szmitz pisze:A czemu na 3G są długie CIDy ??
W systemie GSM dla jednoznacznego zidentyfikowania BTS-a, konieczna była znajomość zarówno CID-a, jak i LAC-a.
Przypuszczam, że wprowadzając system 3G zmodernizowano sposób identyfikacji NodeB w taki sposób, że sam CID jednoznacznie identyfikuje stacje bazową, LAC być może już nie jest konieczny.
Aby zachować wsteczną zgodność z systemem GSM, przyjęto że krótki, 4-cyfrowy CID z systemu GSM jest częścią tego długiego, 9-cyfrowego CID-a 3G.
Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale wszystko wyjaśnia się, jeśli te CID-y zapiszemy w systemie szesnastkowym.
Objaśnię to na przykładzie podanych wcześniej przez mnie odpowiedzi modemu na polecenia
AT+CGREG=2
AT+CGREG?
Modem Option odpowiedział:
+CGREG: 2,1,"524C","773E"
"524C" jest zapisanym szesnastkowo LAC (dziesiętnie: 21068), a szesnastkowo zapisane "773E" oznacza CID = 3052 oraz sektor 6 i takie właśnie wartości wyświetla TNI gdy używam modemu Option.
Po podłączeniu modemu Huawei w odpowiedzi dostałem:
+CGREG: 2,1,524C,8FD773E
a TNI zamiast 4-cyfrowego CID-a wyświetlił mi 9-cyfrowego "CID-a 3G", będącego dziesiętnym zapisem szesnastkowej wartości 8FD773E.
Jak na tym przykładzie widać, a co sprawdziłem przeliczając dane dla 24 różnych NodeB, CID stanowi ostatnie 4 heksadecymalne znaki tzw. "CID-a 3G".
Niestety, błędne było moje podejrzenie, że powtarzający się w otrzymanych przeze mnie CID-ach ciąg "8FD" oznacza Polskę; akurat tak się zdarzyło, że w Krakowie zarówno Plus jak i Orange posiadały numery CID z tej puli, ale na reszcie obszaru kraju te numery były już całkiem inne.