iPlus pod Vistą

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rytel
Początkujący użytkownik forum

iPlus pod Vistą

Post autor: rytel »

Hej.
Jestem nowym użyutkownikiem iPlusa od 3 tyg.
Posiadam noteboka Toshiba Satellite A350-10Z z Microsoft Windows Vista Home Premium 32 bity.
Instalacja iPlus manager przebiegła bez problemu (modem Huawei E169).
Połączyłem się z internetem i było super. Po kilkudziesięciu minutach siedzenia na necie, pojawiły się problemy z otwieraniem kolejnych witryn.
Modem nadal działał był połączony (wskazywała na to dioda i postęp pobierania). Aby dalej korzystać z neta musiałem rozłączyć modem i ponownie połączyć i znowu było ok przez kilanaście minut, kiedu sytuacja się powtórzyła.
Dowiedziałem się forum że może pomóc odłączenie zezwalanie systemowi wyłączenia urzędzenia w celu zaoszczędzenia energii (interfejs USB i karta sieciowa).
TO nie pomogło.
Zadzwoniłem na pomoc iplusa i stwierdzili żem z usługą jest wszystko w porządku bo się łączę i korzystam (co prawda przez chwilę) i oni tylko w tej kwiestii mogą pomóc.
Pogrzebałem z zaporach systemu, tzn wyłączyłem i też nic.
Powróciłem do fabrycznych ustawień, zaktualizowałem system i sterowniki, przeistalowałem iplus managera i też nic a nawet gorzej bo nie mogę się wcale połączyć. Udaje mi się raz na kilka prób po czym jest komunikat jak wcześniej o problemach w otwieraniu witryn.
Może to jakies świństwo wpadło do kompa z neta ale w końcu mam Norton też nowego od 3 tyg.,
Proszę o pomoc bo sam nie dam rady.
Wdzięczny.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus pod Vistą

Post autor: Jo_gurt »

Spróbuj zainstalować same sterowniki modemu i stworzyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub skorzystać z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
rytel

Czytałem do tych sposobach ale traktuje je jako ostateczność, ale przecież nie może być tak że na nowym kompie zabezpieczonym nowym Nortonem i po prawidłowej instalacji programu iplus manager, net nie działa i trzeba korzystać z programu, stworzonego przez pomocnego kolegę.
Ciesze się że taka możliwośc istnieje. Ostatecznie z niej pewnie skorzystam ale może jest coś nie tak w moich ustawieniach, coś wystarczy zmienić i będzie w porządku.
Takich użytkowników może być wielu (VISTA + iplus).

[ Dodano: 2009-03-31, 10:32 ]
aha rozumiem że sterowniki znajdę na modemie Huawei ??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

rytel pisze:przecież nie może być tak że na nowym kompie zabezpieczonym nowym Nortonem i po prawidłowej instalacji programu iplus manager, net nie działa
Oj bywa tak. Po 1 antywirusy potrafią ładnie blokować po 2 iPlus manager to taki kombajn, który chodzi jak chce i zjada zasoby niepotrzebnie. Dużo lepszy jest oryginalny manager Huawei jak już nie chcesz TNI.
rytel

ok. Dziękuje za pomoc.
Spróbuje zainstalować sterowniki od modemu i zrobić ołączenie DIAL -UP jak sobie nie poradzę o TNI.
Dzięki o rezultatach powiadomię niezwłocznie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rytel pisze:ale przecież nie może być tak że na nowym kompie zabezpieczonym nowym Nortonem i po prawidłowej instalacji programu iplus manager, net nie działa
Ze swojego doświadczenia powiem, że iPlus Manager ma swoje humory i sam potrafi rozłączyć połączenie. Jak chcesz to użyj połączenia dial-up stworzonego przez instalator iPlus Managera w Połączeniach sieciowych. Po drugie łącząc się przez iPlus Managera można połączyć się przez CSD, a wtedy możesz dostać zawału jak zobaczysz rachunek ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rytel

Ale ja mam opcje iPlus prywatnie 75, więc będę płacił 75 zł. Czy może czegoś nie wiem ??
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

rytel pisze:Czy może czegoś nie wiem ??
Nie wiesz że takie programy niekiedy robią numery i zamiast łączyć się przed GPRS wykorzystując dane pakietowe łączą się po CSD wykorzystując numer dostępowy który jest zapisany w aplikacji i płacisz wówczas jak za zwykłe połączenie telefoniczne a to drogo wychodzi. Dlatego tu na forum nie polecamy używać aplikacji od operatorów.
rytel

Dziękuje za informacje.
Wiem że z każdej strony czychają niebezpieczeństwa ale tego się nie spodziewałem.
W takim razie wyrzucam iplus managera i spróbuje robie zwykłe połączenie dial-up.

Zapewne TNI jest programem bezpiecznym ale zawsze przed instalowaniem nieznanych programów dwa razy się zastanawiam.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Możesz użyć połączenia utworzonego jak pisał
YaHooo pisze:Jak chcesz to użyj połączenia dial-up stworzonego przez instalator iPlus Managera w Połączeniach sieciowych.
. Wówczas zrób sobie skrót na pulpit a aplikacji w ogóle nie uruchamiaj.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rytel pisze:Zapewne TNI jest programem bezpiecznym
Tak, o ile masz poprawną konfigurację połączenia dial-up :) Ale jak łączysz się poprzez numer *99***1# albo *99# to wszystko będzie dobrze.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

A e169 przypadkiem juz nie obsługuje CSD?
A co do zamierania. Zobacz czy nie odbiera błędnych pakietów.
rytel

Dziękuje za pomoc. Brak mi słów.
Zrobiłem połączenie dial-up i jest git.
Nic nie przerywa, łączność jest dobra.
Gratuluje umiejętności
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rytel zatem cieszymy się, że działa :)
ODPOWIEDZ