iPlus - tragiczna jakosc działania, da sie cos z tym zrobic?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matio
Początkujący użytkownik forum

iPlus - tragiczna jakosc działania, da sie cos z tym zrobic?

Post autor: matio »

Witam

Jakiś czas temu zamówiłem usługę iPlus dla firm, omamiony nadzieją na lepszy internet niż moje łącze 512 w sieci kablowej. Poinformowano mnie, ze mieszkam w swietnej lokalizacji, 2 nadajniki w odleglosci okolo 400m...

W poniedziałek otrzymałem modem, we wtorek aktywowano kartę sim. Ku mojemu zdziwieniu zauwazyłem, ze internet działa tak samo jak na moim starym łączu (a nawet gorzej - internet przez usb bardzo koliduje z flashem na moim słabym komputerze). Troszkę przewertowałem to forum i jako porade znalazlem rezygnacje z iPlus menagera na rzecz zwyklego polaczenia dial up, tak tez zrobilem, ale roznicy nie poczulem - nie liczac braku tego shitnego programu w trayu (chociaz przydaje sie do sprawdzania wykorzystanego transferu).

Próbowałem podłączać modem bezposrednio bez USB, a nawet na jednej badż 2 przedłuzaczac doprowadzajac kabel do okna.

Mój zasięg to jedna kreska w HSDPA, transfery jakie osiągam przy pobieraniu plików są rzędu 50-80kb/s. Komputer to stary rzęch, celeron 700mhz, 512mb ramu, aczkolwiek wątpie zeby miało to w tym przypadku coś zmieniac.

Dzisiaj już w akcie desperacji zabrałem cały komputer na balkon...Nie poczułem tam żadnej rożnicy :))

Pozdrawiam i proszę o jakies rady...

Chyba, ze moge zwrocic to badziewie bez ponoszenia zadnych konsekwencji? Pewnie nie.. :(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: iPlus - tragiczna jakosc działania, da sie cos z tym zrobic?

Post autor: Jaco »

matio pisze:Pozdrawiam i proszę o jakies rady...
Tu antena mogła by polepszyć transfery ale nie koniecznie. Sprawdź dokładnie gdzie znajduje się nadajnik z HSDPA i czy jest widoczność optyczna z nadajnikiem. Jak dobrać antenę poczytaj w :faq:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

matio pisze:Chyba, ze moge zwrocic to badziewie bez ponoszenia zadnych konsekwencji? Pewnie nie.. :(
Niestety nie możesz. Wszyscy opowie zawierają w umowie klauzulę zwalniającą ich z odpowiedzialności za działanie internetu w danej lokalizacji.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hmm ... w którym miejscu Pan używa Iplusa ? Ja z Iplusa w Łodzi i okolicach jestem bardzo zadowolony :) Może coś jest źle ustawione u Pana w komputerze lub to wina modemu ? Czy zasięg w telefonie także jest tak słaby ? Może też być tak że stacja Plusa źle działa a Plus o tym nic nie wie ...
matio

Czyli zwrot nie wchodzi w grę... - Nieciekawie ;/

Szalony, używam iPlusa w Łodzi na bałutach, znajduje sie pomiedzy dwoma nadajniki oddalonymi o mniejwiecej taka sama odleglosc. W komputerze watpie zeby cos moglo byc zle ustawione, bo w sumie co? Tu nie ma zadnej filozofii, podlaczyc i dziala albo ew. skonfigurowac pod dial up'a..

W telefonie nie mam jak sprawdzic, bo nie posiadam telefonu z 3g...

Pomyslałbym nad antena, ale boje się kolejnej inwestycji w ciemno, tym bardziej ze bylem swiadom ze internet tego typu to loteria jezeli chodzi o jakosc, ale liczylem na troche lepsze wyniki...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

matio pisze:znajduje sie pomiedzy dwoma nadajniki oddalonymi o mniejwiecej taka sama odleglosc.
Użyj programu Top_NetInfo kolegi z forum. On pokazuje LAC i CID noteB, z którym się łączysz. Zobaczysz czy się zmienia. Jeśli tak to łapie raz z jednego raz z drugiego sygnał.
szalony

Matio napisz w ktorym miejscu jestes - ulice lub w poblizu jakiego skrzyzowania jak ulica jest dluga ... wtedy bede wiedzial prawdopodobnie z jakich nadajnikow korzystasz... Jaka odleglosc w metrach na oko dzieli cie od tych nadajnikow i czy jestes pewny ze to Plusa sa ? :) i jescze poprzez hyperterminal napisza jaki masz wynik komendy at+csq ? wtedy bedziemy wiedziec jaka masz sile sygnalu ?
matio

Zainstalowałem Top_Netinfo, bardzo przyjemny menager.

