Jaki sprzęt wybrać do konfiguracji sieci w domu?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt wybrać do konfiguracji sieci w domu?

Post autor: burnhotrythmsoul »

Witam,

Już od jakiegoś czasu posiadam internet w erze - blueconnect. Niestety moja lokalizacja pozwala mi tylko na korzystanie z bezprzewodowego internetu. Tak więc mam parę pytań.

Posiadam modem Option iCon 225 i nie jestem z niego zadowolony. W mojej miejscowości łapie mi zasięg EDGE i osiągałem na nim prędkość 1-5 kb/s. Teraz przeniosłem kompa w inne miejsze gdzie jest lepszy zasięg w domu i osiągam 10-25 kb/s co w sumie do przeglądania www mi wystarcza. Z tego co wyczytałem na forum to powinno mi śmigać ponad 200 kb/s.

Chciałbym jakoś wzmocnić ten sygnał bo przecież połaczenie o tej prędkości jest żałosne. Jestem oddalony od BTS o około 3 km. Z dachu mojego domu mam kontakt wzrokowy z kominem, na którym jest zainstalowany nadajnik ERA. Teraz pytanie czy jak kupie modem z wejściem na antene i dokupie antene kierunkową i ustawie ją na dachu to czy prędkość neta się poprawi? Na początku chciałem kupić konektor indukcyjny + antena do iCona 225 ale słyszałem, że to chłam i nie zawsze działa a czasami nic nie zmienia więc sobie podarowałem.

Jaki modem wybrać, żeby uzyskać jak najlepsze efekty?
Jaką antenę wybrać do tego modemu?

Jeśli po zakupie anteny net by mi hulał ponad 200kb/s to chciałbym kupić sobie ruter i rozdzielić sygnał w domu na inne komputery. Jakie rutery możecie mi polecić? I jaki to jest koszt?

I czy jest możliwość zakupienia jakiegoś rutera który obsluguje rózne sieci (ERA i ORANGE) bo np mam nadajnik ery 3 km od domu ale to tylko EDGE, a zaraz koło niego jest nadajnik ORANGE z UMTS http://btsearch.pl/szukaj.php?search=krzeszowice&siec=-1&mode=std. Czy warto w moim przypadku zmienić dostawce na Orange?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaki sprzęt wybrać do konfiguracji sieci w domu?

Post autor: Jaco »

burnhotrythmsoul pisze:Jestem oddalony od BTS o około 3 km.
Tak blisko i taki kiepski transfer? Masz może telefon z modemem aby sprawdzić czy prędkość neta będzie taka sama?
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

Tak mam iPhona 3G i odpalałem na nim aplikacje speedtesta i są takie same rezultaty jak na kompie chodź w jednym teście miałem taki śmieszny wynik:

Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: 213.158.197.84
Download: 64 kbps (8 KB/s)
Upload: 2316 kbps (289.5 KB/s)
Data: 24.3.2009, 10:38:34

Czy to znaczy ze złapał mi modem na chwile te 289 kb/s czyli to znaczy ze ma niestabilny sygnal i tylko chwilowo moze osiagac takie predkosci?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Tu chyba wygląda na obciążony nadajnik. Czy takie prędkości uzyskujesz w różnych porach dnia. W nocy też?
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

No testowełem łaczę o drugiej w nocy i kiedy miałem 1-5 kb/s w dzień to w nocy miałem 25kb/s. Teraz jak przeniosłem kompa w inne miejsce w domu to mam w dzień 10-25kb/s, a w nocy jeszcze nie testowałem bo dopiero dzisiaj kompa przenosiłem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

burnhotrythmsoul pisze:I czy jest możliwość zakupienia jakiegoś rutera który obsluguje rózne sieci (ERA i ORANGE)
Wystarczy mieć modem bez simlocka, jak Huawei E160, E220 na USB i router obsługujący modemy ma USB np. Asus WL-500g. Było już o tym na forum dużo. Poszukaj więcej informacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

Mam obecnie 4 kreski zasięgu, więc zasięg nie jest najgorszy mimo to łącze jest padaka. W takim razie czy zakup modemu Huawei E160 + konektor + antena rozwiąże problem z niskim transferem?

