Ograniczenia operatorów ????

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matjas
Początkujący użytkownik forum

Ograniczenia operatorów ????

Post autor: matjas »

Witam wszystkich! Czy ktoś mógłby mi napisać dlaczego operatorzy ograniczają właśnie limit ściąganych plików? Czy są jakieś inne powody poza finansowymi? Z góry dzięki za odpowiedzi :hyhy:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Ograniczenia operatorów ????

Post autor: Blido »

matjas pisze:dlaczego operatorzy ograniczają właśnie limit ściąganych plików?
Aby uniknąć przeciążenia sieci. Praw fizyki nikt nie złamie, częstotliwość radiowa nie jest jak kabel, nie można np. położyć drugiego jeśli jeden jest obciążony. Do tego dochodzi jeszcze połączenie BTS-a z siecią szkieletową, które także nie ma nieskończonej przepustowości. W praktyce zaledwie kilku torrenciarzy mogłoby zupełnie zapchać nodeB HSDPA z którego korzystają. Widzę to doskonale na moim BC, który mimo bardzo niskich limitów w nocy działa dwa razy szybciej niż w dzień. Tak duze znaczenie ma obciążenie sieci.
matjas pisze:Czy są jakieś inne powody poza finansowymi?
Powody finansowe prawdopodobnie nawet nie istnieją. Operatorowi nie robi zbyt wielkiej różnicy ile danych przepłynie przez jego sieć, najważniejsze są właśnie jej ograniczone możliwości. Oczywiście można się spierać czy jest to ów "powód finansowy" czy nie, ponieważ obciążona sieć będzie zniechęcała klientów, ale jednocześnie wysokie limity mogą ich przyciągać ;)
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Mogliby więc dać jakąś ofertę w sensownej cenie z dużym limitem np. 15GB ale z wyciętym p2p i rs itp. Albo ograniczonym do powiedzmy 100kb/s.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Darecky pisze:ale z wyciętym p2p i rs itp
Z p2p nie ma problemu, ale z RS to już i śliska i ciężka technicznie sprawa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:ale z RS to już i śliska i ciężka technicznie sprawa.
Operatorzy radiowi ograniczają RSa po IP serwerów tylko że jest ich kilkadziesiąt/kilkaset i ilość cały czas rośnie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:tylko że jest ich kilkadziesiąt/kilkaset i ilość cały czas rośnie.
Dokładnie o to mi chodziło mówiąc o ciężkości sprawy ;) Nie wiem czy jest jakaś oficjalna lub aktualna lista serwerów. No i trzeba trzymać rękę na pulsie. Szkoda czasu admina na takie bzdury.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Limit 500 mb to dopiero jest porażka. Operatorzy powinni tworzyć takie limity które służą zwykłemu przeglądaniu stron www, np 2 - 3 GB za rozsądną cenę, np te 50 zł. Mając 0,5 GB limitu człowiek liczy każdy MB. Nie starcza to do codziennego przeglądania stron. Druga rzecz to prędkość po limicie, 16 kbps to prędkość do gg. Powino być co najmniej z 64 kbps.
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

W OFP jest 3 gb limitu za 50 zł. Ja mam 3 gb za 75 zł w iplusie i muszę powiedzieć , ze jak nie siedzę na youtube itp to pod koniec okresu zawsze zostaje mi na ściągniecie 0,6gb muzyki rożnie bywa...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

MAREKMAREK pisze:Druga rzecz to prędkość po limicie, 16 kbps to prędkość do gg. Powino być co najmniej z 64 kbps.
Ale operatorom się liczy kasa, a nie to co użytkownik myśli. Więc trzeba się pogodzić z tym, że tak będzie jeszcze długo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja mam limit 1 gb i jak jeste w HSDPA to mi starcza od 12 do 15 dni , a jak wymuszę gprs to na 20 -25 dni. Tych limitów to chyba nawet 1 neostrada nie miała . :rotfl:
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Darecky pisze:Mogliby więc dać jakąś ofertę w sensownej cenie z dużym limitem np. 15GB ale z wyciętym p2p i rs itp. Albo ograniczonym do powiedzmy 100kb/s.
To chyba nie miało by sensu, bo by się tego nie miało jak wykorzystać. Trzeba było by zostać molem youtubowy, i siedzieć cały miesiąc na nim bez przerwy... sam mam 10 GB limitu i w pierwszym miesiącu 4GB mi zostały.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Ja mam limit 1GB więc starcza i od 10-14 dni.
Przeważnie wykorzystuje miesięcznie 2 gb ;)
ODPOWIEDZ