Opera przyspieszy Internet

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

temp333
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Opera przyspieszy Internet

Post autor: temp333 »

Instalnąłem FF 3.x na moment i pierwsze wrazenia takie - uruchamianie to moment - albo to poprawili, albo efekt dzialania dwurdzeniowego procka. No to jedziemy dalej - jakas pusta ta przegladarka, wszystko trzeba instlowac samemu. Opera jest odrazu gotowa, a tutaj wszystko do instalacji - speed dial tez :/ Kolejna rzecz - jak mozna zyc bez wysuwanego z boku paska z zakladkami? No dobra, to kolejna rzecz - wchodze na wp.pl i sprawdzam otwieranie zakladek - klikam wszystko jak leci zeby miec ze 20 zakladeczek i kolejne zaskoczenie - przewijanie sie zaczyna zacinac przy ladowaniu wiekszej ilosci zakladek :/ Procek 46000 i 2GB ram. No to ja chyba zakonczylem przygode z Firefoxem :)

Teraz wrocmy do meritum - zostalo mi dzisiaj 300MB z limitu, ktore dzisiaj wykorzystalem zeby przetestowac Turbo Opere i powiem jedno - REWELACJA. Ten znaczek 3x chyba naprawde pokazuje o ile szybciej chodzi net. Strona gazeta.pl to bylo cos czego po prostu nie dalo sie zaladowac po limicie. Na Turbo tez troche to trwalo, ale bez porownania. Inne strony jak na limit tez swietnie. Proponuje dorzucic Opere Turbo w Faq o przyspieszaniu netu komorkowego :) Najlepiej na samej gorze :)

PS.
Link do FAQ na samej gorze forum, ktory jest widoczny z kazdej strony nie zyje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

temp333 pisze:Proponuje dorzucic Opere Turbo w Faq o przyspieszaniu netu komorkowego :) Najlepiej na samej gorze :)
To jest wersja beta, albo i alfa dopiero.
temp333 pisze:Link do FAQ na samej gorze forum, ktory jest widoczny z kazdej strony nie zyje.
Małe problemu z bazą. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

temp333, nie wiem, u mnie na FF nie ma tych rzeczy o których mówisz (zacinania czy coś).
Co do wysuwanego paska to jak dla mnie nieporozumienie, ale to wiadomo - kwestia preferencji.
W Operze najbrdziej brakuje mi porządnego spellczekera i AdBlocka.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:spellczekera i AdBlocka.
Z pierwszym się zgodze, z drugim już nie, dobra lista filterurl.ini i 90% reklam zbanowane, pozostałe 10% ogląda się tylko jeden raz :hyhy: powtórne wejscie na daną strone owocuje brakiem reklam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krystianb, wiem o tym, ale brakuje mi AdBlockowego "block" przy flashach itp.
temp333

Jo_gurt, dalem w tym watku linka do rozwiazania dzialajacego dokladnie jak flashblock. Co prawda z tą alfą Turbo nie dziala, ale z wersją stabilną chodzi super.

Zresztą nie ma co się spierać tutaj - każdy lubi co innego :) Mnie sie tam Opera bardziej spodobała - moze kwestia przyzwyczajenia, a moze nie. Tak czy inaczej wersja TURBO rządzi :D Coraz bardziej podoba mi sie zycie po limicie - niektore strony laduja sie prawie odrazu :) Szkoda tylko, ze Play zamiast obiecanych 4KB/s dal mi 2 :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

temp333 pisze:Zresztą nie ma co się spierać tutaj - każdy lubi co innego
Jasne :) Tak mówię, bo testowo przesiadłem się z FF dzisiaj i wylewam swoje żale i spostrzeżenia. ;)
MAREKMAREK

Post autor: MAREKMAREK »

