Dyskusje o języku [wydzielony].

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Dyskusje o języku [wydzielony].

Post autor: Blido »

Jeszcze tylko nie rozumiem dlaczego Tommek G odpowiada sam sobie? :szok:
W którym poście, bo nie widzę nic takiego :hyhy: . Chociaż przy wstręcie kolegi TommekG do interpunkcji rzeczywiście trudno go zrozumieć i łatwo o nieporozumienie.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-27, 19:21 ]
Wydzielone z wątku: >KLIK<
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Mikele »

i taki koszt miałeś przy zakupie
249 -modem + 49zł aktywacja =298zł za wszystko
zetes to było raczej pytanie do Ciebie :) ,
rzeczywiście brak znaku zapytania,
ale inaczej tego się nie da zinterpretować ;)
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Mikele pisze:rzeczywiście brak znaku zapytania,
Widać jestem już przyzwyczajony do tego typu "wypowiedzi", bo zawsze interpretuję tak że wiem o co chodzi. Widocznie mam dobrą korekcję błędów. Mózg z obsługą ECC :rotfl:
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Jeżeli pytanie było do mnie to właśnie zapłaciłem cytowaną cenę tzn. 318 zł (i stąd moja głęboka wiedza w tym temacie :D )
TommekG
Początkujący użytkownik forum

Post autor: TommekG »

Panowie przepraszam za błędy, bo pisałem szybko rano wiadomo czas do pracy.A co do tego, do kogo było to pytanie myślę, że do wszystkich znajdujących się na tym forum przecież forum jest do tego żeby zadawać pytania i uzyskać jakaś odpowiedź.

[ Dodano: 2009-03-27, 18:04 ]
Co do błędów jescze to sami je popełniacie a uczycie kogoś .Piszę nie złośliwie

Zetes

"Mnie się nie udało :(" Chyba mi się udało

Mikele

zetes to było raczej pytanie do Ciebie :) ,
rzeczywiście brak znaku zapytania,
ale inaczej tego się nie da zinterpretować ;)

Chyba piszemy od lewej do prawej i na końcu zdania stawiamy kropkę a nie przecinek
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

TommekG pisze:Zetes

"Mnie się nie udało :( " Chyba mi się udało
A od kiedy to forma "mnie" w tym kontekście jest niepoprawna? :zdziwko: Spotykałem się z nią już miliony razy zarówno w języku pisanym - gazetach, książkach, czasopismach (popularnonaukowych, bo tylko takie czytam, wiadomo że od kolorowych pisemek nie należy oczekiwać poprawnej polszczyzny) jak również w języku mówionym - w TV i w radiu.
TommekG

Blido pisze:[...]
A od kiedy to forma "mnie" w tym kontekście jest niepoprawna? :zdziwko: Spotykałem się z nią już miliony razy zarówno w języku pisanym - gazetach, książkach, czasopismach (popularnonaukowych, bo tylko takie czytam, wiadomo że od kolorowych pisemek nie należy oczekiwać poprawnej polszczyzny) jak również w języku mówionym - w TV i w radiu.
Blindo ależ ty mądry aż nie wiem to nie wiem gdzie cię uczono polskiego Mnie no no chyba Mi
Ostatnio zmieniony 2009-03-27, 19:18 przez TommekG, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Panowie to nie forum poprawnej polszczyzny aczkolwiek zwracamy na nią dużą uwagę. Skończcie ten OT.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sundance_kid pisze:Panowie to nie forum poprawnej polszczyzny
Dlatego wydzielam to.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Temat wydzielony to sobie użyję :D Szanowny Tommku G - piszę imiennie żeby nie było wątpliwości. Twoja uwaga kto i gdzie się uczył polskiego była wysoce niestosowana. Mój drobny wtręt (jedno zdanie) wyrażał tylko zdziwienie, a nie chęć wyrządzenia Ci przykrości. Twoja reakcja wydaje się zbyt gwałtowna i przesadzona w stosunku do "problemiku" (to nawet nie był problem). Nie masz racji z formami poprawnej polszczyzny - niestety :cry:

