[problem] Dostęp do LAN z Internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Dostęp do LAN z Internetu
Posiadam modem Axesstel MV410. Próbuję uzyskać dostęp z Internetu do mojego serwera WWW postawionego na jednym z kompów w mojej sieci LAN. Oczywiście jako, że IP które otrzymujemy od Oranga jest zmienne, niezbędne było założenie konta i domeny w dyndns.org (można i w no-ip). Sprawdziłem pingami - działa. W panelu administracyjnym robiłem już wszystko: ustawiałem DMZ, Port Forwarding, Packet/Port Forwarding, w karcie Dynamic DNS wszystko wpisane jest jak należy. I nic. Przekopałem inne fora internetowe n/t konfiguracji routerów i nie widzę, gdzie mógłbym popełnić błąd.
Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252 - należy do adresów nierutowalnych i może tu leży przyczyna? Czy ktoś przerabiał podobny problem z dostępem do własnej sieci LAN z zewnątrz?
Pytam tutaj, bo 510 800 800 mnie olało - przez 9 minut słuchałem muzyczki i facet się rozłączył bez słowa. Ponoć się konsultował.
Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252 - należy do adresów nierutowalnych i może tu leży przyczyna? Czy ktoś przerabiał podobny problem z dostępem do własnej sieci LAN z zewnątrz?
Pytam tutaj, bo 510 800 800 mnie olało - przez 9 minut słuchałem muzyczki i facet się rozłączył bez słowa. Ponoć się konsultował.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [problem] Dostęp do LAN z Internetu
Co to konkretnie jest? Tzn adres jakiego urządzenia?wiotr pisze:Mój niepokój budzi adres zdalnego IP - 10.54.0.252
-
W Panelu Administracyjnym, strona Router Status, sekcja WAN Port:Jo_gurt pisze:Co to konkretnie jest? Tzn adres jakiego urządzenia?
MAC Address: 00:00:00:00:00:00 - tu wpisałem inny
IP Address: 79.162.210.195 - mój dynamiczny IP
Remote IP Address: 10.54.0.252 - chodzi o ten adres
DNS Primary IP Address from PPP: 79.163.127.70 - wiadomo
DNS Secondary IP Address from PPP: 217.116.100.65 - jw
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wiotr, najpewniej nie masz routowalnego adresu IP, więc nici z serwerów wszelkiego typu.
-
Potwierdzasz moje obawy. Rozmawiałem dziś z kolegą - informatykiem. Też twierdzi, że przy tym zdalnym IP, mogę odpuścić sobie zdalny monitoring domu, bo taki był mój naprawdę cel. Niedawno robił rozeznanie wśród dostawców bezprzewodowego Internetu i tylko Plus oferuje, za opłatą, zewnętrzne i nawet stałe IP. Pokazywał mi dziś na Nokii E51 4 kamery on-line, korzystając właśnie z Plusa. Oczywiście to samo można mieć z kompa.
Zostaje quazi-monitoring - przesyłanie plików wideo na zdalny FTP. Realne ale z wieloma wadami.
Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś doda.
Zostaje quazi-monitoring - przesyłanie plików wideo na zdalny FTP. Realne ale z wieloma wadami.
Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś doda.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czesc. Aby wyjasnic wszystkie wątpliwości. Od około miesiąca są właczone firewalle operatorskie, tzn. wy mozecie ze swojego rutera CDMA inicjować połączenia do internetu, nie ma natomiast możliwości inicjowania połaczenia z internetu do rutera CDMA i idąc dalej do serwera umieszczonego w DMZ na tym ruterze.wiotr pisze:Dzięki za odpowiedź, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś doda.
Innymi słowy musicie skonfigurowac umieszczanie obrazków z kamer z pomocą FTP na serwera hostowanych w internecie. I dopiero sprawdzać tam co się dzieje w domu. Inaczej nie da się tego zrobić
-
No i znalazłem obejście problemu z dostępem do komputera - https://secure.logmein.com. Rejestrujesz się w serwisie, instalujesz na kompie ich aplikację, a na komputerze zewnętrznym, poprzez dowolną przeglądarkę internetową, masz dostęp do swojego pulpitu. Taki zdalny pulpit przez html. Działa i żaden router w niczym tu nie przeszkadza. Niestety - megabajtożerny. No i absolutnie nie nadaje się na ogólnodostępny serwer - udostępnia wszystko, co jest na kompie. Jednak po godzinie testowania za wiele powiedzieć nie mogę i być może można coś tam poblokować. Poza tym próbowałem wersję Pro, a nie wiem co jest w wersji Free.
