Jak ustabilizować połączenie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak ustabilizować połączenie

Post autor: Jo_gurt »

Mały pisze:To jaka jest ta granica przyzwoitości?
Napisałem parę linijek niżej - ok -70dB.
Mały pisze:Jak przeprowadza się takie testy?
Zestawia się połączenie i puszcza ruch obserwując parametry. Niektóre systemy (np MT) mają wbudowane funkcje do testowania połączenia. A czasem wystarczy puścić coś przez np. wewnętrzny FTP.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Z reguły uruchamia się u klienta instalację, loguje na bazę (MT) i obserwuje jakość połaczenia, tzw parametr CCQ, jeśli utrzymuje się powyżej 95% to szafa gra, można puszczać też serię dużych pingów do serwera dostawcy, nie powinnien ginąć ani jeden...
Co do długości kabla H-155 to czasem i 20m można pociągnąć, jeśli klient nie jest daleko od bazy... poziom sygnału na bazie do -75dB jest akceptowalny, bo i na tym poziomie da się osiągnąć dobre parametry dla trybu "g" w najwyższej prędkości połaczenia...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Opisze jak ja mam to zrobione. Dwa AP na strychu na dach wyciągnięte kabelki 5 metrów do anten od AP kable skrętki, zasilanie POE do AP. Wszystko połączone do centralnego switcha osobnymi kablami. Po drugiej stronie od anten idzie zwykły kabel H155 do kart sieciowych w komputerach, u jednego ma długość 5 metrów u drugiego 10 metrów. Poziom sygnału u tego z 5 metrowym kablem -72dB transfer dochodzi do 2,5MB, u tego drugiego nawet nie wiem, jaki sygnał, wiem tylko, że transfer na poziomie 1,6MB. Jest widoczność optyczna z tym, co ma kabel 5 metrów do komputera, odległość do obu prawie 1km, z czego ten z 10 metrowym kablem, brak widoczności optycznej, budynki i drzewa (Obaj są sąsiadami, mieszkają od siebie około 100 metrów). Jest jeszcze trzeci, ale podłączenie trzech osób do jednego AP okazało się niezbyt dobry pomysłem, strasznie wolno chodziło (chodzi tu o transfery na DC++), dlatego dwóch działa w standardzie g 54Mbit na pierwszym kanale a ten trzeci w b na kanale, 11 (b dlatego iż posiadam tylko taki sprzęt), odległość do trzeciego około 250 metrów, sygnał ma na poziomie 79%, transfer jak to wiadomo w b 550KB. Obecnie mam tylko problem jak ustawić w Windows 2003 Server żeby klientom DHCP przypisywał tylko adres IP bez adresu bramy i adresu DNS. Jeśli chodzi jeszcze o urządzenia bezprzewodowe na masztach, to są one bardzo narażone na wyładowania atmosferyczne, to im szkodzi bardziej, nie zauważyłem jeszcze żeby jakiemuś AP zaszkodziła temperatura, a tym bardziej żeby jakiś zamarzł :szok: . Częściej zdarzało się to, że się zawiesił z przegrzania, ale nigdy się z tego powodu nie uszkodził, po restarcie działał normalnie.
Ostatnio zmieniony 2009-03-22, 21:39 przez Jojo, łącznie zmieniany 3 razy.
Mały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mały »

Teraz już wiem, dużo, dużo więcej... Dziękuję wszystkim za informację. :)
ODPOWIEDZ