Problem z instalacją GC89 na przejściówce PCMCIA/PCI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z instalacją GC89 na przejściówce PCMCIA/PCI
Proszę o pomoc przy skonfigurowaniu Sony Ericsson GC89 na PC stacjonarnym, powiedzcie co żle robię.
1.Zainstalowałem przejściówkę 32 bit
2.Instaluję oprogramowanie Business Everywhere dołączone do karty, instalator chce aby włożyć GC89 i wegług instrukcji powinien wykryć kartę a tu klops instalator jej nie widzi.
3.Po przerwaniu instalacji program owszem uruchamia się ale pokazuje się komunikat o braku podłączonego modemu.
Nie wiem co z tym zrobić, może potrzebne jest inne oprogramowanie, a może guzik z tego będzie
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
Dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam Zbyszek
1.Zainstalowałem przejściówkę 32 bit
2.Instaluję oprogramowanie Business Everywhere dołączone do karty, instalator chce aby włożyć GC89 i wegług instrukcji powinien wykryć kartę a tu klops instalator jej nie widzi.
3.Po przerwaniu instalacji program owszem uruchamia się ale pokazuje się komunikat o braku podłączonego modemu.
Nie wiem co z tym zrobić, może potrzebne jest inne oprogramowanie, a może guzik z tego będzie
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
Dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam Zbyszek
- matinati
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z instalacją GC89 na przejściówce PCMCIA/PCI
Ja mam modem GC79 lecz instalacja powinna przebiegać podobnie:
"Na początku zabawy z tym modemem też miałem taki problem nie chciał się zainstalować i inne historie. Zrobiłem to tak:
1. Postawiłem system Windows XP Pro na nowo.( w czasie instalacji pamiętaj aby modem był wyjęty z przejściówki!!!)
2. Potem instaluje Wirless managera od GC79 (ważne po instalacji w ostatnim oknie instalatora zaznaczamy opcję że chcemy zrestartować kompa bardzo ważne gdy takiego info brak wtedy mówię wam że jest coś nie tak w systemie!!!)
3. Wkładamy kartę do przejściówki. Zainstalują się sterowniki do niej.
4. Konfigurujemy Wirless managera apn itd.
5. Korzystamy
6. Tak u siebie zainstalowałem wszystko i śmiga pięknie!!! POWODZENIA Wink
A zapomniałbym kompa mam na AMD XP 2000+ płyta: Nforce2 przejściowka: wykrywana jako RICOH i modem : SE GC79"
"Na początku zabawy z tym modemem też miałem taki problem nie chciał się zainstalować i inne historie. Zrobiłem to tak:
1. Postawiłem system Windows XP Pro na nowo.( w czasie instalacji pamiętaj aby modem był wyjęty z przejściówki!!!)
2. Potem instaluje Wirless managera od GC79 (ważne po instalacji w ostatnim oknie instalatora zaznaczamy opcję że chcemy zrestartować kompa bardzo ważne gdy takiego info brak wtedy mówię wam że jest coś nie tak w systemie!!!)
3. Wkładamy kartę do przejściówki. Zainstalują się sterowniki do niej.
4. Konfigurujemy Wirless managera apn itd.
5. Korzystamy
6. Tak u siebie zainstalowałem wszystko i śmiga pięknie!!! POWODZENIA Wink
A zapomniałbym kompa mam na AMD XP 2000+ płyta: Nforce2 przejściowka: wykrywana jako RICOH i modem : SE GC79"
- matinati
- Stały użytkownik forum
Kod: Zaznacz cały
Wielce prawdopodobne jest że sam błąd może leżeć po stronie przejściówki. Ja swoją kupiłem na allegro za ok.90 zł. W Windowsie wykrywana jest jako Kontroler CardBus Ricoh R/RL/RT/RC/5C475(II), R5C520 lub zgodny. Należy się także upewnić czy posiadana przejściówka obsługuje karty pcmci-a za pomocą II slotu(Type II PCMCIA card) gdyż takie są wymagane przez modemy.
