E-konto w volkswagen bank direct

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
hanek
Stały użytkownik forum

E-konto w volkswagen bank direct

Post autor: hanek »

Hejka,

opłaca mi się założyć konto w tym banku? Bo tak jak przeglądałem ofertę, wydaje się ok, ale najlepiej byłoby usłyszeć coś więcej od kogoś, kto już tam ma konto.
Alcek
Stały użytkownik forum

Re: E-konto w volkswagen bank direct

Post autor: Alcek »

Chyba jest to jeden z banków, gdzie mój brat ma konto, a to znaczy, że na pewno nie jest najgorsze.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

hanek pisze:opłaca mi się założyć konto w tym banku?
Dużo danych nie podałeś więc ciężko Ci doradzić ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hanek
Stały użytkownik forum

No więc tak, zależy mi na tym, żeby prowadzenie rachunku było za darmo, przelewy też, polecenie zapłaty podobnie (nieduże jednorazowe opłaty są jeszcze do zaakceptowania, ale nie chcę, żeby co miesiąc mi znikały pieniądze z konta). Dobrze by było, żeby konto było jakoś tam oprocentowane, no i żebym mógł wszystko załatwiać przez neta. To chyba by było na tyle ;) Alcek, to może podpytaj brata, czy jest zadowolony z tego banku, co? W sensie - formalności czy są w miarę szybko załatwiane itp.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

hanek, wszystkie te twoje wymagania spełnia w zasadzie mBank. Kwestia tego co to znaczy "jakoś tam oprocentowane". Niestety, teraz ciężko o dobry procent (chyba, że w monopolowym). Generalnie na rachunkach rozliczeniowych to są jakieś nędzne ochłapy. Dobrze jest patrzeć na rachunki oszczędnościowe, jeśli przewidujesz, że zawsze masz jakąś rezerwę.
Zobacz co tam ma jeszcze Getin Bank, bo mieli całkiem niezłą ofertę.
Awatar użytkownika
spiro
Użytkownik forum

Post autor: spiro »

Przychylam się do zdania przedmówcy, prowadzenie konta i karta electron jest w mbanku za darmo. Na ekoncie nie ma zadnego oprocentowania, zaś za realizację PZ jest pobierana opłata 1pln/mies niezależnie od ilość przelewów w ramach usługi.

Poza tym darmowe konto bardzo często jest przykrywką innych opłat, jak np za wydanie/używanie karty, np. alior bank, intelligo.

Jeśli lubisz motoryzacyjne banki to warto obejrzeć ofertę toyoty. getin też ma fajną ofertę dotyczącą konta (mimo małego haczyka związanego z kartą). Niestety bez wnikliwego zapoznania się z regulaminami i opłatami się nie obędzie. W innym przypadku można się łatwo sparzyć.
electro spiro contra zanzarra
hanek
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:hanek, wszystkie te twoje wymagania spełnia w zasadzie mBank. Kwestia tego co to znaczy "jakoś tam oprocentowane". Niestety, teraz ciężko o dobry procent (chyba, że w monopolowym). Generalnie na rachunkach rozliczeniowych to są jakieś nędzne ochłapy. Dobrze jest patrzeć na rachunki oszczędnościowe, jeśli przewidujesz, że zawsze masz jakąś rezerwę.
Zobacz co tam ma jeszcze Getin Bank, bo mieli całkiem niezłą ofertę.
W mBanku np. polecenie zapłaty jest płatne co miesiąc, a eKonto nie jest oprocentowane. Zawsze lepiej mieć oprocentowane konto, zwłaszcza jak się nie chce paść ofiarą tzw. "ukrytych opłat". A gdybym już chciał oszczędzić, to nie bawiłbym się w oszczędnościowe konto, tylko brałbym lokatę, a te w Volkswagen Bank są ok. Co do Getin Banku, znajomy się sparzył, kartę kredytową wysłali mu po prawie 3 miesiącach, a zaczęli liczyć prowizję zanim jeszcze ją dostał, ja dziękuję :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

hanek pisze:Zawsze lepiej mieć oprocentowane konto
Wiadomo, ale czy na prawdę te 0,5% (w skali roku!) pokryje jakiekolwiek ewentualne opłaty? :P
hanek pisze:nie bawiłbym się w oszczędnościowe konto, tylko brałbym lokatę
Aktualnie mało która lokata jest faktycznie opłacalna w porównaniu do kont oszczędnościowych. Np w VW masz lokatę do 7%, w Getin masz konto oszczędnościowe 7%. O przewagach konta nad lokatą chyba nie trzeba mówić.
hanek
Stały użytkownik forum

No tak, ale np. w Getin Banku masz tylko kilka bezpłatnych bankomatów, a w VW wszystkie. Poza tym o Getin już pisałem i raczej nie zmienie zdania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

hanek, to są tylko przykłady. No ale rób jak tam uważasz.
Awatar użytkownika
spiro
Użytkownik forum

