci dostawcy. Pogadaj z nim, niech przytnie temu gościowi, albo wszystkim p2p. Albo liczbę aktywnych połączeń na kompa i powinno być w miarę normalnie.wikara pisze:Pewnie bede musiał do dostawcy uderzyc pewnie coś poradzi mam nadzieje
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wikara
Byłem dzisiaj u dostawcy powiedziałem mu co i jak i powiedział ze zobaczy to i na chwile odetnie tego gościa jak to on, i zobaczy czy duze pingi będą ,pytał sie czy ja znam tego goscia mack lub ip na to ja mu a skąd ja mam to wiedzieć wiem ze tylko on ściąga i tyle a pan ma coś z tym zrobić,mówie ograniczyć w ogóle p2p na to on nie bo inni nie bo to sro,no to ja do niego jak to ten gosciu ściąg tak na maxa to zablokowac go w ogóle na to dostawca zobaczymy sprawdze i zobaczymy, ale co to nie wiem? dostawca do mnie że jak będe miał gościa dane mack lub coś to mam dac mu znać poprostu stwierdziłem ze musze chyba zmienić dawce szkoda tylko bo neta miałem zajedobrego za 40zł lecz już tak nie jest bez umowy a teraz jak bym miał sie przezucic na co inne to bym musiał umowy podpisywać i o wiele drozej za łącze chcą co mi sie nie uśmiecha.wieczorem miał zobaczyc ale po 7h żadnych zmian nadal to samo!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem to jakiś słaby dostawca. Jakby chciał to by sam sobie ten MAC oraz IP odczytał.
Pozdrawiam YaHooo 

- wikara
Teraz to mam cały czas duze pingi czy to dzień rano i tak lipa i juz nie wiem co jest! Moze router mi padł i daje cały czas duzy ping,moze byc taki przypadek!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
wikara a to możesz spróbować połączyć się bez użycia routera?
Pozdrawiam YaHooo 

- wikara
Podłączyc sie bez routera nie moge bo wszystko wisi na dachu a problem występuje zawsze wieczorem! Nadal mam problem że duze pingi w godzinach nocnych aż do rana!
Puściłem pare pingów tracert i oto wyniki bez komentarza:
http://www.postimage.org/image.php?v=aV1IW00r
Dlaczego mam wszędzie jak puszcze tracert to mam pingi takie duże?da sie to przeanalizować co jest nie tak,ostatecznie wleze na dach i podłącze bo kupiłem ap ovslinka5460v2 i zobaczymy jak będzie działac ale jak na ovslinku bedzie to samo to ja już wymiękne
Puściłem pare pingów tracert i oto wyniki bez komentarza:
http://www.postimage.org/image.php?v=aV1IW00r
Dlaczego mam wszędzie jak puszcze tracert to mam pingi takie duże?da sie to przeanalizować co jest nie tak,ostatecznie wleze na dach i podłącze bo kupiłem ap ovslinka5460v2 i zobaczymy jak będzie działac ale jak na ovslinku bedzie to samo to ja już wymiękne

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Już sam ping na bramę 192.168.1.1 Jest strasznie wielki. No i zapewne on powoduje takie wielkie pingi. Zatem trzeba do tego miejsca szukać przyczyny.wikara pisze:Puściłem pare pingów tracert i oto wyniki bez komentarza:
Pozdrawiam YaHooo 

