blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
galonn
Stały użytkownik forum

blueconnect

Post autor: galonn »

witam wszystkich :D to mój 2 post na tym forum :) chciał bym fachowej opinii na temat tego co wam pokarze

http://automaciej.jogger.pl/2005/09/26/ ... graniczen/ wejdźcie i zacznijcie czytać od tego postu
# Anonim:
23 września 2008 o 09:26:09 i piszcie co o tym sadzicie?????? ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: blueconnect

Post autor: Blido »

galonn pisze:piszcie co o tym sadzicie?????? ;)
Ja sądzę tylko tyle:
Niepoprawny URL lub wpis został usunięty

[ Dodano: 2009-03-29, 23:26 ]
Źle wpisałeś url, galonn. Ten link będzie działał:
http://automaciej.jogger.pl/2005/09/26/ ... graniczen/
galonn
Stały użytkownik forum

hehehehe no a co o tym sadzisz????
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Było już wałkowane na forum wiele razy. Era w ostatnim czasie nie trzyma się zbyt rygorystycznie limitów. Jeden użytkowników twierdzi, że nawet całkiem o nim zapomnieli ;) . Mnie jednak zawsze ograniczają, z tym że spóźniają się z tym że nie od razu, spóźniają się zwykle o kilka dni, niezaleznie od tego ile danych ściągnę. Dlatego zawsze ostro ściągam po przekroczeniu limitu, kiedyś postanowiłem się trochę z wstrzymać bo miałem nadzieję że nie ograniczą jak nie będę szarżował, ale i tak ograniczyli około 3 od momentu przekroczenia limitu.
A jak czytam wypociny tych lamerów którzy się tam wypowiadają, to śmiać mi się chce. Żadne antywirusy, firewalle czy jakieś tajemnicze "programy" do omijania transferu nic nie dają, Era zlicza przetransferowane dane na swoich serwerach, w końcu nie trudno jest zliczyć ile MB musiało zostać przesłanych do danego klienta. Żaden spyware ani nic w tym rodzaju nie jest instalowane. Ktoś musi być kompletnym kretynem żeby coś takiego wymyslić. Bo gdyby tak było, to co jeśli BC ktoś uzywa nie w komputerze, a w telefonie? Era ma przygotowany spyware do każdego modelu telefonu?
galonn
Stały użytkownik forum

no nie wiem ale jakoś nie mogę w to uwierzyć ze nie da się obejść tego głupiego limitu ;) o Linuksie tez coś czytałem na ten tema sam juz nie wiem co myśleć:(:(:(:(wiem jedno ze tydzień szukałem :cry:
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:no nie wiem ale jakoś nie mogę w to uwierzyć ze nie da się obejść tego głupiego limitu
Bo można. Wystarczy że masz kogoś znajomego w dziale technicznym Ery który całkowicie wyłączy Ci limit :rotfl:
galonn pisze:o Linuksie tez coś czytałem na ten tema sam juz nie wiem co myśleć
A co takiego wyczytałeś?
galonn
Stały użytkownik forum

niestety nie mam takich wtyk w erze :( :( :( a możne ty masz? :P hehehehe o Linux ubunt dokładnie :D
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:a możne ty masz?
Nie mam, i nawet gdybym miał, nie prosiłbym o nic takiego. Ktoś ma ryzykować pracę lub nawet odpowiedzialność karną dla mojej wygody?
galonn pisze:hehehehe o Linux ubunt dokładnie :D
Ubuntu jeśli już. I co z tym Linuxem Ubuntu? Bo tak o nim opowiadasz a jestem niezmiernie ciekaw co takiego o nim wyczytałeś ;) .
galonn
Stały użytkownik forum

