W którym poście, bo nie widzę nic takiegoJeszcze tylko nie rozumiem dlaczego Tommek G odpowiada sam sobie?![]()

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-03-27, 19:21 ]
Wydzielone z wątku: >KLIK<
Moderator: Moderatorzy
W którym poście, bo nie widzę nic takiegoJeszcze tylko nie rozumiem dlaczego Tommek G odpowiada sam sobie?![]()
zetes to było raczej pytanie do Ciebiei taki koszt miałeś przy zakupie
249 -modem + 49zł aktywacja =298zł za wszystko
Widać jestem już przyzwyczajony do tego typu "wypowiedzi", bo zawsze interpretuję tak że wiem o co chodzi. Widocznie mam dobrą korekcję błędów. Mózg z obsługą ECCMikele pisze:rzeczywiście brak znaku zapytania,
A od kiedy to forma "mnie" w tym kontekście jest niepoprawna?TommekG pisze:Zetes
"Mnie się nie udało" Chyba mi się udało
Blindo ależ ty mądry aż nie wiem to nie wiem gdzie cię uczono polskiego Mnie no no chyba MiBlido pisze:[...]
A od kiedy to forma "mnie" w tym kontekście jest niepoprawna?Spotykałem się z nią już miliony razy zarówno w języku pisanym - gazetach, książkach, czasopismach (popularnonaukowych, bo tylko takie czytam, wiadomo że od kolorowych pisemek nie należy oczekiwać poprawnej polszczyzny) jak również w języku mówionym - w TV i w radiu.
Dlatego wydzielam to.Sundance_kid pisze:Panowie to nie forum poprawnej polszczyzny
Też tak uważam. Dużo czytam, zapamiętuję różne zwroty i wyrażenia. I uważałem na lekcjach. Gdybyś również czytał zamiast pisać trollizmy na forum, to wiedziałbyś że na początku zdania używa się dłuższej formy takich zaimków jak mnie, ciebie, tobie np. "Mnie się nie udało." Zaimki skrócone (mi, cię, ci) można użyć w środku zdania, np "Nie udało mi się". Podkreślam - można, a nie trzeba, bo po prostu czasem lepiej brzmi. Formy dłuższe (akcentowane) sa zawsze poprawne, nawet jeśli coś dziwnie lub archaicznie brzmi (np. "Daj mnie to") Ja sam uzywam obu form (akcentowanej i nieakcentowanej), tak żeby zdanie było w miarę ładnie skomponowane. Chociaż mój nauczyciel z podstawówki przy każdej wręcz okazji przypominał dzieciom, że "Misie są pluszowe"TommekG pisze:ależ ty mądry
Ciekawe czy inni też przeczytają ze zrozumieniem i zrozumieją o co tu chodzizetes pisze:I to by było na tyle. Sądzę , że temat (z moim udziałem) został wyczerpany.
Nie myśl z dużo, bo ci nie idzie. Moderator to gość, który czuwa, żeby dyskusja toczyła się na poziomie. Czyli m.in. wyrażajmy się poprawnie.TommekG pisze:Myślałem, że moderator to taki gość, co pomaga