NETGEAR WGR614v7 - problem z instalacja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
azashke
Początkujący użytkownik forum

NETGEAR WGR614v7 - problem z instalacja

Post autor: azashke »

Witam to moj pierwszy post na tym forum i musze powiedziec ze jestem kompletnym laikiem w dziedzinie internetu itp. Dzis zakupilem wyzej wymieniony router. wszystko dobrze tylko ze przy instalacji musze podlaczyc router przez kabel ?Ethernetowy? (czy jakos tak) do komputera a to jest niemozliwe. U mnie sytuacja wyglada nastepujaco - router mam na strychu >.< a kucie dziur w scianie jest niemozliwe. Obok komputera stoi karta usb NETGEAR WG111. Posiadam rownież router D-link DL524 i dzieki niemu mam internet. Dodam rowniez ze poprzednio wszystko instalowali mi specjalisci od internetu i dostawca internetu jest firma Globalconnect. Jesli bedziecie potrzebowali wiecej informacji to piszcie.
Z gory dziekuje za pomoc.
Azashke
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: NETGEAR WGR614v7 - problem z instalacja

Post autor: wojteks »

azashke pisze:Posiadam rownież router D-link DL524 i dzieki niemu mam internet.
Do czego Ci drugi router?

Przecież konfigurację można zrobić na biurku podłączając kabel a potem przenieść router w inne miejsce i używać tylko WiFi.
Nie pomagam na PW!
azashke

Mam 2 routery bo jeden kupilem jak mi montowali ten internet ale sygnal mam bardzo slaby a drugi kupilem zeby jakos go zwiekszyc bo mam neta 2mb i jak patrze na strony co sprawdzaja predkosc neta to mam jakies 5-70 kb. ;/ Wlasnie nie moge tak zrobic bo antene mam na kominie niestety:(...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azashke pisze:Wlasnie nie moge tak zrobic bo antene mam na kominie niestety:(
To jak to masz połączone? Antena na kominie i co dalej (jaki kabel idzie do routera?), opisz dokładniej albo jakiś obrazek zrób. Żeby zwiększyć zasięg sieci WiFi nie kupuje się routera tylko AP i podłącza go kablem do routera.
Nie pomagam na PW!
azashke

Kabel idzie przez dach na strych potem mam 2 kable podlaczone do adaptera i te 2 kable podlaczam do routera i jakos dziala. Niestety zdjec nie zrobie bo nie mam czym (dopiero sie przeprowadzilem a aparat zostawilem w starym mieszkaniu ). :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azashke pisze:Kabel idzie przez dach na strych potem mam 2 kable podlaczone do adaptera i te 2 kable podlaczam do routera i jakos dziala.
Z tego wynika że masz przy antenie AP Clienta i do routera idzie kabel ethernet.
Teraz napisz Co chcesz osiągnąć drugim routerem (czy wymienić D-Linka na inny czy co?).
Niestety ściany/stropy tłumią i nie wiele da zamiana routerów. Musisz podłączyć AP bliżej komputera. Prawdopodobnie bez wiercenia się nie obejdzie.

Może wystarczyłoby dołożyć do D-Linka dodatkową antenę panelową 8dBi skierowaną w stronę Twojego komputera i zasięg by się polepszył.

Test szybkości łącza należałoby zrobić komputerem podłączonym zamiast routera bo może się okazać że to wina leży po stronie dostawcy.
Nie pomagam na PW!
azashke

Kupilem router NETGEAR bo taki mi wcisnal sprzedawca mowiac ze sygnal bedzie wiekszy. Jakie sa ceny takie anteny i czy trudno jest ja zamontowac? To nie jest wina dostawcy internetu,poniewaz kolega ma ten sam internet i ta sama oferte tylko ze on ma satelite za oknem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

azashke pisze:Jakie sa ceny takie anteny i czy trudno jest ja zamontowac?
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=4
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