-
Przejściówka jest tak wykrywanaKontroler CardBus Ricoh R/RL/RT/RC/5C475(II), R5C520 lub zgodnymatinati pisze:Kod: Zaznacz cały
Wielce prawdopodobne jest że sam błąd może leżeć po stronie przejściówki. Ja swoją kupiłem na allegro za ok.90 zł. W Windowsie wykrywana jest jako Kontroler CardBus Ricoh R/RL/RT/RC/5C475(II), R5C520 lub zgodny. Należy się także upewnić czy posiadana przejściówka obsługuje karty pcmci-a za pomocą II slotu(Type II PCMCIA card) gdyż takie są wymagane przez modemy.
Co do obsługi to na opakowaniu jest napisane:"... a wide range of devices compliance to Type I /II/ II cardbus/PCMCIA ..."
sprzęt to: pentium D 3.2 GHz ,płyta Asus P5N32-SLI, graf GeForce 7600GT RAM :2x1GB dual 667MHz
Spróbuę może ściągnąć Wireless Manager application and drivers for GC89 PC Card ze strony sony
- matinati
- Stały użytkownik forum
czyli przej ściówka jest dobra. Zrób tak mówisz ściagnij Wirless managera i najnowsze stery do GC89.
-
Dalej nic z tego! Doszedłem do tego że i przejściówka i modem są dobre,
problem tkwi w konfiguracji sprzętu. Dla sprawdzenia zainstalowałem modem na 2 innych komp i wszystko gra. Zgłupiałem całkiem, nie wiem czy to wina procesora czy płyty. Myślę że tej <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> płyty ASUSA.
WDZIĘCZNY BYŁBYM ZA WSZELKIE SUGESTIE CO Z TYM FANTEM ZROBIĆ. DLACZEGO TO NIE CHODZI.
Konfiguracja komp.:
1 Pł. ASUS P5N32-SLI chipset nForce4 INTEL edition (najnowszy bios i stery)
2 PENTIUM D 940 3,2 GHz 65nm
3.RAM 2x 1 GHz 667MHz w dualu
4.Dyski 2x120 SATA RAID 0 + 2x 80 SATA RAID1
ps. Chyba nie pozostanie mi nic innego jak GC89 sprzedać lub zamienić na ED77 (usb) może ktoś jest zainteresowany.
problem tkwi w konfiguracji sprzętu. Dla sprawdzenia zainstalowałem modem na 2 innych komp i wszystko gra. Zgłupiałem całkiem, nie wiem czy to wina procesora czy płyty. Myślę że tej <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> płyty ASUSA.
WDZIĘCZNY BYŁBYM ZA WSZELKIE SUGESTIE CO Z TYM FANTEM ZROBIĆ. DLACZEGO TO NIE CHODZI.
Konfiguracja komp.:
1 Pł. ASUS P5N32-SLI chipset nForce4 INTEL edition (najnowszy bios i stery)
2 PENTIUM D 940 3,2 GHz 65nm
3.RAM 2x 1 GHz 667MHz w dualu
4.Dyski 2x120 SATA RAID 0 + 2x 80 SATA RAID1
ps. Chyba nie pozostanie mi nic innego jak GC89 sprzedać lub zamienić na ED77 (usb) może ktoś jest zainteresowany.
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To jest wina płyty, ja tez tak miałem. Na innej płycie GC79 chodził.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s 

- matinati
- Stały użytkownik forum
Faktycznie płyta główna nie prawidłowo współdziała z modemem. Prawdopodobnie po wymianie płyty wszystko powinno być OK lub po zastosowaniu modemu na usb.
-
No dobrze ale skąd wiedzieć przed zakupem płyty czy będzie OKmatinati pisze:Faktycznie płyta główna nie prawidłowo współdziała z modemem. Prawdopodobnie po wymianie płyty wszystko powinno być OK lub po zastosowaniu modemu na usb.