I jeszcze czy złapie UMTS z 12 km?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

burnhotrythmsoul pisze:W takim razie czy zakup modemu Huawei E160 + konektor + antena rozwiąże problem z niskim transferem?
Może, ale nie musi. tego nikt Ci nie zagwarantuje. Można by było spróbować.
burnhotrythmsoul pisze:I jeszcze czy złapie UMTS z 12 km?
Tu taka sama sytuacja jak powyżej. Tylko, że musisz mieć taką sytuację, że nic Ci nie zasłania anten nodeB. W przypadku większych przeszkód raczej nie uda Ci się nic zdziałać. A jak wymusisz samo 3g w modemie/telefonie i wyjdziesz najwyżej jak się da to łapiesz jakiś szczątkowy zasięg?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

Dziwna rzecz grzebie w necie w poszukiwaniu jakiś rozwiązań i znalazłem taką oto mapkę nadajników http://bts-gsm.eu/uke/umts na której odnalazłem nadajnik UMTS niecałe 4 km od mojego miejsca zamieszkania. Jakim cudem nie łapie z niego w ogóle zasięgu? Próbowałem wymusić zasięg UMTS w modemie ale pisze mi tylko "Nie zarejestrowano" i nic nie rusza nie ma opcji połaczenia się. Jutro się wybiore ze swoim iPhonem pod nadajnik sprawdzić czy odbiera 3G jeśli tak to będę probował kombinować z antena UMTS złapać ten sygnał.

Powiedzcie mi tylko do jakiego stopnia można ufać wiarygodności tych mapek nadajników bts?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

burnhotrythmsoul pisze:Powiedzcie mi tylko do jakiego stopnia można ufać wiarygodności tych mapek nadajników bts?
Te wszyskie mapki, to nie są mapki bts'ów/nodeB tylko wydanych pozwoleń na owe obiekty. Więć nie koniecznie to co na mapie jest stoi i działa w rzeczywistości, czasem zdarza sie też odwrotnie, że jest coś czego wg mapy być nie powinno, ale z powodu wysokich grzywn ostatnio operatorzy już rzadziej takie praktyki stosują. Ta mapka którą znalazłeś taka nijaka jest, nie ma nawet info kiedy aktualizowana, tutaj jest zawsze najświeższa http://mapa.btsearch.pl/ aktualizowana zwykle góra dzień po opublikowaniu nowych wykazów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

Dobra sprawdziłem również na mapie podanej przez ciebie i wychodzi na to że mam 4 km do nadajnika UMTS a transfer mam fatalny.

Oto moja sytuacja:

Obrazek

Jak widać znajduję się bardzo blisko 2 nadajników ery. Jeden z nich to normalny GSM/EDGE drugi to UMTS. Nie wiem jaka jest przyczyna że nie łapie z nich zasięgu. Mieszkam na mniej więcej płaskim terenie i znajduje się na wyższej wysokości niż nadajnik. Mam nadzieje że antena rozwiąże ten problem i uda mi się złapać zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

burnhotrythmsoul pisze:Mieszkam na mniej więcej płaskim terenie i znajduje się na wyższej wysokości niż nadajnik.
I to może byc problem bo anteny NodeB ustawia się tak aby ograniczyć zasięg poziomy (regulacja pochylenia anten). Inna sprawa że część tych NodeB jeszcze nie działa z różnych przyczyn (pisał o tym krystianb ). Najpierw sprawdź czy w pobliżu NodeB złapiesz UMTS i jeżeli będzie to określ jak daleko od Ciebie telefon przestaje się logować do sieci 3G.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

burnhotrythmsoul pisze:Download: 64 kbps (8 KB/s)
Upload: 2316 kbps (289.5 KB/s)
Data: 24.3.2009, 10:38:34
:szok: Upload o tyle większy od down?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sundance_kid pisze:Upload o tyle większy od down?
To jeszcze nic, upload większy niż 2.0Mb/s co wskazuje na błąd gruby, znaczy się niemożliwe. Albo zamieniony up z down, albo błąd aplikacji mierzącej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

