galica01 pisze:tylko jak wymienić te kody i skonfigurować to połączenie bo nie wiem jakis szczegółowy opis (wersija dle słabszych

)
Jeżeli zainstalowałeś już BlueSoleil (powinieneś to zrobić przed podłączeniem adaptera BT) i podłączyłeś adapter BT to musisz sparować oba urządzenia:
1. Włącz BT w telefonie;
2. W oknie BlueSoleil kliknij na pomarańczową kulę - BlueSoleil powinien znaleźć twój telefon;
3. Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie twojego telefonu w oknie BlueSoleil, a następnie wybierz "Pair Device";
4. BlueSoleil zapyta o "Passkey" - wpisz kilka cyfr, np. 1234.
5. Telefon powinien zapytać czy "Uwierzytelnić z (tutaj nazwa komputera)?" - potwierdzasz.
6. Telefon zapyta o hasło (Passkey) - wpisujesz to co w punkcie 4.
7. Powinieneś mieć już sparowane oba urządzenia.
8. Możesz jeszcze w telefonie, w opcjach bluetooth włączyć "Połączenie automatyczne bez potwierdzania" dla sparowanego urządzenia (komputera) - nie będziesz musiał wtedy za każdym razem zatwierdzać połączenia (jeżeli w twoim telefonie jest taka opcja).
Musisz teraz utworzyć nowe połączenie i ewentualnie zainstalować sterowniki do modemu.
Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie sterowników Nokii przeznaczonych do twojego modelu telefonu i samodzielne utworzenie połączenia.
Instalacja modemu:
1. W BlueSoleil wybierz kolejno: Tools -> Configurations -> Quick Connect -> wybierz jakiś wolny port COMxx(SPP), gdzie xx to numer portu -> Assign -> wybierz swój telefon -> OK;
2. Jeżeli nie masz pakietu Nokia PC Suite lub nie ma w nim sterowników do twojego telefonu to musisz je ściągnąć ze strony Nokii;
3. Panel Sterowania -> Opcje telefonu i modemu -> Modemy -> Dodaj -> Nie wykrywaj mojego modemu, wybiorę go z listy -> Dalej -> wybierz producenta i model, np. "Nokia 3650 Bluetooth" (jeżeli nie ma go na liście, a ściągnąłeś go wcześniej to wybierz "Z dysku" i wskaż lokalizację sterownika) ->Dalej -> wybierz ten sam port, który wybrałeś w punkcie 1 -> Dalej -> Zakończ.
Tworzenie nowego połączenia:
1. Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> Utwórz nowe połączenie -> Dalej -> Połącz z internetem -> Dalej -> Konfiguruj moje połączenie ręcznie -> Dalej -> Połącz używając modemu telefonicznego -> Dalej -> wybierz zainstalowany wcześniej modem -> Dalej -> Wpisz nazwę, np. "iPlus" -> Dalej -> Wpisz numer: *99***1# -> Dalej -> w przypadku Plusa nazwę użytkownika i hasło zostawiasz puste -> Dalej -> Zakończ;
2. Dla Plusa: Właściwości połączenia -> Sieć -> Protokół internetowy (TCP/IP) -> Właściwości -> Użyj następujących adresów serwerów DNS -> preferowany: 212.2.96.51, alternatywny: 212.2.96.52;
3. Możesz zmienić szybkość maksymalną modemu (według mnie nie wpływa to na transfer ale ładniej wygląda w trayu

): Właściwości połączenia -> Ogólne -> wybierz twój modem -> Konfiguruj -> wybierz szybkość 230400, lub według własnego uznania;
4. Panel Sterowania -> Opcje telefonu i modemu -> Modemy -> Właściwości (zainstalowanego przez ciebie modemu) -> Zaawansowane -> Dodatkowe polecenia inicjujące -> dla Plusa: at+cgdcont=1,"IP","
www.plusgsm.pl"
5. We właściwościach modemu na zakładce "Modem" możesz również ustawić "Maksymalną szybkość portu", np. 230400 (według mnie i tak nie ma to znaczenia).
Jeżeli nie chcesz instalować modemu i samodzielnie tworzyć połączenia to możesz spróbować wykorzystać połączenie tworzone przez BlueSoleil. Transfer może być wtedy niższy niż ze sterownikami Nokii, ale nie musi i dotyczy to raczej telefonów z EDGE.
Aby wykorzystać połączenie tworzone przez BlueSoleil:
1. Wpisz dodatkowe polecenie inicjujące dla modemu "Bluetooth DUN Modem";
2. W oknie BlueSoleil kliknij dwukrotnie na ikonie twojego telefonu;
3. Kliknij na "Bluetooth Dial-Up Networking Service" (w rzędzie ikon w górnej części okna BlueSoleil);
4. BlueSoleil powinien wyświetlić okno dialogowe "Quick Connect" - potwierdzasz;
5. Powinno pojawić się okno połączenia - sprawdź i ewentualnie skoryguj nazwę użytkownika, hasło i numer.
6. We właściwościach połączenia wpisz adresy serwerów DNS;
7. Jeżeli już wszystko skonfigurujesz, to możesz łączyć się klikając ikonę w BlueSoleil lub przez utworzone połączenie sieciowe "Bluetooth DUN Connection".