Ostatnio kopiuje dużo plików między 2 PC a 2 laptepami.
Mam 100Mbit\s lan i WiFig
Prędkości osiągane
PC <-> PC 9MB/s
WIFI <-> WIFI 1MB/s
PC <-> WIFI 2MB/s
Mam w 2 PC gigabitową kartę sieciową. Do laptopa musiłbym dokupić karty "N"
Teraz pytanie czy warto bawić się w gigabit ethernet i wifi n. Kopiuje dużo zdjęć, potrafi być po parę gigabajtów. Jakie transfery mogę osiągnąc?
WIFI g / lan 100MB => WiFi n / lan 1GB
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: WIFI g / lan 100MB => WiFi n / lan 1GB
N sobie odpuść,szczególnie w zaszumionym środowisku w mieście.underziom pisze:Teraz pytanie czy warto bawić się w gigabit ethernet i wifi n
A gigabitowy ethernet to ~100 MB/s FDX - dysk laptopa z pewnością nie wyrobi,wiec predkość będziesz miał taką,jak najwolniejsze ogniwo systemu,czyli wlasnie HDD.
Tak czy inaczej - w to warto się bawić,tylko pamiętaj,że ew.switche/routery też muszą być gigabitowe.
-
- Początkujący użytkownik forum
Chyba kupię krosowany kablel i udostępnie połączenie PC - PC i sam się przekonam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To będzie najlepsze rozwiązanie. Ale pamiętaj aby we właściwościach kart zaznaczyć opcję nawiązywania połączenia gigabitowego. Czasem na kartach 100Mb/s mi się zdarzało, że potrafiły się łączyć na 10Mb/s.underziom pisze:Chyba kupię krosowany kablel
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)