Ja tam mówię że IE 8 w stosunku do IE 7 też przyspieszył, Opera turbo na mnie wrażenia nie zrobiła, a tak ją się chwali. Używałem też FF z fasterfoxem i efekt szybkości był podobny.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

temp333 pisze:Link do FAQ na samej gorze forum, ktory jest widoczny z kazdej strony nie zyje.
Już działa :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
temp333

MAREKMAREK pisze:Ja tam mówię że IE 8 w stosunku do IE 7 też przyspieszył, Opera turbo na mnie wrażenia nie zrobiła, a tak ją się chwali. Używałem też FF z fasterfoxem i efekt szybkości był podobny.
Po limicie przewaga Opery Turbo jest ogromna. Nie wierze, zeby sama tylko optymalizacja ustawien sieciowych w przegladarce dalaby tyle co kompresja tekstu i obrazkow.
luckd
Stały użytkownik forum

Post autor: luckd »

Mi też się podoba ta przeglądarka ale ma jedną poważną wadę tzn. po wyłączeniu i ponownym włączeniu jej nie można sobie przeglądać odwiedzonych stron w trybie offline.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Zainstalowałem tą Operę Turbo i kiszka. :] Jak włączam turbo to czeka, czeka, czeka... i się doczekać nie może.
Specjalnie wyłączyłem WiFi i iPlusa GSM włączyłem. Bez tubo chodzi 13-15KB/s. Z turbo nie chodzi. :]

[ Dodano: 2009-03-20, 18:19 ]
No zaczęło działać, ale szczerze to u mnie FF z częścią sposobów Blido chodzi szybciej. ;)
Awatar użytkownika
Tomita
Początkujący użytkownik forum

Pomiar prędkości

Post autor: Tomita »

Mam internet w iPlusie (EDGE) i używam "Operę Turbo". Sprawdźcie swoją prędkość na stronie www.dsl.cz. U pokazuje 1,2 Mb :gwiazdki:
Pomiar w tej chwili
Ostatnio zmieniony 2009-03-24, 09:31 przez Tomita, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Tomita pisze:Sprawdźcie swoją prędkość na stronie www.dsl.cz. U pokazuje 1,2 Mb :gwiazdki:
Za każdym razem tak pokazuje?

[ Dodano: 2009-03-24, 09:31 ]
Prędkość neta sprawdzaj sprawdzonymi programami : Testy prędkości internetu .

[ Dodano: 2009-03-24, 09:32 ]
Jaki modem posiadasz?
Awatar użytkownika
Tomita

Nie, nie zawsze, ale waha się od 0,7 Mb do 1,2 Mb. Zależy od pory dnia no i pewnie innych czynników.
Dodam, że na innych stronach pokazuje realne wyniki (ale przed kumplami zawsze można się pochwalić :hyhy: ).
Modem "Huawei E220" bez anteny (wisi przy oknie).
Ostatnio zmieniony 2009-03-24, 09:41 przez Tomita, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco

Powtórzę pytanie . Jaki modem posiadasz?
Awatar użytkownika
Tomita

Jakimi programami lub też na jakich stronach można sprawdzać prędkość połączenia to ja wiem. Ten przykład podałem tylko jako ciekawostkę. Co do modemu to powtarzam jeszcze raz "Huawei E220". Byłem po prostu ciekaw czy innym użytkownikom z prędkościami EDGE też na tej stronie pokazuje takie nierealne prędkości.
Awatar użytkownika
Jaco

Tomita pisze:Ten przykład podałem tylko jako ciekawostkę.
Żadna ciekawostka. Pochwalić się swoją prędkością możesz w tym wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9910 .

[ Dodano: 2009-03-24, 12:49 ]
Tomita pisze:Co do modemu to powtarzam jeszcze raz "Huawei E220".
A może testują w twojej okolicy UMTS ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak wlaczasz turbo to idzie przez serwery proxy opery. Dlatego takie pomiary. Zobacz jakie ip masz przy pomiarze.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

Może ja jestem nieobyty (Operę desktopową testuję pierwszy raz) ale mi to w ogóle nie działa... Operę Mini na komórkę bardzo sobie chwalę więc pociągnąłem sobie wersję testową Opery Turbo. No i wczoraj, jako że Orange znów mnie przyciął do 20kbps, postanowiłem ją wypróbować na co cięższych stronach, tam gdzie i bez limitu korzystanie jest niewygodne (powinni rozdawać nagrody za takie strony)...