No już wszystko sprawdziłem. Byłem dzisiaj pod samym nadajnikiem ery. W sumie są w tym samym miejscu 2 i okazało się że żadnego 3G mi nie łapie. W dodatku mimo tego że stałem pod nadajnikiem na iPhonie wcale nie miałem lepszego transferu, więc raczej antena tu nie rozwiąże mojego problemu. Jedyna ciekawą rzeczą jaką odkryłem to to że bliżej mojego domu jest nadajnik Orange i jest to nadajnik UMTS. Przełożyłem kartę Orange od znajomego do mojego tela i wykrywa mi wewnątrz budynku 3G na 4/5 kreskach. Chyba w mojej sytuacji warto zmienić dostawcę internetu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

burnhotrythmsoul pisze:W dodatku mimo tego że stałem pod nadajnikiem na iPhonie wcale nie miałem lepszego transferu, więc raczej antena tu nie rozwiąże mojego problemu.
Pewnie sieć jest tak przeciążona.
burnhotrythmsoul pisze:Chyba w mojej sytuacji warto zmienić dostawcę internetu.
Chyba warto to zrobić jak się ma polepszyć technologia. No, ale jeszcze kwestia jak działa te 3G.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Chyba warto to zrobić jak się ma polepszyć technologia.
Też tak myślę, starter prepaid grosze kosztuje a podgląd jakiś będzie na możliwości NodeB Orange.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

Dobra wziąłem dzisiaj Orange i w domu mi śmiga elegancko 145kb/s mimo że mam 0 kresek zasięgu 3G. W sumie pokazuje się czasem 3G a czasem jakieś 3G+ nie wiem co to za różnica.

Ale jak przełączę na samego EDGE to nie najlepiej chodzi ;/ Czy możliwe jest że nadajniki są przeciążone bo telefony z nich korzystają a nadajniki UMTS są "luźne" bo tylko posiadacze internetu i telefonów 3G z nich korzystaja, których jest o wiele mniej?

Wynik testu w porównaniu do poprzednich jak najbardziej mnie satysfakcjonuje ;)

Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: 91.94.95.56
Download: 1331 kbps (166.4 KB/s)
Upload: 339 kbps (42.4 KB/s)
Data: 26.3.2009, 17:34:24
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

burnhotrythmsoul pisze:W sumie pokazuje się czasem 3G a czasem jakieś 3G+ nie wiem co to za różnica.
3G to "surowy" UMTS, 3G+ to HSDPA - Pierwsza technologia umożliwia transfer do 384kb/s, druga, w zależnie od możliwości nodeB-a do 7,2Mb/s.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

burnhotrythmsoul pisze:W sumie pokazuje się czasem 3G a czasem jakieś 3G+ nie wiem co to za różnica.
Modem podczas bedzczynności może się przełączać z 3G+ na 3G.
burnhotrythmsoul pisze:domu mi śmiga elegancko 145kb/s mimo że mam 0 kresek zasięgu 3G.
To dość dobry wynik :)
burnhotrythmsoul pisze:Czy możliwe jest że nadajniki są przeciążone bo telefony z nich korzystają a nadajniki UMTS są "luźne" bo tylko posiadacze internetu i telefonów 3G z nich korzystaja, których jest o wiele mniej?
Dokładnie tak może być. Ale jak masz zasięg 3g to nie ma się co zastanawiać i kupić antenę na UMTS.
Awatar użytkownika
burnhotrythmsoul

A antena zwiększy mi transfer? Bo szerze mówiąc to byłem w mieście z modemem gdzie jest full zasięg 3G i nie miałem więcej niż 160 kb/s.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

burnhotrythmsoul pisze:byłem w mieście z modemem gdzie jest full zasięg 3G
Czym jest twoim zdaniem "full zasięg"? Ile to dBm?
burnhotrythmsoul pisze:i nie miałem więcej niż 160 kb/s.
A nie 160kB/s czasem? Bo 160kb/s to ledwie 20kB/s, prędkość charakterystyczna dla EDGE. Być może nie osiągasz więcej niż 160kB/s bo nodeB z którym się łączysz obsługuje tylko link 1,8Mb/s. W takim wypadku antena niewiele pomoże.
ODPOWIEDZ