Przygotowania idą całkiem nieźle, dla tych wtajemnicznonych i adsl.tepnet.pl z Telepolis (chyba wiem kto to taki, taki na Y)

Od 1,5 roku korzystam sobie z technologii HSDPA, no i niestety jest coraz gorzej w tej samej lokalizacji. 2-3Mbit można włożyć sobie między palce...

Play

Plus

Orange

(Przekłamane, w praktyce 1,92Mbps
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=69334879)
Download speed: 1,923.01 (240.37)
Transfery w Play owszem są cały czas ~ 1Mbit/s ale www niesamowicie zamula wieczorami i zmiana DNSów nie pomaga.
Orange ma dosył do NodeB po światełku ale też jest coś nietak... (www szybko, transfery powinny być na wyższym poziomie choć i tak są dobre)
Era przy bardzo marnym zasięgu daje sobie dosyć dobrze radę.
Plus ustabilizował się ~ 1Mbit/s +/- 200kbps (tak jakby był na sztywno przycinany)
Zdaje sobie sprawę, że ostatnio coraz więcej osób ma terminale 3G (telefony, modemy) i korzysta z sieci. Widać, że sieć jest dużo bardziej obciążona chociaż po zasięgu którego siła zmalała zgodnie ze specyfikacją. Powinna być taka sama, bo domek ani NodeB nie jest na kółkach
Kiedyś psioczyłem na Erę, że wyrzuca do 2G z 3G telefony teraz zaobserwowałem że telefony owszem ale podczas transmisji nawet przy marnym zasięgu załącza się HSDPA (chyba celowo taka konfiguracja, żeby niekorzystające telefony nie zabierały zasobów a w razie czego handover do 3G). Jak już jesteśmy przy hopkach, jeszcze rok temu nie było problemów przy przełączaniu się z 3G do 2G i odwrotnie. Teraz jak zdarzy się handover to 3 piknięcia sieć zajęta i disconect. Miałem parę razy to szczęście, że podczas ważnej rozmowy. Jest na to sposób, ręczny wybór sieci.
Tak się zastanawiam, dlaczego nie robi nic się z tym, łącza dosyłowe są coraz tańsze
Kończąc moją dygresję po zakończeniu umów iPlus i Play do domu weznę kabelek a poza jakiś tani pre-paid typu Heyah + Opera turbo.
Dodam, że drzewa (liście) chyba też mają wpływ na wydajność, podczas ostatniego tygodnia wiele drzew zaczęło kwitnąć i wszystko siadło o jakieś 25%.