A może wiecie jakie płyty (oczywiście pod ten procesor) by obsługiwały ten modem
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Moja jest na AMD Asrocka K7S8XE. A na Intela to nie jestem w stanie powiedzieć. Nech się ktoś wypowie kto ma płytę na której chodzi.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s 

- draconair
- Stały użytkownik forum
jaki revision pci obsługuje ten asus a jaki karta/przejściówka? bo z tego co się orientuję asus jest bardzo "nowoczesną i wybiegającą w przyszłość" firmą, która zapomniała, że kiedyś napięcie na pci wynosiło 5V ... a teraz 3.3V [ w przeciwieństweie do większości poważnych producentów ( MSI, Abit, DFI etc. ), którzy zapewniają wsteczną kompatybilnosć :-) ]
sprawdź w manualu płyty głównej i zdaj relację :-)
a jeżeli zmieniasz płyte główną to musisz zwrócić uwagę na to by obsługiwała napięcie 3.3V/5V ... wtedy każda karta na PCI będzie działać Ci bezporblemowo
sprawdź w manualu płyty głównej i zdaj relację :-)
a jeżeli zmieniasz płyte główną to musisz zwrócić uwagę na to by obsługiwała napięcie 3.3V/5V ... wtedy każda karta na PCI będzie działać Ci bezporblemowo
Plus LTE
Orange VDSL
Orange VDSL
- matinati
- Stały użytkownik forum
Ja obecnie mam płytę główną ECS N2U400 - A pod procesory AMD. Chipset Nforce 2. Wszystko chodzi u mnie bardzo dobrze. Instalacja bezproblemowa.
- matinati
- Stały użytkownik forum
Należy także zwrócić uwagę na standard PCI ja mam na swojej płycie bodajże V2.2. I na przejściówce także.
Ostatnio zmieniony 2006-07-06, 14:17 przez matinati, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przejsćiówka obsługuje 3.3/5V modem jest na 3.3V co do płyty nigdzie nie mogłęm się doczytać o napięciu co do standartu to (PCI 2.2)
ps Poświęciłem się i zarejestrowałem na stronie asusa, zapytałem jak to jest z tym ich złomem który szumnie nazywają płytami.
Ciekawe czy dostanę jakąkolwiek odpowiedź?
Pozdrawiam Zbyszek
ps Poświęciłem się i zarejestrowałem na stronie asusa, zapytałem jak to jest z tym ich złomem który szumnie nazywają płytami.
Ciekawe czy dostanę jakąkolwiek odpowiedź?
Pozdrawiam Zbyszek
- draconair
- Stały użytkownik forum
PCI 2.2 obsługuje obie wartości napięć ... hmm ... czyli jednak problem leży gdzie indziej [ czytaj w płycie głównej :-) ... tylko to troszkę bardziej złożone jest ], aczkolwiek mówisz, że sprawdzałeś na innych komputerach ... ale jakie tam były płyty główne [ chodzi mi o chipset ] ?
Plus LTE
Orange VDSL
Orange VDSL
-
Na jednym był chipset VIA (chyba MSI) na drugim Intela (Gygabyte),
ale dokładnych oznaczeń nie pamiętam.
Sądzisz że to może być wina chipetu NVIDII? Ponoć są one jednymi z najlepszych. Popytam może ktoś ma płytę na NVIDII i wtedy się okaże, chociaż matinati 3 posty wcześniej napisał że ma chipset NForce2 i jest OK
ale dokładnych oznaczeń nie pamiętam.