No więc wczoraj próbowałem się wbić na icok.cyfrowypolsat.pl (tam opłacam telewizję). Czekam. Pusty ekran. Nic. Żadnego paska postępu. W końcu coś się tam wczytało ale tylko tło a właściwych kontrolek do robienia tego po co przyszedłem nie było. Włączyłem FF, wszedłem, cacy.

Dzisiaj próbowałem orange.pl gdzie posiadam konto poczty elektronicznej. Nic. Biała strona. Parę reloadów. Żadnej reakcji ze strony programu. Otworzyłem w tabelce jakiś search z Googla. No, coś się wreszcie wczytało. Na pasku turbo dumne 2,2x i dymek że zaoszczędził 23kB. Brawo. :brawa: Ale jak kliknąłem na jakiś wynik to znowu nic.

A może ja coś źle robię ?
Mały

Post autor: Mały »

Oczywiście popieram pomysł jaki zaproponowała Opera Labs, ale na tym etapie testów używanie tej przeglądarki to jeden wielki koszmar.

W czasie testów stwierdziłem, że skompresowane strony mimo znacznie mniejszej swojej wagi nie zawsze wczytują się szybciej. Wynika to z faktu, że cały „proces kompresji” nie jest bezstratny czasowo, co nie zawsze przełoży się na szybsze ich wczytanie. Muszę jeszcze wspomnieć, że skompresowane strony często nie do końca się wczytują, a ich odświeżanie dodatkowo zabiera „cenny czas”.

Testy przeprowadziłem na bardzo słabym łączu, które ma tylko przepustowość do 128 kb/s.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze trzeba zwrócić uwagę na to, że strona leci przez serwer kompresji opery w Norwegii.
samwsz

Post autor: samwsz »

I dlatego pewnie to tak długo trwa...

Też jestem na etapie prób z Operą Turbo i raczej sceptycznie do niej podchodzę, wolę

zwykłą wersję z odpowiednimi ustawieniami, żeby za dużo zasobów nie zabierała.

Czyli Opera, ale bez włączonej funkcji "Turbo" :rotfl:
szwed11

Post autor: szwed11 »

Czy możecie udostępnić/ polecić jakiś filtr reklam do Opery. Nie chcę wszystkiego wprowadzać ręcznie.Pobrałem filtr http://www.portal24h.pl/pobierz/detale/ ... opery.html ale nie działa mi wiele stron (przekierowanie, niektóre zdjęcia z Telepolis itp.). Ad Muncher odpada ze względu że muszę wybrać tryb turbo albo blokowanie reklam, privoxy bardzo muli dysk.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Skoro Ad Muncher odpada, to nie wiem. A właściwie, dlaczego musisz w "turbo"? Testowałem to "turbo" całkiem niedawno (podczas porównywania z Chrome) i wypadło koszmarnie. Właściwie nie dawało nic, poza oszpecaniem obrazków...
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Właśnie przetestowałem Operę Turbo i jestem w szoku !! . Prędkość jej działania na moim PC jest wyśmienita . Mój Iplusik chodzi wreszcie jak neo 1 mb/s . Stronki otwierają się w max 2 s . Jest rewelacyjna ;] . Czekam już tylko na wersję finalną i przesiądę się z FF na Operę .
kszaq

Post autor: kszaq »

szwed11, może wypróbuj tę listę? Używam od dłuższego czasu i raczej nie mam z nią problemów.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Post autor: Biurowiec »

a widzieliscie artykuly o operze 10 beta 2?
ODPOWIEDZ