Szukam dalej...
Szukam dalej...
-
- Użytkownik forum
Może nie do końca zrozumiałem jaki masz problem ale...
Przy mojej konfiguracji spokojnie łącze się z routerem
(z jego webowym interfacem) znajdującym się za Modemem Axesstel,
łącze się przez secure http na wybranym porcie: https://nazwa.ath.cx:xxxx
Dynamic dns związany jest z moim dynamicznym ale publicznym
adresem IP w orange, nieroutowalny adres IP nie ma tu nic
do rzeczy i jak sądzę jest wykorzystywany przez orange
np do sprawdzania siły sygnału, statusu połączenia i oczywiście
do śledzenia moich poczynań w sieci
Być może port 80 jest faktycznie zablokowany przez orange
- robiłem raz próby ale się nie udawało. Natomiast
nie ma problemu aby łączyć sie przez Remote Desktop z komputerami
za modemem, chociaż nigdy nie próbowałem łączyć sie przez
defaultowy port RDC 3389 - zawsze zmieniam na jakiś bardziej
egzotyczny, choćby z uwagi na bezpieczeństwo.
Pozdrawiam,
Przy mojej konfiguracji spokojnie łącze się z routerem
(z jego webowym interfacem) znajdującym się za Modemem Axesstel,
łącze się przez secure http na wybranym porcie: https://nazwa.ath.cx:xxxx
Dynamic dns związany jest z moim dynamicznym ale publicznym
adresem IP w orange, nieroutowalny adres IP nie ma tu nic
do rzeczy i jak sądzę jest wykorzystywany przez orange
np do sprawdzania siły sygnału, statusu połączenia i oczywiście
do śledzenia moich poczynań w sieci

Być może port 80 jest faktycznie zablokowany przez orange
- robiłem raz próby ale się nie udawało. Natomiast
nie ma problemu aby łączyć sie przez Remote Desktop z komputerami
za modemem, chociaż nigdy nie próbowałem łączyć sie przez
defaultowy port RDC 3389 - zawsze zmieniam na jakiś bardziej
egzotyczny, choćby z uwagi na bezpieczeństwo.
Pozdrawiam,
-
Dzięki za podpowiedź, ale walczę od paru dni i u mnie to nie działa - ani DMZ, ani Port Forwarding, ani DDNS. W końcu Axesstel zbyt skomplikowany w ustawieniach nie jest. Testowałem różne porty, testowałem programy do testowania portów i nic. Wszystko, co usiłuje wejść z zewnątrz, a nie było wywołane z LAN-u jest blokowane. Może mcore ma rację z tymi firewallami, a tobie po prostu ich jeszcze nie włączyli? A to, że używasz drugiego routera nie ma tu raczej nic do rzeczy. Zresztą, mam TP-linka i planowałem podłączyć go, tak jak u ciebie.
Na razie posiłkuję się Hamachi, gdyby tak jeszcze był na komórkę...
Do tematu otwierania portów na pewno wrócę - zabiorę go kiedyś do pracy i razem go tu przemaglujemy.
Na razie posiłkuję się Hamachi, gdyby tak jeszcze był na komórkę...
Do tematu otwierania portów na pewno wrócę - zabiorę go kiedyś do pracy i razem go tu przemaglujemy.
-
Re: Dostęp do LAN z Internetu
Mam ten sam problem - niestety operator nawet olał moją reklamację.wiotr pisze:Posiadam modem Axesstel MV410. Próbuję uzyskać dostęp z Internetu do mojego serwera WWW postawionego na jednym z kompów w mojej sieci LAN. Oczywiście jako, że IP które otrzymujemy od Oranga jest zmienne, niezbędne było założenie konta i domeny w dyndns.org (można i w no-ip). Sprawdziłem pingami - działa. W panelu administracyjnym robiłem już wszystko: ustawiałem DMZ, Port Forwarding, Packet/Port Forwarding, w karcie Dynamic DNS wszystko wpisane jest jak należy. I nic. Przekopałem inne fora internetowe n/t konfiguracji routerów i nie widzę, gdzie mógłbym popełnić błąd.
Napisałem w tej sprawie do UKE, bo jest to ograniczenie świadczenia usługi bez poinformowania użytkowników (brak jest jakiejkolwiek wzmianki w tej kwestii w regulaminie usługi Internet Freedom Pro).
Mój temat na http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21475