tez prawda mistrzu:D wiesz szukałem wiele na temat tego limitu :( i doprowadziło mnie do właśnie linuxa ze niby jak się na nim połączysz z netem to nie będziesz miał limitu ale czy to prawda :) napawano są jakieś sposoby na to :( ja znając życie i moje szczęście to itak do tego nie dojdę :( ja teraz mam 2kb/s :cry: :cry:
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:i doprowadziło mnie do właśnie linuxa ze niby jak się na nim połączysz z netem to nie będziesz miał limitu ale czy to prawda
:rotfl2: Wyszukiwarka Google indeksuje już kilkaset miliardów unikatowych adresów URL. To są właśnie efekty twórczości takich "H4xXor-ów 1337" :rotfl: . Żaden z nich na oczy nie widział Linuxa, to dla nich coś w rodzaju informatycznej legendy i stąd rodzą się takie mity. Widzisz, ja większość czasu siedzę na Ubuntu, a limit wchodzi :] a jeśli atakuję limit, to siedzę wyłacznie na nim - szybciej i stabilniej, zwłaszcza że przerywanie połączenia na BC (np w przypadku zwiechy windy) skutkuje szybszym nałożeniem limitu. Jak chcę dużo ściągnąć, to muszę na jednej sesji. Zwłaszcza że jest tak jak już wczesniej opisywałem - transfer jest zliczany z poziomu serwerów ISP, a nie naszego systemu. Zresztą najlepszym dowodem na to jest wykaz połączeń w I-BOA czy rachunek szczegółowy przysyłany pocztą.

Jeśli chcesz konkretnych porad jak maksymalnie wydłużyć opóźnienie nałożenia limitu, służę pomocą i moimi doświadczeniami nabytymi 2-letnim stażem w BlueDisconneccie:

- Jeśli coś ściągasz, a limit juz przekroczyłeś, nie rozłączaj się - jak nie przerywasz sesji, limit zostanie nałożony znacznie później (ale nie łudź się że wcale, jak operator chce założyć to założy nawet bez zrywania połączenia)
- Nie wysyłaj komend AT do modemu ani nie uruchamiaj programów które otwierają port AT czyli wszelkiego rodzaju managerów połączeń. Zauważyłem że system operatora wtedy "dzieli sesję" co widać na rachunku szczegółowym. Mimo że czasem jedna sesja trwała u mnie kilkadziesiąt godzin, na wykazie wyglądało to jakbym kilkanascie razy na dobę resetował połączenie (rozłączał się i zaraz potem znów łączył). Aby połaczyć się bez użycia managera, skonfiguruj sobie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>.
- Nie włączaj P2P - jak ściągasz, to tylko przez protokoły HTTP lub FTP. W czasie ściagania z P2P aktywne jest naraz nawet kilkaset połączeń TCP/IP, co bardzo obciąża łacze i "maszynka do zakładania limitów" też to moim zdaniem jakoś wychwytuje.
galonn
Stały użytkownik forum

dobra nie odzywam się już zęby nie było :szok: ale mi książkę Walłeś:P:P :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

[ Dodano: 2009-03-30, 01:33 ]
wiesz tyle co mi napisałeś to wiem :cwaniak:
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:ale mi książkę Walłeś:P:P
Dałeś radę przeczytać? :hyhy:
galonn
Stały użytkownik forum

na luzie lubię czytać :cfaniak: powiem ci tak ze są sposoby na wszystko:) tylko trzeba szukać :ok: ja naprawiam telefony nawigacje itp co niby nie idzie zrobić :P:P:P:P

[ Dodano: 2009-03-30, 01:52 ]
ja myślę ze ty wiesz na pewno tylko nie chcesz i nie możesz powiedzieć :roll:

[ Dodano: 2009-03-30, 01:56 ]
ale to forum świetne antenę dorobiłem do E220 dial-up top netinfo za to dziękuje :ok:
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:ja myślę ze ty wiesz na pewno tylko nie chcesz i nie możesz powiedzieć :roll:
I tak i nie. Rzecxywiście, przyznam że gdybym znał sposób to nigdy nie napisałbym o nim na publicznym forum. Nie chciałbym zrobić powtórki z historii (na pewno obiła Ci się o uszy "promocja" darmowego internetu w Heyah parę lat temu). Ale sposobu naprawde nie znam (a właściwie znam, podzieliłem się nim, ale to raczej nieosiągalne). Kiedyś napisałem do BOA Ery prośbę aby zwiększyli mi prędkość polimitową do 32kb/s - wtedy występowały jeszcze dwa stopnie ograniczenia - 32 i 16kb/s, przydzielane losowo, nie tak jak teraz - 16kb/s wszystkim i zawsze. Trafiło mi się 16kb/s więc zaraz napisałem maila do BOA i zwiększono mi prędkość. Innym razem Zapomniano mi odblokować limit w nowym okresie rozliczeniowym i kolejny mail do BOA. Odblokowane natychmiastowo. Zatem ktoś tam może sobie manipulowac tymi limitami jak chce, być może nawet zwykły konsultant.

