Źródło: wiadomosci.gazeta.plwiadomosci.gazeta.pl pisze:Jeśli w najbliższych latach nie zainwestujemy w infrastrukturę telekomunikacyjną kilkunastu miliardów euro, to pod względem dostępności Internetu i jego zastosowania w edukacji, biznesie i życiu codziennym Polska znajdzie się za takimi krajami jak Egipt, Botswana czy Sri Lanka.
[...]
Raport przedstawia ranking 134 krajów świata pod względem ich potencjału internetowego (Networked Readiness Index). Polska uplasowała się w drugiej połowie stawki - na 69. miejscu. Nasz kraj znalazł się nie tylko za zaawansowanymi technologicznie krajami bałtyckimi, ale także za Słowacją, Węgrami i Czechami. Wyprzedziły nas nawet o wiele uboższe państwa: Bułgaria, Ukraina i Rumunia.
Polska internetową pustynią
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Polska internetową pustynią
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Polska internetową pustynią
Zawsze mnie ciekawi - biorą w takich opracowaniach pod uwagę pokrycie GPRS czy nie? ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Dobre pytanie. Tego nie wiem.Jo_gurt pisze:biorą w takich opracowaniach pod uwagę pokrycie GPRS czy nie?
Czytamy tam:
Czyli na pierwszym miejscu jest dostęp szerokopasmowy, ale 68 czynników to dużo i całkiem możliwe że biorą pod uwagę także sieci komórkowe/CDMD/WiMax. Ale to tylko moje gdybanie.Wskaźnik potencjału internetowego uwzględnia 68 czynników. Najważniejsze to dostępność szerokopasmowego Internetu w domach, liczba spraw urzędowych, jakie można załatwić w sieci, wykorzystanie Internetu w edukacji, stan infrastruktury i przepisy regulujące rynek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
69 miejsce to dość słabo moim zdaniem. Ale prawda jest taka, że dostęp do internetu jest jeszcze dość trudny. Tak samo załatwienie czegoś przez internet w urzędzie to jest niemożliwe. Już nawet nie wspominam o edukacji z zakresu informatyki w szkołach, bo to żal wspominać. Zatem jak oceniano te wszystkie rzeczy to się nie dziwię dlaczego taka, a nie inna pozycja na liście.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Przejrzałem pobieżnie plik pdf z opracowaniem, cel tego badania chyba był zupełnie inny niż technicznyJo_gurt pisze:Zawsze mnie ciekawi - biorą w takich opracowaniach pod uwagę pokrycie GPRS czy nie?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jaki? Promocyjny czy unijny?Jarek no.1 pisze:cel tego badania chyba był zupełnie inny niż techniczny
-
- Stały użytkownik forum
Jesteśmy internetową Somalią Europy.
-
- Guru bezprzewodowy
Akurat dziś Dialog się pod tym podpisał. Dzwoni do mnie konsultant, że moje zgłoszenie zostało odrzucone i jest BMT. Dodam, że chciałem podłączyć domek koło bloku gdzie mieszka dużo starszych osób i są wolne sloty w skrzynkach. Jak mówię, że mam przekop wykonany parę lat temu przez nich samych to oni że nie mają w papierach. Tak trudno jest ruszyć d:klnie: i sprawdzć. Wiadomo, że lepiej podpisać BMT bo tak mówi komputer. Aż się prosi zapytać po co infrastruktura na poziomie 14mbps wg ich TeleCentrum w bloku dla większości emerytów. Vectra też nie podłączy bo BMT (czyt. nie opłaca im się). Osiedlówka która jest w bloku nie podłączy bo nie podłączają domków jednorodzinnych, taki foch. Po wifi nie zestawią bo ponoć się nie da.
Wszystko o 20-30m kabla, można i tak.Więc zamin zrezygnuję z TP najpierw pomyślę.Możliwości:1) TP i spółka via BSA2) HSDPA wszystkich sieciMiałem swojego czasu Neo6144 i działało zawsze bezproblemowo, dlatego że mieszkam "w DSLamie" (300m po kablu). Tak bym się nie rozpędzał wg. niektórych, że TP jest ble.Teraz tylko kwestia czy wziąść:1) NEO 20002) DSL 1000/500Jestem bardziej za bramką "2". Jak do BOK Dialogu we Wrocławiu nie można się dodzwonić bo nie mają telefonu
. Bardzo dobrze o nich to świadczy. Akurat np. każdy telepunkt ma telefon i zawsze można się dopytać czy cokolwiek. Ale jak wiadomo lepiej powiedzieć, że TPSA to monopolista i beznadzieja. Gdyby nie to, że podłączają np NEO, DSL w miejscach gdzie innym się nie opłaca to bylibyśmy dalej za murzynami.
Ostatnio na Błękitnej lini można zaobserwować poprawę, przynajmniej nie miałem większych problemów z reklamacjami, zmianami usług. Wiadomo, że się zdarzają, bo to tylko ludzie. Dzwoń do Dialogu i gość mówi że coś tam jest niemożliwe, jak powiedziałem że godzinę wcześniej kolega to zrobił to odrazu potrafił połączyć się z innym działem i coś zapytać.