Mnie/mi, ciebie/cię, tobie/ci, jego/go, jemu/mu, siebie/się.
W odmianie zaimków ja, ty, on, się występują formy akcentowane: mnie, ciebie, tobie, jego, jemu, siebie oraz nie akcentowane: mi, cię, ci, go, mu, się. Form akcentowanych używa się tylko wówczas, gdy zachodzi potrzeba położenia na nie nacisku, a także wtedy, kiedy zaimek znajduje się na początku zdania. W innych przypadkach należy stosować formy nie akcentowane zaimków.
Ja chciałem położyć nacisk na to, że mnie się nie udało. I to by było na tyle. Sądzę , że temat (z moim udziałem) został wyczerpany. :papa:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

TommekG pisze:ależ ty mądry
Też tak uważam. Dużo czytam, zapamiętuję różne zwroty i wyrażenia. I uważałem na lekcjach. Gdybyś również czytał zamiast pisać trollizmy na forum, to wiedziałbyś że na początku zdania używa się dłuższej formy takich zaimków jak mnie, ciebie, tobie np. "Mnie się nie udało." Zaimki skrócone (mi, cię, ci) można użyć w środku zdania, np "Nie udało mi się". Podkreślam - można, a nie trzeba, bo po prostu czasem lepiej brzmi. Formy dłuższe (akcentowane) sa zawsze poprawne, nawet jeśli coś dziwnie lub archaicznie brzmi (np. "Daj mnie to") Ja sam uzywam obu form (akcentowanej i nieakcentowanej), tak żeby zdanie było w miarę ładnie skomponowane. Chociaż mój nauczyciel z podstawówki przy każdej wręcz okazji przypominał dzieciom, że "Misie są pluszowe" ;) .
Zanim próbowałeś publicznie obrażać moją inteligencję (choć tak naprawdę tylko publicznie się zblamowałeś), trzeba było chociaż zajrzeć do słownika.

[ Dodano: 2009-03-27, 20:01 ]
Uprzedziłeś mnie, zetes ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

zetes pisze:I to by było na tyle. Sądzę , że temat (z moim udziałem) został wyczerpany.
Ciekawe czy inni też przeczytają ze zrozumieniem i zrozumieją o co tu chodzi :ok:
mk321
Stały użytkownik forum

Post autor: mk321 »

Ja zrozumiałem :) Chociaż nie udzielałem się w tym temacie to sobie poczytałem i chociaż trochę poduczyłem z polaka :P

Kiedyś zastanawiałem się czy napisać "mnie" czy "mi" a przeglądając forum o internecie (?!?!) dowiedziałem się czegoś innego.

Dobra robota zetes i Blido :ok: tak trzymać. I dzięki za link bo wiadomo, że potwierdzone informacje.
TommekG

Ależ wy „mądrzy” jesteście jak to kiedyś powiedział jeden z wieszczów, kto się za mądrego uważa to tak naprawdę to głupi człowiek.Człowiek mądry nigdy nie powie tak o sobie jak jesteście tacy w polszczyźnie szepce to może załóżcie sobie forum nauki języka polskiego.Myślałem, że moderator to taki gość, co pomaga a nie jeszcze ludziom dogryza a co do mojej polszczyzny to powiem "moderatorzy, „ że trochę za ciency jesteście w uszach.Na koniec dodam, że będę mądrzejszy i nie będę się wdawał z wami w dyskusje by udowodnić, jacy wy jesteście "mądrzy"
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

TommekG pisze:Myślałem, że moderator to taki gość, co pomaga
Nie myśl z dużo, bo ci nie idzie. Moderator to gość, który czuwa, żeby dyskusja toczyła się na poziomie. Czyli m.in. wyrażajmy się poprawnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(internet)

W zasadzie nic nie miałem mówić, ale jak zaczynasz ludzi wyzywać od głupich to, jako moderator, muszę interweniować.
Dlatego zamykam wątek i nie wracajmy do tego.
Zablokowany