Orange = IRYTACJA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gawith
Użytkownik forum

Orange = IRYTACJA

Post autor: gawith »

Witam wszystkich a szczególnie użytkowników internetu w sieci Orange.

Postanowiłem się z Wami podzielić moim „rozdrażnieniem” które mnie przepełnia pod koniec każdego miesiąca rozliczeniowego.... .
Mianowicie 0,5 Giga na internet to bardzo mało wiec człowiek stara się to kontrolować i równomiernie rozłożyć aby starczyło do końca cyklu. Używam do tego standardowego managera [wcześniej sonyericssona do GC85 teraz do OPTIONA 3G QUAD] który moim zdaniem w miarę dobrze sumuje wysłane i odebrane dane. Irytacja zaczyna się gdy 2 lub 3 dni przed końcem transfer zostaje przycięty bo : przekroczyłem 0,5 Giga !!? Co bardzo mnie dziwi gdyż według managera mam w zapasie spokojnie jeszcze ok. 50 MB !!!
Telefonowanie i rozmowa z konsultantami nic nie daje, bo według nich wszystko jest zgodne z regulaminem. Co najbardziej wkurza to to : ze nie potrafią powiedzieć ile przekroczyłem te dane [można to zrobić dopiero po otrzymaniu faktury] ? Na pytanie co z umowa w ktorej jest napisane: ze po przekroczeniu limitu prędkość MOŻE spaść - ? Gdzie jest to może? Może ale nie musi ja to tak widzę, a dlaczego to może jest co miesiąc?
I tutaj pytanie do was. Jak wy liczycie zuzycie swoich danych i jak wam to wychodzi? Może polecicie mi jakiś program który liczy „lepiej”.

Aha, jedna z konsultantek poinformowała mnie ze te rozbieżności mogą wynikać z tego ze system zaokrągla dane do 10 kilobajtów!?? O czym nie ma ani słowem w umowie ani objaśnieniu do działania usługi.

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :wink:
O R A N G E 6o zl - [GlobeTrotter 3G QUAD] + [Toshiba Portégé 722o] = 384 kbps
Awatar użytkownika
minineo
Użytkownik forum

Re: Orange = IRYTACJA

Post autor: minineo »

a liczysz download i upload ? bo to sie sumuje.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

gawith pisze:te rozbieżności mogą wynikać z tego ze system zaokrągla dane do 10 kilobajtów!?? O czym nie ma ani słowem w umowie ani objaśnieniu do działania usługi.
Nie dodała jescze, że osobno za dane wysłane i odebrane.
I tak możesz się cieszyć.
Era ma jednostkę taryfikacyjną 500 kB :twisted:

Zwykle taka informacja jest w Regulaminie świadczenia usług. Poszukaj.
Niestety, wszyscy nasi operatorzy zaokrąglają. Tak było i prawdopodobnie będzie.
Awatar użytkownika
gawith
Użytkownik forum

Post autor: gawith »

Najgorsze jest to że gdy pytam jak mógł bym sprawdzac ile zostało mi MB to powiedziała że nie jest to mozliwe! No to do cholery jak moge to kontrolować sie pytam ich.... jeszcze nie można.

Czyli jedyne wyjście jest - rozłanczać się jak najmniej lub najlepiej WCALE :twisted:
O R A N G E 6o zl - [GlobeTrotter 3G QUAD] + [Toshiba Portégé 722o] = 384 kbps
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hmm :wink: Gawith jedynym wyjsciem jest nie rozlaczanie sesji ile tylko sie da :wink: lub jako modem smartphone np nokia i w rejestrze gprs bardzo ladnie pokazuje dane :wink: ale wiem ze to nie dla ciebie 8) albo wersja za 99zl netto 1gb :D :wink: ps ten takt w Erze co 500kB wola o pomste do nieba :evil: aha albo wez Iplusa tam za 60 zl masz 1gb :)
szalony

Ja nie mam Orange ale jak testy robilem to moze "czasami" uzywaj apn wap :-) bo nawet ladnie dziala i jest po proxy i bardzo zmniejsza wage stron :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

szalony pisze:Ja nie mam Orange ale jak testy robilem to moze "czasami" uzywaj apn wap :-) bo nawet ladnie dziala i jest po proxy i bardzo zmniejsza wage stron :)
A jesteś pewien, że w Orange apn wap jest rozliczany tak samo jak apn www? U mnie w umowie jest tylko o www.
Back to the Future ;)
szalony

Nie wiem bo nie mam orange :) ale to by było dziwne jak apn wap w Orange nie był dostępny w ofercie internetowej ! W erze i plusie apn wap wchodzi w ofertę internetową także :-)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

gawith zainstaluj sobie NetMeter i do niego spolszczenie.Tam w ustawieniach możesz utawic kiedy zaczyna się okres rozliczeniowy i limit pobranych i odebranych.Zawsze możesz to kontrolować bo wykresy masz dzienne,tygodniowe,mieszięczne.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Ostatnio rozmawiałem z konsultantem w Erze, pytałem, na czym polega różnica w pobranych danych na fakturze i w programie NetMeter, NetMeter pokazywał więcej pobranych danych niż była na fakturze jakieś 100 MB niestety nie dowiedziałem się, próbował mi wyjaśnić, że to dzięki taryfikowaniu, co 500KB :shock: dopiero go uświadomiłem, że to odwrotnie jest.
Elektroniczna rewolucja
ODPOWIEDZ