Na komórce z Edge inernet chodzi wolniej

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Goralesco
Początkujący użytkownik forum

Na komórce z Edge inernet chodzi wolniej

Post autor: Goralesco »

Witam
Obecnie przebywam w Holandii i mam internet w komórce z Vodafonu(1.8MB). Połączyłem tel z laptopem i mam następujący problem. Na początku korzystałem z Sony Ericssona k800i. Na nim prędkość pobierania była w granicach 40-50 kb/s. Kupiłem teraz telefon z Edge Sony Ericsson f305 i predkość ściągania to 5-6 kb/s. Dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Na komórce z Edge inernet chodzi wolniej

Post autor: Blido »

Goralesco pisze:Dlaczego tak się dzieje?
Ponieważ k800i obsługuje HSDPA a F305 tylko EDGE. EDGE jest wolniejsze od HSDPA, więc to normalne że osiągasz niższe transfery :] . I miałeś zapewne na myśli kilobajty (kB) a nie kilobity (kb)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:Ponieważ k800i obsługuje HSDPA
Nie hsdpa tylko umts.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:I miałeś zapewne na myśli kilobajty (kB) a nie kilobity (kb)?
Ale nawet jak tak to 5-6kB/s to słaba prędkość jak na EDGE. Bo 40-50kB/s to jest max dla UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Goralesco

Tak miałem na myśli kB/s. W telefonie ustawienia mam oryginalne od vodafona. Czy to może być wina programu robiącego połączenie dialup. Używam MobTimeCell Phone Manager bo z PC suite ten model telefonu nie działa. Może spróbować na innym programie. Znacie jakieś??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Goralesco pisze:Czy to może być wina programu robiącego połączenie dialup.
No raczej to nie jest to, ale jak chcesz to możesz spróbować ręcznie skonfigurować połączenie według tego sposobu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Musisz tylko zadbać aby w przypadku łączenia poprzez USB to telefon był widziany jako modem. Jak łączysz się przez bluetooth to wybierasz modem bluetooth podczas tworzenia połączenia.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Goralesco

no to niestety nie to bo k800i na tym programie chodzi normalnie więc to raczej wina telefonu. Teraz mam problem bo chciałem kupić telefon z Hsdpa ale jak i on nie będzie działał szybko to pieniądze wyrzucone w błoto.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ale jak korzystałeś z UMTS to miałeś prędkości 40-50kB/s. Więc max dla UMTS. A HSDPA to rozszerzenie UMTS'u, więc można się spodziewać, że HSDPA będzie działać z dużymi prędkościami.
ODPOWIEDZ