Jaki modem UMTS wybrać? Huawei E169, czy jakiś inny?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawlosck
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem UMTS wybrać? Huawei E169, czy jakiś inny?

Post autor: pawlosck »

Witam wszystkich

Czy modem Huawei E169 jest warty kupna? Planuje go uzywac w Playu, ale czasami byc moze bedzie koniecznosc uzywania u jakiegos innego operatora(chodzi mi glownie o Plusa).

Z tego co zauwazylem, to do tego modemu mozna podlaczyc zewnetrzna antene i chcialem sie spytac, czy taka zewnetrzna antena(jakas mala, mobilna antena) rzeczywiscie duzo pomaga?
Poki co Play, to niema zbyt duzego zasiegu, wiec pewnie bedzie trzeba zainwestowac w jakas antene, przynajmnej jesli chodzi o jakies podroze.

Tak wiec, czy warto kupowac ten modem, czy moze sie rozjerzec za jakims innym? Z tego co wyczytalem z neta, to ten modem ma dosc duze mozliwosci, przynajmniej tak mi sie wydaje, bo jesli chodzi o net przez komorki, to ja poki co jestem prawie calkowicie zielony :(.

EDIT: Zalezy mi takze, zeby taki modemik chodzil pod Linuksem. Ten modem widac, zee chodzi, patrzac na strone: http://www.linux.rk.edu.pl/w/p/huawei-e ... -linuksem/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki modem UMTS wybrać? Huawei E169, czy jakiś inny?

Post autor: Jo_gurt »

pawlosck pisze:czy taka zewnetrzna antena(jakas mala, mobilna antena) rzeczywiscie duzo pomaga?
Tzn im mniej mobilna antena tym więcej pomoże. Ale na to pytanie można odpowiadać tylko w jednym punkcie w terenie. Przejdziesz 5m dalej i już może nie pomagać lub zacząć pomagać.
pawlosck pisze:przynajmnej jesli chodzi o jakies podroze.
Tzn w sensie, że chcesz jechać np. samochodem i być jednocześnie połączony?
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krystian93p »

Jeżeli chcesz używać tego neta w podróżach to musisz pamiętać, że play działa tam gdzie jest zasięg 3g, czyli w miastach i miasteczkach. Po za miastami złapanie zasięgu będzie trudne, zwłaszcza w podróży. A co do modemu to nie mam zastrzeżeń. Mam go sam i nie sprawia żadnych problemów.
pawlosck

krystian93p pisze:Jeżeli chcesz używać tego neta w podróżach to musisz pamiętać, że play działa tam gdzie jest zasięg 3g, czyli w miastach i miasteczkach. Po za miastami złapanie zasięgu będzie trudne, zwłaszcza w podróży. A co do modemu to nie mam zastrzeżeń. Mam go sam i nie sprawia żadnych problemów.
Sorry za taka dluga przerwe w odpowiedzi, ale teo samego dnia jak napisalem pierwszego posta, to odcieli mnie od netu i nie mialem jak zajrzec tutaj.

A ty masz ten modem z simlockiem, czy kupioiny w sklepie? bo jak tak patrze na opinie w necie, to zaczynam sie powaznie obawiac, czy kupowac ten modem, bo jakby nie patrzec, sporo jest negatywnych opinii o nim. a masz moze jakies propozycje jesli chodzi o kupno jakiegos innego modemu? zalezy mi na stabilnosci, niezawodnosci i zeby troche posluzyl. moge nawet troche wiecej kasy wydac, ale zeby mi posluzyll toche dluzej.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