Ostatnio na Błękitnej lini można zaobserwować poprawę, przynajmniej nie miałem większych problemów z reklamacjami, zmianami usług. Wiadomo, że się zdarzają, bo to tylko ludzie. Dzwoń do Dialogu i gość mówi że coś tam jest niemożliwe, jak powiedziałem że godzinę wcześniej kolega to zrobił to odrazu potrafił połączyć się z innym działem i coś zapytać.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Na internet 200Mb jeszcze trochę poczekamy...Alcek pisze:Jesteśmy internetową Somalią Europy.
...ale trwają w Warszawie próby z 20Mb

- balbina1
- Stały użytkownik forum
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez balbina1, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No cóż, póki rządzi taki moloch jak TPSA (i do tego francuski, gdzie interes narodowy mają bardzo wysoko - ale nie nasz).
-
Cały problem w tym, że niestety brakuje nam szybkich a do tego tanich łączy i nie ma co tu ukrywać tego. Bo na upartego, to zawsze jakieś łącze się znajdzie. Ale szkopuł w tym, aby było ono szybkie i do tego stosunkowo tanie.
Dla mnie dziwnym jest stan, że często za łącze kablowe 256kb/s lub 384kb/s płacimy 60 zł i to jeszcze przy Uploadzie 128kb/s. Takie łącze obecnie jest warte według mnie góra 10zł.
Dla mnie dziwnym jest stan, że często za łącze kablowe 256kb/s lub 384kb/s płacimy 60 zł i to jeszcze przy Uploadzie 128kb/s. Takie łącze obecnie jest warte według mnie góra 10zł.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Takie łącze to powinno być free do każdego mieszkania dołączone.BliSki pisze:Takie łącze obecnie jest warte według mnie góra 10zł.
-
- Stały użytkownik forum
Moim internet - jeśli chodzi o zawartość, rozwija się w Polsce szybciej, niż rynek dostępu do internetu. Jesteśmy internetowymi [zacofańcami] Europy.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-03-31, 16:19 ]
Nie obrażamy grup etnicznych, tym bardziej z błędem ortograficznym.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-03-31, 16:19 ]
Nie obrażamy grup etnicznych, tym bardziej z błędem ortograficznym.
Ostatnio zmieniony 2009-03-31, 15:18 przez Alcek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma internetu w każdym zakątku kraju, ale uważam, że i tak jest dobrze
A nie bierzecie pod uwagę tego, że podobno w Polsce najwięcej się piraci w sieci? Jak to obciąża serwery i łącza. Tony syfu lecą. Do tego nikt praktycznie nie egzekwuje prawa w tej materii.
Myślę, że tu jest jeden, niemały powód dlaczego sieć która ma być udostępniana konsumentom wolno się rozwija.
Sieć ogólnie jest. Wystarczy pogrzebać trochę po neci a się dowiecie, że infrastruktura jest. Grzebanie i szukanie zostawiam Wam.
A nie bierzecie pod uwagę tego, że podobno w Polsce najwięcej się piraci w sieci? Jak to obciąża serwery i łącza. Tony syfu lecą. Do tego nikt praktycznie nie egzekwuje prawa w tej materii.
Myślę, że tu jest jeden, niemały powód dlaczego sieć która ma być udostępniana konsumentom wolno się rozwija.
Sieć ogólnie jest. Wystarczy pogrzebać trochę po neci a się dowiecie, że infrastruktura jest. Grzebanie i szukanie zostawiam Wam.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, nie jest wcale tak różowo jak mówisz. Poza tym kwestią są jeszcze ceny.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak uważasz.
[ Dodano: 2009-03-31, 16:22 ]
Ale cena to nie wszystko. Szczerze to nie chce mi się dyskutować na ten temat.![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2009-03-31, 16:22 ]
Ale cena to nie wszystko. Szczerze to nie chce mi się dyskutować na ten temat.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ja.michal, ja wiem, że masz spojrzenie na sprawę z punktu widzenia mieszkańca stolicy. Ale przecież nawet tam jest popyt na net komórkowy w roli domowego - to o czymś świadczy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, nie patrzę z punktu mieszkańca stolicy. Wierz mi.
[ Dodano: 2009-03-31, 16:28 ]
A popyt jest bo naiwni chcą być bez kabelków i mieć super hiper szybki net i w ogóle.

[ Dodano: 2009-03-31, 16:28 ]
A popyt jest bo naiwni chcą być bez kabelków i mieć super hiper szybki net i w ogóle.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Masz rację. Niestety w Polsce ceny łącz są tak wysokie a dostępne łacza tak wolne (Najdroższe Neo to nadal chyba 6Mb) bo jeśli ISP sprzedaje np. 2Mb/s, to musi się liczyć z tym, że te 2Mb/s może lecieć po jego sieci przez 24 godziny na dobę. Już kiedyś na forum podawąłem jako przykład mojego kolegę Neo-ssacza, a to na pewno nie jest odosobniony przypadek.ja.michal pisze:Myślę, że tu jest jeden, niemały powód dlaczego sieć która ma być udostępniana konsumentom wolno się rozwija.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, ale i tak staniała. Mam właśnie 6 na rok po 139zł miesięcznie.Blido pisze:(Najdroższe Neo to nadal chyba 6Mb)
Z tym, że ja nie używam torrentów i tego typu rzeczy. Szybkie łącze jest bo 2 kompy + telefon na chwilę obecną.
[ Dodano: 2009-03-31, 16:33 ]
Netia ma chyba ADSL 16Mb/s, ale po BSA raczej nie chodzi (właściwie nie wiem).
-
Jak to nie? Jest satelitaja.michal pisze:Nie ma internetu w każdym zakątku kraju

[ Dodano: 2009-03-31, 17:03 ]
O tym cały czas pisałem i to miałem na uwadze.Jo_gurt pisze:Poza tym kwestią są jeszcze ceny.
Przykład podałem powyżej.Blido pisze:w Polsce ceny łącz są tak wysokie a dostępne łacza tak wolne
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, tylko... cenyBliSki pisze:Jak to nie? Jest satelita

-
Niestety...Jo_gurt pisze:Tak, tylko... ceny
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
A osiągi też nie zachwycają. Zwłaszcza ping.Jo_gurt pisze:Tak, tylko... ceny