Sądzisz że to może być wina chipetu NVIDII? Ponoć są one jednymi z najlepszych. Popytam może ktoś ma płytę na NVIDII i wtedy się okaże, chociaż matinati 3 posty wcześniej napisał że ma chipset NForce2 i jest OK
- draconair
- Stały użytkownik forum
nie no, u mnie na przejściówce ricoha GC79 śmigał całkiem, całkiem a mam nForce4 ultra [ msi k8n neo4 platinum ] ... wydaje mi się, że w niektórych płytach głównych asusa z nforce4 coś jest namieszane z magistralą pci, bo nie wszystkie urządzenia działają tak jak należy
warto by było sprawdzić jezeli będziesz miał okazję czy twoja przejściówka i modem współpracują z jakąś inną płytą główną opartą na właśnie nForce4
warto by było sprawdzić jezeli będziesz miał okazję czy twoja przejściówka i modem współpracują z jakąś inną płytą główną opartą na właśnie nForce4
- matinati
- Stały użytkownik forum
Oglądałem na necie płytę Zbyszka.k4. Widać niezły jest to sprzęt. Posiada dwa złącza PCI reszta to 2xPCIExpress x16, PCIE x4 i 2x PCIE x1. Moja płyta choć jest już nie najnowsza nie posiada żadnego złącza PCIE jest AGPx8 i reszta to 5xPCI v2.2. Moim zdaniem po pierwsze możliwe że poprawnej komunikacji mogą w pewien sposób wadzić złącza PCIE(ale to tylko moja hipoteza). Po drugie chipse Nforce4 zazwyczaj ogólnie pracowały na platformie AMD. Możliwe że chipset nie jest jeszcze dobrze zżyty z nową platformą Intela i stąd takie wybryki. Proponowałbym jeszcze przełączyć przejściówkę na drugie złącze PCI(W skrajnym przypadku może pomóc).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dalej nie tanio,ale jakieś rozwiązanie problemu jest:
http://www.teleoptimum.pl/sklep/product ... cts_id/527
http://www.teleoptimum.pl/sklep/product ... cts_id/527
- matinati
- Stały użytkownik forum
No w sumie tak jeśli nie będzie działać to :
1. Wymiana płyty głównej.
2. Zamiana modemu na jakiś modem USB lub telefonik.
3. Router który proponuje bob post wyżej.
1. Wymiana płyty głównej.
2. Zamiana modemu na jakiś modem USB lub telefonik.
3. Router który proponuje bob post wyżej.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
-
Kupiłem inną płytę. Teraz robię kopie danych z dysków. Jak wszystko poskładam od nowa dam znać czy się udało i działa.
DZIĘKI za wszystkie odpowiedzi i chęć pomocy.
Pozdrawiam Zbyszek
DZIĘKI za wszystkie odpowiedzi i chęć pomocy.
Pozdrawiam Zbyszek
-
Witam ponownie
Stał się cud. Otrzymałem odpowiedź od asusa.Napisali że to nie wina ich płyty tylko modemu i każą się kontaktować z SonyEricsson.No ale co mieli napisać że produkują ch***wy sprzęt?
Kupiłem płytę GIGABYTE za mniej niż połowa asusa i wsio gra, żadnych komplikacji.
Zamówiłem też antenę COŚ KAKIEGO myślicie że będzie działać
pozdrawiam Zbyszek
Stał się cud. Otrzymałem odpowiedź od asusa.Napisali że to nie wina ich płyty tylko modemu i każą się kontaktować z SonyEricsson.No ale co mieli napisać że produkują ch***wy sprzęt?
Kupiłem płytę GIGABYTE za mniej niż połowa asusa i wsio gra, żadnych komplikacji.