Post autor: spiro »

hanek, każdy bank ma swoje niuasne w ofercie i wystarczy znaleźć taki który spełnia zadane kryteria. Na szczęscie czasy w których był jeden bank już dawno minęły i teraz masz wybór - to ty decydujesz. Jestem daleki od przekonywania kogokolwiek do mbanku - po prostu znam jego dobre i złe strony. Bo każdy bank takie ma. Kwestią indywidualną jest które cechy przesądzają o atrakcyjności oferty.
electro spiro contra zanzarra
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

spiro pisze:Bo każdy bank takie ma. Kwestią indywidualną jest które cechy przesądzają o atrakcyjności oferty.
I miejsca gdzie są bankomaty bo co mi po koncie w jakimś tam banku gdzie w pobliżu nie mam bankomatu a w niektórych prowizje są dość spore.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Faktycznie, bankomaty to potężny argument.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja mam akurat w PKO BP i aby wziąć pieniądze mogę pójść na pocztę o ile jest jest tam czytnik do kart magnetycznych. Na szczęście w mojej miejscowości jest. Opłata to 1,10 gr.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

hanek szczerze Ci polecam Volkswagen Bank :!: Mam tam konto od początku i jestem b.zadowolony :cwaniak: Konkretnie mam 2 konta: Pluskonto, z wyższymi % i e-konto. Żadnych opłat, nawet za tokena, choć teoretycznie w Pluskoncie to kosztuje. Bezpłatna infolinia, w przeciwieństwie do mBanku :dobani: A i bezpieczeństwo lepsze niż w mBanku :ok: Wydrukuj sobie formularze do otwarcia konta, wypełnij i wyślij :D
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Ja polecam mBank. Konto praktycznie darmowe, przelewy również (od pewnego czasu nawet zewnętrzne). Ja akurat płacę 1zł/miesiąc bo mam aktywne polecenie zapłaty. Jedyną wadą jest zerowe oprocentowanie na ROR, ale jak ktoś juz wspominał, co za różnica czy dostanie się 0,5% czy 0% :] . Razem z eKontem można sobie aktywować eMax - konto oszczędnościowe, tam jest oprocentowanie 4,5 czy coś koło tego. Duży plus dla mBanku to również fundusze inwestycyjne bez prowizji - ale to raczej nie na ta chwilę ;) (fajnie było odczuć początek kryzysu na własnej skórze) :hyhy: . Także sporo bankomatów - BZ WBK, Euronet, Cash4You itp. sporo tego jest. W mojej mieścinie jest łącznie 6 bankomatów z których mogę bez prowizji wypłacić kasę z mBanku. Dla porównania PKO ma tylko dwa :] .
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A ja polecam to porównanie: http://forum.laptopy.info.pl/f15/kalkul ... ych-28388/
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Alcek
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcek »

Blido pisze:Ja polecam mBank. Konto praktycznie darmowe, przelewy również (od pewnego czasu nawet zewnętrzne). Ja akurat płacę 1zł/miesiąc bo mam aktywne polecenie zapłaty. Jedyną wadą jest zerowe oprocentowanie na ROR, ale jak ktoś juz wspominał, co za różnica czy dostanie się 0,5% czy 0% :] . Razem z eKontem można sobie aktywować eMax - konto oszczędnościowe, tam jest oprocentowanie 4,5 czy coś koło tego. Duży plus dla mBanku to również fundusze inwestycyjne bez prowizji - ale to raczej nie na ta chwilę ;) (fajnie było odczuć początek kryzysu na własnej skórze) :hyhy: . Także sporo bankomatów - BZ WBK, Euronet, Cash4You itp. sporo tego jest. W mojej mieścinie jest łącznie 6 bankomatów z których mogę bez prowizji wypłacić kasę z mBanku. Dla porównania PKO ma tylko dwa :] .
Beznadziejne oprocentowanie. Ja mam konta w mbanku - ze względu na poręczny serwis transakcyjny i w polbanku, ze względu na wyższe oprocentowanie na koncie oszczędnościowym. Prowadzenie konta i przelewy w obu przypadkach za free.
greenfrog

BliSki pisze:polecam to porównanie: http://forum.laptopy.info...ankowych-28388/
A gdzie tam Volkswagen Bank :?: BTW. Dużo wyznawców mBanku tu widać :dobani:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

greenfrog pisze:Dużo wyznawców mBanku tu widać :dobani:
Jestem ateistą :] . Dlaczego jak ktoś poleca jakiś konkretny bank, to od razu musi być wg Ciebie jego "wyznawcą"?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

greenfrog pisze:Dużo wyznawców mBanku tu widać :dobani:
Wyznawców zaraz... Ludzie, odrobinę umiarkowania, a nie od razu jakieś skrajności. Idąc twoim tokiem rozumowania, mBank to twój zaprzysiężony wróg i nienawidzisz go całym sercem i kawałkiem wątroby?
greenfrog

Blido pisze:ktoś poleca jakiś konkretny bank
Bo nie ma tu oceny Volkswagen Banku, tylko polecanie mBanku :cry:
Blido pisze:Jestem ateistą
Ateista to osoba głęboko wierząca , że Boga nie ma ,więc nie jest niewierząca - jest wyznawcą :papa:
Jo_gurt pisze:Idąc twoim tokiem rozumowania, mBank to twój zaprzysiężony wróg i nienawidzisz go całym sercem i kawałkiem wątroby?
TO JEST TWÓJ TOK ROZUMOWANIA :!:, nie mój - nie imputuj tu mi tych Twoich bzdur. :wsciekly: BTW sam mam konto w mBanku, tylko oni mają słabe zabezpieczenia (brak tokena) i 3 razy w tym roku blokowali mi i wymieniali kartę VISA z powodu jakiegoś urojonego scamingu w miejscach, w których w życiu nie byłem :klnie: Jeśli brak Ci wyobraźni, to uświadom sobie, że przez głupotę mBanku nie miałem dostępu do własnej gotówki przez kilka tygodni :wsciekly:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

greenfrog pisze:Ateista to osoba głęboko wierząca , że Boga nie ma
Zastanów się może co piszesz. Jak można wyznawać nieuznawanie jakiejś teorii? Równie dobrze ja mogę Ciebie teraz nazwać wyznawcą nieistnienia krasnoludków (bo chyba w nie nie wierzysz, co? :] )
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dobra, kolega tutaj się zburzył (i zaczyna już troszkę przesadzać) a rozmowa zeszła w niebezpieczne rejony.
Polecam jakieś bardziej pasujące o tematu forum. Tu zamykam.
Zablokowany