Zwiększenie zasięgu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zwiększenie zasięgu.
Witam. Mój problem dotyczy tego ,że mieszkam w lesie na totalnym odludziu i mam marny zasięg (czasami wcale go nie mam). I myślałem nad podłączeniem zewnętrznej anteny i zawieszeniem jej na wysokim drzewie (ok.15metrów) tylko obawiam się straty sygnału na tak długim odcinku. Czy byłoy to dobre rozwiązanie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zwiększenie zasięgu.
Jakiej technologii oczekujesz: GPRS, EDGE, UMTS/HSDPA?. Możesz zastosować router 3G i wtedy kabel antenowy będzie krótki a do domu sygnał pójdzie po ethernecie (100m może być kabla)z lasu pisze:Mój problem dotyczy tego ,że mieszkam w lesie na totalnym odludziu i mam marny zasięg
Nie pomagam na PW!
-
Mogę oczekiwać tylko EDGE-a bo nie ma innego zasięgu. A o routerze który działa w paśmie GSM mogę zapomnieć bo jest dośc drogi. Ale jak podłącze antenkę z 20m kabla to będzie duża strata na kablu czy nie?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
z lasu, a czy drzewo na którym zamierzasz zamontować antenę nie chwieje się na wietrze? Przy użyciu anteny kierunkowej może to nieco utrudnić sprawę.
Duża na tyle że antena może nic nie pomóc. Generalnie odradza się stosowanie kabla antenowego dłuższego niż 10m.z lasu pisze:Ale jak podłącze antenkę z 20m kabla to będzie duża strata na kablu czy nie?
-
Drzewo się nie chwieje. A zainstalowanie anteny na dachu domu prawie nic nie zmieniło(sprawdzałem już).
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
z lasu a jak widoczność z nadajnikiem? Jaki wysoki las? Jaki typ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
zwiększenie zasięgu
Nie mam zamiaru i nie mam na celu napędzać sobie postów. Wiele nauczyłem się na tym forum chciałbym się odwzajemnić. Początkujący dla początkującego
- Do z lasu Czytając Twoją wypowiedz to jest ona bardzo enigmatyczna. Bo jak należy odnieść się do wypowiedzi. „Bo zainstalowanie anteny na dachu nic nie zmieniło”. Pytanie jakiego typu antenę zastosowałeś – mam nadzieje że nie z allegro. Jaki zastosowałeś rodzaj kabla i ile metrów.? Mam nadzieję że nie RG 316. Jaki modem z usb czy bez? Jaki wysoki budynek ile metrów do koron drzew? Jakimi metodami sprawdzałeś parametry połączenia – moc sygnału Itd. Pytań pytań.
Tutaj otrzymałeś już odpowiedz: „Duża na tyle że antena może nic nie pomóc. Generalnie odradza się stosowanie kabla antenowego dłuższego niż 10m” . Jeżeli to przekroczyłeś powieliłeś na dachu to nie spodziewaj się efektów.
W moim przypadku zanim zdecydowałem się na zainstalowanie anteny ( optymalizacja kosztów) poszedłem w kierunku poszukiwania najlepszego sygnału. Też mam las ale nie dookoła Prostymi metodami modem przymocowany taśmą w pozycji poziomej na rurze złącze USB też zabezpieczone taśmą aby nie wypadło. Długość kabla USB 5 m + budynek w moim przypadku. Następnie poprzez częstą zmianę miejsca poszukiwanie najlepszego sygnału w TopNetinfo. Oczywiście po każdej zmianie miejsca odczekanie co pewien określony czas sprawdzenie mocy sygnału. (pisałem i zamieściłem na forum parametry połączenia) Potem do anteny zastosowałem krótki kabel RF5
Życzę powodzenia Być może metody są zabawne i śmieszne uśmiechniętych odsyłam do mojego tekstu w opisie.
Ps. Przepraszam nie zauważyłem jestem już użytkownikiem forum dzisiaj jeszcze byłem początkujący ale się cieszę
- Do z lasu Czytając Twoją wypowiedz to jest ona bardzo enigmatyczna. Bo jak należy odnieść się do wypowiedzi. „Bo zainstalowanie anteny na dachu nic nie zmieniło”. Pytanie jakiego typu antenę zastosowałeś – mam nadzieje że nie z allegro. Jaki zastosowałeś rodzaj kabla i ile metrów.? Mam nadzieję że nie RG 316. Jaki modem z usb czy bez? Jaki wysoki budynek ile metrów do koron drzew? Jakimi metodami sprawdzałeś parametry połączenia – moc sygnału Itd. Pytań pytań.
Tutaj otrzymałeś już odpowiedz: „Duża na tyle że antena może nic nie pomóc. Generalnie odradza się stosowanie kabla antenowego dłuższego niż 10m” . Jeżeli to przekroczyłeś powieliłeś na dachu to nie spodziewaj się efektów.
W moim przypadku zanim zdecydowałem się na zainstalowanie anteny ( optymalizacja kosztów) poszedłem w kierunku poszukiwania najlepszego sygnału. Też mam las ale nie dookoła Prostymi metodami modem przymocowany taśmą w pozycji poziomej na rurze złącze USB też zabezpieczone taśmą aby nie wypadło. Długość kabla USB 5 m + budynek w moim przypadku. Następnie poprzez częstą zmianę miejsca poszukiwanie najlepszego sygnału w TopNetinfo. Oczywiście po każdej zmianie miejsca odczekanie co pewien określony czas sprawdzenie mocy sygnału. (pisałem i zamieściłem na forum parametry połączenia) Potem do anteny zastosowałem krótki kabel RF5
Życzę powodzenia Być może metody są zabawne i śmieszne uśmiechniętych odsyłam do mojego tekstu w opisie.
Ps. Przepraszam nie zauważyłem jestem już użytkownikiem forum dzisiaj jeszcze byłem początkujący ale się cieszę

Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego śmieszne? Pomysłowość się ceniviktor pisze:Być może metody są zabawne i śmieszne