krystian93p pisze: Patrze na opinie w necie, to zaczynam sie powaznie obawiac, czy kupowac ten modem, bo jakby nie patrzec, sporo jest negatywnych opinii o nim. a masz moze jakies propozycje jesli chodzi o kupno jakiegos innego modemu? zalezy mi na stabilnosci, niezawodnosci i zeby troche posluzyl. moge nawet troche wiecej kasy wydac, ale zeby mi posluzyll toche dluzej.
Jeżeli jest kiepski zasięg to wcale nie świadczy o jakości modemu
Sprostowanie opinie nie dotyczą tego modemu tylko Playu,oprogramowania, propagacji. Stosuje modem E169 w IPlus 3GiB z anteną zewnętrzną nie mam żadnych problemów. Patrz na forum ankieta o tym modemie
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

viktor, modemik nie jest zły. Kumpel go posiada u u niego jest ok. Niektórzy z Playa mają problemy. Ogólnie znana jest sytuacja, że modemy z Playa lubią sypać błędy. Chodzi o E169 i E160.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

ja.michal pisze:że modemy z Playa lubią sypać błędy. Chodzi o E169 i E160.
Testowałem E160 tyle że z Ery i ten działał bez błędów. :ok:
pawlosck

Czyli ten modem to jest jakos tak strasznie uczulony na slaby sygnal w stosunku do innych modemow? czy to wszystkie modemy tak beda reagowac?

Skoro mowicie, ze wina tego niestablnego dzialania lezy takze w sofcie(z tego co zauwazylem, to soft od Playa jest jakis felerny), to czy jak kupie modem w sklepie(bez simlocka itp), a nie od jakiegos konkretnego operatora, to czy sa szanse, ze omina mnie te nieprzyjemnosci zwiazane z niestabilnym dzialaniem.

PS. A wiecie, gdzie mozna ten modem kupic w Kielcach, bo jak bylem przez jakis czas w wawie, to w zadnym sklepie nie mozna bylo tego kupic(przynajmniej w tych, ktore oblecialem), a jednak wolalbym zobaczyc go zanim kupie, niz na slepo kupowac go w sklepie wysylkowym.

EDIT: A jak ten modem sie sprawuje pod Vista? bo slyszalem, ze sa troche wieksze problemy, niz np pod XP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pawlosck pisze:to czy jak kupie modem w sklepie(bez simlocka itp), a nie od jakiegos konkretnego operatora, to czy sa szanse, ze omina mnie te nieprzyjemnosci zwiazane z niestabilnym dzialaniem.
Jest taka dość duża szansa. Na forum padły takie fakty, że ten sam modem (E169), ale od innego operatora nie rozłączał i działał stabilnie pracując nawet w sieci Play.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
corleone878787
Użytkownik forum

Post autor: corleone878787 »

pawlosck pisze:Czyli ten modem to jest jakos tak strasznie uczulony na slaby sygnal w stosunku do innych modemow? czy to wszystkie modemy tak beda reagowac?
Możliwe, że tak jest. Ja korzystam z play zazwyczaj na 1 kresce zasięgu. Pół roku używałem e220 sprawował się dobrze. Zmieniłem na e160, później na e169 (wszystkie play'owskie) i jest różnica w prędkości i stabilności, czasami - 1 na kilka godzin - rozłączało. Wróciłem do e220 i nie rozłącza i chodzi nieco szybciej. Polecam e220.
doprze

Post autor: doprze »

pierwsze moje kontakty z modemami zacząłem od e220 - i muszę przyznać że to porządny sprzęt. Teraz testowałem maodemy z playa - zacząłem od e160 - i po 7 dniach zwróciłem - bo kiepski sygnał miał i dodatkowo kupę błędów przy przesyłaniu pakietów, później testowałem e169 i było trochę lepiej. Teraz mam e870 (podobno to e220 tylko na expressie) i powiem szczerze łdnie chodzi - stablnie. jedyny mały problem to to, że po uruchomieniu systemu z modem nie chce się połączyć - ale wystrczy wyjąć i włożyć ponownie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

doprze pisze:Teraz mam e870 (podobno to e220 tylko na expressie)
E870 to jest wyższy model że względu na HSUPA.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