[ Dodano: 2009-03-30, 02:04 ]
galonn pisze:ale to forum świetne antenę dorobiłem do E220 dial-up top netinfo za to dziękuje :ok:
Staramy się. Jeszcze sobie simlocka z E220 nie zdjąłeś, wtedy będziesz miał od nas full service ;)
galonn
Stały użytkownik forum

wiem wiem bo sam korzystałem z tego :P:P może popiszemy na gg pomożesz mi żeby zwiększyli mi prędkość po limitową do 32kb/s ? i mam tez mam problem z avastem antywirusem:(

[ Dodano: 2009-03-30, 02:08 ]
od nas full service czyli????? :szok:
Ostatnio zmieniony 2009-03-30, 07:20 przez galonn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:może po piszemy na gg pomożesz mi żeby zwiększyli mi prędkość po limitową do 32kb/s ?
To nie ma sensu, nie chcą zwiększać prędkości polimitowej, mimo że każdego miesiąca spamuję im skrzynkę mailową. Zawsze ta sama, szablonowa odpowiedź - "Operator zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych... ...bla bla bla... ...regulamin nie określa do jakiej prędkości jest zwalniana prędkość połączenia." Sami przyznają się, że oszukują klientów. Mogą przyciąć nawet do 500b/s i będzie to zgodne z umową. Prawdę mówiąc to mam już to gdzieś, bo za parę miechów przerzucę się na OFP albo lokalnego WiMaxa.
galonn pisze:od nas full service czyli????? :szok:
Ehh, nieważne. Sorry za tę niezamierzoną grę słów ;)
Ostatnio zmieniony 2009-03-30, 07:20 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
galonn
Stały użytkownik forum

wiesz co ci powiem majster :cfaniak: (5641545) heheheheh :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

[ Dodano: 2009-03-30, 02:44 ]
grę słów :hyhy: :hyhy: Era to buraki i tyle a kiedyś coś ktoś na nich znajdzie :rotfl: i na te ich chore limity :]
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:a kiedyś coś ktoś na nich znajdzie :rotfl: i na te ich chore limity :]
Mam nadzieję, że to będzie UKE, albo UOKiK :D . I przybije od razu parę milionów kary to się opamiętają.
galonn
Stały użytkownik forum

to zerwanie smoka nic trudnego gorzej będzie wy bebeszyc mój modem bo jest za peklowany :D:D:D a simka trzeba wyciągnąć

[ Dodano: 2009-03-30, 02:54 ]
w sumie tak :D płace ze coś czego nie mam :( niech płaca :dobani: napisz do mnie :D bo muszę poważnie porozmawiać z tobą na temat ................. :roll: gg podałem wyżej :D jutro do budy ale kit w końcu mamy 1:54 :rotfl:
-=gaLon=-
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

galonn pisze:napisz do mnie :D bo muszę poważnie porozmawiać z tobą na temat ................. :roll:
Masz PW, tak więc zapraszam jeśli czegoś będziesz chciał. Ale temat ominięcia limitu uważam za zamknięty, już się wypowiedziałem. Na dzisiaj kończę surfowanie. :papa:
galonn
Stały użytkownik forum

czyli nidyrydy ominąć i tyle :( :cfaniak:
-=gaLon=-
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Blido pisze:jak czytam wypociny tych lamerów którzy się tam wypowiadają, to śmiać mi się chce
Blido pisze:Ktoś musi być kompletnym kretynem żeby coś takiego wymyslić
Czy kultura wypowiedzi na TYM FORUM zeszła już do podziemia? :niepewny:

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-03-30, 08:23 ]
Proszę mi bez takich komentarzy, na publicznym forum. Coś się nie podoba - pisz na PW do obsługi. Nie jesteś stróżem moralności.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jarek no.1, "lamer" nie jest określeniem obraźliwym, a kretynem nikogo bezpośrednio nie nazwałem. To było bardziej pytanie retoryczne :] . Poza tym nie zgodzisz się ze mną? Przecież pojęcie przechodzi że ktoś może takie głupoty wymyślać i jeszcze to upubliczniać i wprowadzać innych w błąd. Linux albo antywirus pomoże oszukać limit? Po prostu ręce opadają.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Wątek podążył w dziwnym kierunku dlatego zamykamy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Zablokowany