[problem] Dostęp do LAN z Internetu

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wiotr
Początkujący użytkownik forum

[problem] Dostęp do LAN z Internetu

Post autor: wiotr »

Posiadam modem Axesstel MV410. Próbuję uzyskać dostęp z Internetu do mojego serwera WWW postawionego na jednym z kompów w mojej sieci LAN. Oczywiście jako, że IP które otrzymujemy od Oranga jest zmienne, niezbędne było założenie konta i domeny w dyndns.org (można i w no-ip). Sprawdziłem pingami - działa. W panelu administracyjnym robiłem już wszystko: ustawiałem DMZ, Port Forwarding, Packet/Port Forwarding, w karcie Dynamic DNS wszystko wpisane jest jak należy. I nic. Przekopałem inne fora internetowe n/t konfiguracji routerów i nie widzę, gdzie mógłbym popełnić błąd.
Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252 - należy do adresów nierutowalnych i może tu leży przyczyna? Czy ktoś przerabiał podobny problem z dostępem do własnej sieci LAN z zewnątrz?
Pytam tutaj, bo 510 800 800 mnie olało - przez 9 minut słuchałem muzyczki i facet się rozłączył bez słowa. Ponoć się konsultował.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [problem] Dostęp do LAN z Internetu

Post autor: Jo_gurt »

wiotr pisze:Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252
Co to konkretnie jest? Tzn adres jakiego urządzenia?
wiotr

Jo_gurt pisze:Co to konkretnie jest? Tzn adres jakiego urządzenia?
W Panelu Administracyjnym, strona Router Status, sekcja WAN Port:
MAC Address: 00:00:00:00:00:00 - tu wpisałem inny
IP Address: 79.162.210.195 - mój dynamiczny IP
Remote IP Address: 10.54.0.252 - chodzi o ten adres
DNS Primary IP Address from PPP: 79.163.127.70 - wiadomo
DNS Secondary IP Address from PPP: 217.116.100.65 - jw
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wiotr, najpewniej nie masz routowalnego adresu IP, więc nici z serwerów wszelkiego typu.
wiotr

Potwierdzasz moje obawy. Rozmawiałem dziś z kolegą - informatykiem. Też twierdzi, że przy tym zdalnym IP, mogę odpuścić sobie zdalny monitoring domu, bo taki był mój naprawdę cel. Niedawno robił rozeznanie wśród dostawców bezprzewodowego Internetu i tylko Plus oferuje, za opłatą, zewnętrzne i nawet stałe IP. Pokazywał mi dziś na Nokii E51 4 kamery on-line, korzystając właśnie z Plusa. Oczywiście to samo można mieć z kompa.
Zostaje quazi-monitoring - przesyłanie plików wideo na zdalny FTP. Realne ale z wieloma wadami.
Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś doda.
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

wiotr pisze:Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś doda.
Czesc. Aby wyjasnic wszystkie wątpliwości. Od około miesiąca są właczone firewalle operatorskie, tzn. wy mozecie ze swojego rutera CDMA inicjować połączenia do internetu, nie ma natomiast możliwości inicjowania połaczenia z internetu do rutera CDMA i idąc dalej do serwera umieszczonego w DMZ na tym ruterze.
Innymi słowy musicie skonfigurowac umieszczanie obrazków z kamer z pomocą FTP na serwera hostowanych w internecie. I dopiero sprawdzać tam co się dzieje w domu. Inaczej nie da się tego zrobić
wiotr

No i znalazłem obejście problemu z dostępem do komputera - https://secure.logmein.com. Rejestrujesz się w serwisie, instalujesz na kompie ich aplikację, a na komputerze zewnętrznym, poprzez dowolną przeglądarkę internetową, masz dostęp do swojego pulpitu. Taki zdalny pulpit przez html. Działa i żaden router w niczym tu nie przeszkadza. Niestety - megabajtożerny. No i absolutnie nie nadaje się na ogólnodostępny serwer - udostępnia wszystko, co jest na kompie. Jednak po godzinie testowania za wiele powiedzieć nie mogę i być może można coś tam poblokować. Poza tym próbowałem wersję Pro, a nie wiem co jest w wersji Free.
Szukam dalej...
ogrodnick
Użytkownik forum

