Od niedawna jestem użytkownikiem Merlina X950D. Problemy z modemem zaczęły się już w momencie instalacji - iPlus Manager w wersji 2.1 i sterowniki instalują się z modemu - ale instalacja się zwiesza za każdym razem przy samym końcu procesu. Zainstalowałem aplikację ściągniętą ze strony Plusa. Po włożeniu do gniazda modem pracuje stabilnie. Problematyczne jest zamknięcie systemu (Windows XP) - system się zwiesza za każdym razem przy zamknięciu, próbując zakończyć proces InCD. Nie ma przy tym znaczenia czy modem jest włożony do gniazda przy zamykaniu systemu (Express Card lub z adapterem do PCMCIA - posiadam obydwa) czy też nie - problem jest ten sam. Wyłączenie kompa nie jest możliwe w normalnym trybie i zawsze muszę to robić na ostro, wyjmując ogniwo z notka.

Do tej pory używałem/używam Optiona GT MAXa. Option działa bez zarzutu i gdyby nie wolny transfer (1,8 Mb/s downlink) nie skusiłbym się na Merlina.
Pomoc techniczna iPlusa nie jest w stanie mi pomóc. Osobiście podejrzewam błędy w oprogramowaniu.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Jaka jest Wasza rada?
Pozdrawiam, TomZ