TP i PLUS zaoferują darmowy internet?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

TP i PLUS zaoferują darmowy internet?

Post autor: przemekwas1 »

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: TP i PLUS zaoferują darmowy internet?

Post autor: ja.michal »

Prędkość minimalna. Co za nowość. :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

do końca 2024 roku.
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Malo co się nie przewróciłem, 128kb/s za 15 lat jedna strona będzie się pół roku ściągać :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, do 2024r. będzie licencja przyznana, a nie uruchomienie od 2024. :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:do 2024r. będzie licencja przyznana,
Czyli będą mieli czas na uruchomienie do 2024r, żeby im licencja nie przepadła, znając polskie realia to będzie tak jak w erze wimax "uruchomiony" na papierze. Z resztą dojdą do tego pewnie jeszcze jakieś kosmiczne ceny za sprzęt, pewnie tak że bardziej się będzie opłacało abo wziąć.

Jak to mnie kiedys uczyli nie ma nic za darmo.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:Malo co się nie przewróciłem, 128kb/s za 15 lat jedna strona będzie się pół roku ściągać
W artykule jest napisane 128kB/s :hyhy: Ale coś mi się wydaje że autor pomylił jednostki. 1Mb/s za darmo?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:1Mb/s za darmo?
Teraz to jest dużo, ale jak zauważył krystianb za tyle czasu (rok 2024) to pewnie komfort użytkowania będzie porównywalny do dzisiejszego komórkowego po limicie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Ale coś mi się wydaje że autor pomylił jednostki. 1Mb/s za darmo?
To nie błąd wykopałem ten projekt przetargu: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01 na dole 3 dokumenty, przejrzałem tylko projekt decyzji i faktycznie jest w kB/s przez pierwszy rok działalności min 128kB/s , potem min 256kB/s. Ale póki co to tylko projekt. Nawet jak przejdzie nie wiadomo czy się chętny na takie rozdawnictwo zdarzy.

Jeszcze 2 ciekawe podpunkty

Kod: Zaznacz cały

jakiekolwiek ograniczenia treści lub protokołów
dostępnych dla uŜytkownika korzystającego z dostępu
nieodpłatnego nie będą dalej idące niŜ takie same ograniczenia
stosowane dla uŜytkownika korzystającego z usług odpłatnych.
d. zapewni taką organizację i konfigurację sieci oraz jej
funkcjonalności, która zapewni interoperacyjność z dostępnymi na
rynku urządzeniami końcowymi,
Prawdopodobnie brak ograniczeń p2p, no i drugi w tej chwili wyglądający jak absurd. (sory za krzaczki tak się skopiowało)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Prawdopodobnie brak ograniczeń p2p
To będzie w takim razie tragedia jak się do takiego darmowego internetu podłączy kilku zatwardziałych ssaczy p2p...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:przejrzałem tylko projekt decyzji i faktycznie jest w kB/s przez pierwszy rok działalności min 128kB/s , potem min 256kB/s.
Przecież ludzie zajmujący się tymi przepisami niekoniecznie muszą być informatykami, a mylenie jednostek kilobita i kilobajta (właściwie kibibajta) jest wśród ludzi bardzo powszechne. Z tego co pamiętam jakiś czas temu było o tym darmowym dostępie, który jest warunkiem aby firmy dostały licencję na dane pasmo. I podane tam prędkości były ujęte w kb/s.
krystianb pisze:Prawdopodobnie brak ograniczeń p2p
Nie wyobrażam sobie darmowego łącza bez ograniczeń P2P :szok: . Mam nadzieję że jakoś to się unormuje w praktyce.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:Przecież ludzie zajmujący się tymi przepisami niekoniecznie muszą być informatykami, a mylenie jednostek kilobita i kilobajta (właściwie kibibajta) jest wśród ludzi bardzo powszechne.
Blido, w przetargu nie może być takich cyrków. Szczerze mówiąc może tak zostać. Będą operatorów ganiać. :hyhy:
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

He, he, chodzi o 128kb i 256kb, a po półgodzinie czy godzinie połączenie ma być automatycznie zrywane. Zgadzam się, że ludzie piszący taką ustawę nie muszą się znać na wszystkich zagadnieniach, ale niech przynajmniej nie będą idiotami: 30 minut przy przy 128kb akurat wystarczy, by odczytać pocztę, byle nie w onecie :hyhy: , no i pod warunkiem, że bez załączników :rotfl: Naprawdę ryczeć mi się chce, jak widzę takie "przyszłościowe" projekty :cry:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Do 2012 roku zapomna o tym a co dopiero w 2024. To kupa czasu. Nie zdziwiłabym się jak do tego czasu nawet zubry w puszczy będa miały net od lokalnego dostawcy :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Nie zdziwiłabym się jak do tego czasu nawet zubry w puszczy będa miały net od lokalnego dostawcy
:rotfl2:

Myślisz, że w Polsce nastąpi taki rozwój internetu?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

YaHooo pisze:Myślisz, że w Polsce nastąpi taki rozwój internetu?
Myślę, że tak. 13 lat to bardzo dużo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Myślę, że tak.
Ja takim optymistą w tej materii nie jestem. Bardzo chciałbym sie jednak mylić.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Ja takim optymistą w tej materii nie jestem.
YaHooo, miałeś nie siać pesymizmu. ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:YaHooo, miałeś nie siać pesymizmu. ;)
To jeszcze ja zasieję :hyhy: . Moim zdaniem w 2024 lat nie będzie nawet cienia tego, o czym marzy Sundance_kid :] . Na zapupiach ludzie (ani tym bardziej żubry) nigdy nie doczekają się porządnego neta po kablu, bo to zwyczajnie się nie opłaca, nikt nie będzie ciągnął kabla dla np. jednego domu, bo koszty zwróciłyby się po koszty zwróciłyby się po kilkudziesięciu latach. Chyba że Unia da jakieś dofinansowania, ale znając talent naszego rządu do marnowania unijnych dotacji... Internet po sieci energetycznej to też raczej ciekawostka i również będzie tylko w miastach, bo można go przesyłać tylko po sieci 230V, linią 3kV już nie można, musi być najpierw doprowadzony tradycyjnym kablem telefonicznym. Będzie można co najwyżej liczyć na jakieś nowe technologie bezprzewodowe, ale przecież one także nie dojdą w najdalsze zakątki Polski. Może będzie ulepszone CDMA (EVDO Rev B, albo jakieś jeszcze inne EVDO) i ew. HSPA na UMTS900, który zastąpi GSM. LTE będzie pewnie tak jak dzisiaj HSPA, czyli tylko w miastach. Myślę że za te 15 lat pogłębi się jeszcze bardziej przepaść między jakością neta w miastach i na wsi. W dużych miastach ludzie będą pewnie mieli łącza po kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset Gb/s po światłowodach poprowadzonych prosto do mieszkania, a na wsi ludzie będą się męczyć z kilkumegabitowym, w najlepszym razie łączem komórkowym, oczywiście z limitami. Przynajmniej odejdzie znienawidzony GPRS :hyhy: (nie wyobrażam sobie GSM w 2024 roku)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:nie wyobrażam sobie GSM w 2024 roku
No to ja tak samo :) Myślę, że w tym czasie to już minimum UMTS (albo już HSDPA) będzie miało taki zasięg jak teraz 2g :)
ODPOWIEDZ