Post autor: ogrodnick »

Może nie do końca zrozumiałem jaki masz problem ale...
Przy mojej konfiguracji spokojnie łącze się z routerem
(z jego webowym interfacem) znajdującym się za Modemem Axesstel,
łącze się przez secure http na wybranym porcie: https://nazwa.ath.cx:xxxx
Dynamic dns związany jest z moim dynamicznym ale publicznym
adresem IP w orange, nieroutowalny adres IP nie ma tu nic
do rzeczy i jak sądzę jest wykorzystywany przez orange
np do sprawdzania siły sygnału, statusu połączenia i oczywiście
do śledzenia moich poczynań w sieci ;)
Być może port 80 jest faktycznie zablokowany przez orange
- robiłem raz próby ale się nie udawało. Natomiast
nie ma problemu aby łączyć sie przez Remote Desktop z komputerami
za modemem, chociaż nigdy nie próbowałem łączyć sie przez
defaultowy port RDC 3389 - zawsze zmieniam na jakiś bardziej
egzotyczny, choćby z uwagi na bezpieczeństwo.

Pozdrawiam,
wiotr

Dzięki za podpowiedź, ale walczę od paru dni i u mnie to nie działa - ani DMZ, ani Port Forwarding, ani DDNS. W końcu Axesstel zbyt skomplikowany w ustawieniach nie jest. Testowałem różne porty, testowałem programy do testowania portów i nic. Wszystko, co usiłuje wejść z zewnątrz, a nie było wywołane z LAN-u jest blokowane. Może mcore ma rację z tymi firewallami, a tobie po prostu ich jeszcze nie włączyli? A to, że używasz drugiego routera nie ma tu raczej nic do rzeczy. Zresztą, mam TP-linka i planowałem podłączyć go, tak jak u ciebie.
Na razie posiłkuję się Hamachi, gdyby tak jeszcze był na komórkę...
Do tematu otwierania portów na pewno wrócę - zabiorę go kiedyś do pracy i razem go tu przemaglujemy.
wjedrusik

Re: Dostęp do LAN z Internetu

Post autor: wjedrusik »

wiotr pisze:Posiadam modem Axesstel MV410. Próbuję uzyskać dostęp z Internetu do mojego serwera WWW postawionego na jednym z kompów w mojej sieci LAN. Oczywiście jako, że IP które otrzymujemy od Oranga jest zmienne, niezbędne było założenie konta i domeny w dyndns.org (można i w no-ip). Sprawdziłem pingami - działa. W panelu administracyjnym robiłem już wszystko: ustawiałem DMZ, Port Forwarding, Packet/Port Forwarding, w karcie Dynamic DNS wszystko wpisane jest jak należy. I nic. Przekopałem inne fora internetowe n/t konfiguracji routerów i nie widzę, gdzie mógłbym popełnić błąd.
Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252 - należy do adresów nierutowalnych i może tu leży przyczyna? Czy ktoś przerabiał podobny problem z dostępem do własnej sieci LAN z zewnątrz?
Pytam tutaj, bo 510 800 800 mnie olało - przez 9 minut słuchałem muzyczki i facet się rozłączył bez słowa. Ponoć się konsultował.
Mam ten sam problem - niestety operator nawet olał moją reklamację.
Napisałem w tej sprawie do UKE, bo jest to ograniczenie świadczenia usługi bez poinformowania użytkowników (brak jest jakiejkolwiek wzmianki w tej kwestii w regulaminie usługi Internet Freedom Pro).

Mój temat na http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21475
ODPOWIEDZ