- wikara
Więc co sugerujesz co może byc przyczyną czy dobrze rozumiem ze wina po mojej stronie leży w sprzęcie który posiadam?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak mi wychodzi. Bo 192.168.1.1 to adres Twojego routera tak? Może coś zakłóca Twoją sieć (może to właśnie sieć tego gościa i jak ściąga to się sieci zakłócają).
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z kumlem sie ostatnio spotkalem. Od cybernetyk i mowil mi jak to z torrentami. To zasmieca cala siec. Skacze po wszystkich portach. Nawet jak sie ograniczy predkosc do minimum (np. 1KB/s).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem. Tzn np. w uTorrent można ustawić zakres portów, ale to już dobra wola użytkownika.ja.michal pisze:Skacze po wszystkich portach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wola to jest tylko aby jak najwięcej jak najszybciej. Co z resztą widać po sieciach, zwłaszcza WiFi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, to prawda. Ale jak się ma porządnie skonfigurowanego klienta to tak nie będzie. Ja np po limicie (32kbps) mam ustawiony uTorrent na pobieranie z prędkością 1kB/s i mogę spokojnie czytać sobie forum.ja.michal pisze:Od cybernetyk i mowil mi jak to z torrentami. To zasmieca cala siec. Skacze po wszystkich portach.
Pozdrawiam YaHooo 

- wikara
192.168.1.1 to jest adres na główna antene isp ,dzisiaj o 20.00 jak wskoczył mi duzy ping zrobiłem dzisiaj test podłączyłem nowego ovslink5460 i nową antenke panelową w tym samym kierunku i na ta samą antene,bo ta druga antena co mam cały czas mam na dachu a panelik podłaczyłem na balkonie i pusciłem ping równiez na baze i okazało sie że mam tez duży ping czyli na jednej i drugiej antenie mam wysoki ping ,i teraz to mam dylemat co jest grane!
A i teraz musze czekać aż problem sam ustapi rano i będzie znowu oki!
A i teraz musze czekać aż problem sam ustapi rano i będzie znowu oki!
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej na główny router, wysokie pingi świadczą o przeciążonej bazie do której się łączysz albo któregoś z kolejnych linków między tą bazą a głównym routerem albo przeciązeniem routera. Tylko dostawca może cos na to poradzić.wikara pisze:192.168.1.1 to jest adres na główna antene is
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem to wina dostawcy i nic z tym się nie da zrobićwikara pisze:czyli na jednej i drugiej antenie mam wysoki ping

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Dokładnie, to wina dostawcy!
A masz telefon stacjonarny? Jak tak, to zamów sobie internet od nich i powinieneś miec wszystko OK.
Jeżeli administrator nadal z tym nic nie zrobi to postrasz go taką ofertą:
http://www.netia-polmar.pl/index.php?op ... &Itemid=16
http://www.net-best.pl/index.php?option ... &Itemid=41
Jesli masz tylko linię Netii u siebie to możesz mieć nata 2Mbit za 49 zł bez koniecznoście opłaty za utrzymanie lini i bez opłaty za telefon.
A masz telefon stacjonarny? Jak tak, to zamów sobie internet od nich i powinieneś miec wszystko OK.
Jeżeli administrator nadal z tym nic nie zrobi to postrasz go taką ofertą:
http://www.netia-polmar.pl/index.php?op ... &Itemid=16
http://www.net-best.pl/index.php?option ... &Itemid=41
Jesli masz tylko linię Netii u siebie to możesz mieć nata 2Mbit za 49 zł bez koniecznoście opłaty za utrzymanie lini i bez opłaty za telefon.
- wikara
Też tak sadziłem od poczatku ze to wina isp ale teraz po podłączeniu panelika stwierdzam ze to jego wina,tylko objaw 2000ms wystepuje np noc poniedziałek pingi duże ,noc wtorek pingi małe ,sroda pingi małe ,czwartek pingi duze itd!
Jesli chodzi o tele domowy to niestety nie mam z powodu dziury w której mieszkam:(tu nawet nie dociera czasami gprs heheheh!
Nie rozgladałem sie dawno ale czy jest jakaś oferta bez koniecznosci wymogu podania że sie pracuje bo jesli np netia nie wymaga tego to jutro juz jestem w salonie u nich!
Jesli chodzi o tele domowy to niestety nie mam z powodu dziury w której mieszkam:(tu nawet nie dociera czasami gprs heheheh!
Nie rozgladałem sie dawno ale czy jest jakaś oferta bez koniecznosci wymogu podania że sie pracuje bo jesli np netia nie wymaga tego to jutro juz jestem w salonie u nich!