Zamówiłem też antenę COŚ KAKIEGO myślicie że będzie działać
pozdrawiam Zbyszek
- matinati
- Stały użytkownik forum
Antenę mam bardzo podobną (też DIPOLA) lecz troszkę słabszą 13,5 dbi. Ale wszystko działa pięknie i stabilnie. 5/5 Wirless Manager. Cieszę że już u Ciebie wszystko działa. Pozdro 

SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
-
Też mam płytę asusa (P4U800-X) i też miałem na początku problem z uruchomieniem modemu (GT 3G+ EMEA) przez przejściówkę ( Kontroler CardBus Ricoh R/RL/RT/RC/5C475(II), R5C520 lub zgodny ). Niby działało wszystko OK - widows wykrywał kartę i modem, ale przy logowaniu do sieci iPlusa, nawiązywał połączenie i od razu przerywał (w logu modemu wpis: CD porzucony - Modem zdalny zawieszony. ModemStatus=00000030 ). Przy próbie połączenia innym menadżerem połączeń wywaliło błędem że modem źle podłączony lub brak modemu. Dopiero po tym komunikacie sprawdziłem przerwania i okazało się, że problem był typowy. Przejśćiówka miała przydzielone takie samo przerwanie (IRQ 21) jak karta dźwiękowa (wbudowana na płycie) - wystarczyło przełorzyć przejściówkę PCMCIA w inny slot PCI i wszystko ruszyło - na innym przerwaniu. Żadnych reinstalacji, żadnych wymian sprzętu - wystarczyło przepiąć do innego slotu PCI. Można jeszcze wspomnieć o dobrym zasilaczu i podkręcaniu kompa - dobrze aby napięcia na PCI były w normach i aby nie było zbytnich wachań - bo karty PCMCIA źle to znoszą
- jak napięcia mocno skaczą to łatwo można uszkodzić modem. [/i]

--
Andrzej
Andrzej
-
Witam,andrews pisze:Też mam płytę asusa (P4U800-X) i też miałem na początku problem z uruchomieniem modemu (GT 3G+ EMEA) przez przejściówkę ( Kontroler CardBus Ricoh R/RL/RT/RC/5C475(II), R5C520 lub zgodny ). Niby działało wszystko OK - widows wykrywał kartę i modem, ale przy logowaniu do sieci iPlusa, nawiązywał połączenie i od razu przerywał (w logu modemu wpis: CD porzucony - Modem zdalny zawieszony. ModemStatus=00000030 ). Przy próbie połączenia innym menadżerem połączeń wywaliło błędem że modem źle podłączony lub brak modemu. Dopiero po tym komunikacie sprawdziłem przerwania i okazało się, że problem był typowy. Przejśćiówka miała przydzielone takie samo przerwanie (IRQ 21) jak karta dźwiękowa (wbudowana na płycie) - wystarczyło przełorzyć przejściówkę PCMCIA w inny slot PCI i wszystko ruszyło - na innym przerwaniu.. [/i]
A jak zmienić przerwania modemu ? Bo u mnie ta opcja jest nieaktywana (widać, że jest ale nie można jej zmienić - Menedżer Urządzeń).
Mam problem ponieważ laptop widzi kartę GC89 w systemie, ale nie może się z nią komunikować

Może to właśnie konflikt przerwań

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
-
Jeśli masz dwa "sloty" w laptopie to zamień je miejscami ( ja mam w laptopie czytnik kart oraz interfejs PCMCIA )
--
Andrzej
Andrzej
-
Witam,
Mam pytanko : posiadam płytę Asusa P5VD1-X na chipsecie VIA, napiecie płyty oglądane w Biosie to kilka wartości, można je albo widzieć jako wartości ... V lub "Ignored". Czy to można ustawić na "Ignored" i bedzie działało?
Mam do tego przejściówkę Ricoh (na 3 lub 5,5 V) i Globtrotter Fusion + HSDPA (nie wiem na ile V) i czasem chodzi, a czesem nie mogę się połączyć ze 20 razy.
Pozdrawiam,
Mam pytanko : posiadam płytę Asusa P5VD1-X na chipsecie VIA, napiecie płyty oglądane w Biosie to kilka wartości, można je albo widzieć jako wartości ... V lub "Ignored". Czy to można ustawić na "Ignored" i bedzie działało?
Mam do tego przejściówkę Ricoh (na 3 lub 5,5 V) i Globtrotter Fusion + HSDPA (nie wiem na ile V) i czasem chodzi, a czesem nie mogę się połączyć ze 20 razy.
Pozdrawiam,
Marcin