Porownam na przestrzeni dnia czy LAC i CID sie zmieniaja..

Jeżeli chodzi o sygnał to Top_netinfo pokazuje aktualnie:

-89 dBm, 12dBi, 10%

Dodam, ze wartosci te 10 minut temu wynosily 93dBm, wartosc procentowa rowniez skacze troszke..

Aktualnie mam ten program na pasku zadan, na dole pokazuje mi 1,72MiB, pol h temu pokazywalo raptem 800Kb/s chyba jakos..

Co do mojego adresu zamieszkania, to jest to ulica organizacji WiN, nr bloku powiedzmy ze cos okolo 52-54 bo w tych okolicach mam komputer i jestem pewien, ze są to BTS'y plusa..

Zapomnialbym - hyperterminal po polaczeniu etc calej tej konfiguracji wywala to białe okno, migajacy kursor (poziomy) i nie da sie nic wpisac..

PS. juz jest 93dBm i 4% jezeli to cos zmienia..

EDIT: Jeżeli organizacji WiN na wyszukiwarce nie załapię, to można sprobować Organizacji Wolność i Niezawisłość.

EDIT2: Wlasnie rozkminilem, ze ta liczba na pasku zadan to ilosc przeslanych danych.. eh.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

matio pisze:Porownam na przestrzeni dnia czy LAC i CID sie zmieniaja..
Czyli to może powodować niestabilność.
matio pisze:-89 dBm, 12dBi, 10%
Czyli nie jest zły.

matio, w TNI możesz wejść w ustawienia i komendy AT tam są i zastępuje hyperterminal. :)

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie anteny skoro tak skacze. :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie anteny skoro tak skacze.
Raczej tak, bo przeważnie zmiana stacji wiąże się z jakąś przerwą transmisji danych. A tak można sobie wybrać ten lepszy BTS i jazda :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal

Post autor: artureal »

U mnie też często zdarza się moc sygnału w granicach 91-93dBm, ale nie zauważyłem, by słabe osiągi wpływały znacząco na prędkość odbierania danych: nawet przy 97dBm miałem cały czas zasięg HSDPA i download około 2Mb/s. Chyba masz pecha, że w twojej okolicy jest zbyt wielu użytkowników Plusa w stosunku do ilości BTS-ów: wygląda mi to na problemy z przepustowością sieci, ale nie jestem specjalistą ;)
Odnośnie TNI: w tym programie również jest naliczenie wysłanych i odebranych danych, w dowolnie wybranym okresie rozliczeniowym :ok:
matio

Naliczylem juz 3 btsy w trakcie dnia...
No ok, powiedzmy ze zalatwie sobie antene kierunkowa, ale czy nie powinienem miec lepszych osiagow bez tej anteny? Bo wg. mnie to jest troche nabijanie klienta w butelke. Niby mam stacje blisko siebie, tylko co z tego skoro ten caly iPlus działa tragicznie?

Nie oczekuje cudów, ale mógłby działać jak łącze 2 megowe bez tej anteny..;/
szalony

Kurcze sygnal masz dobry , zobacz moj podpis ja przy -90dBm 2-3km do nodeB mam predkosci czesto 6mb/s :) , przy sygnale nawet -105dBm - 800metrow od nodeB mam predkosci okolo 2mb/s !!!( wewnatrz budynkow ) Powiem wprost jesli faktycznie masz kilkaset metrow do stacji i taki sygnal jak podales to albo niestety u ciebie plus jest przeciazony albo to wina twojego sprzetu ( komputer lub modemu ) , zrob test predkosci na innym modemie i komputerze jak mozesz wtedy cos wykluczysz - czy siec dziala ok lub czy z twoim sprzetem cos jest nie tak ?
matio

Sprawdzalem pod 3 komputerami, 2 - starymi, jednym nowym kilkumiesięcznym, wszędzie jest to samo..

W plusie powiedza mi cos nowego, czy stwierdza ze wymyslam problemy bo mam cudny zasieg wiec internet pewnie u mnie smiga?..

Jeżeli macie jeszcze jakies propozycje, to byloby naprawde milo..

:)
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Ja do nodeB mam 13 km moje dane według TNI moc sygnału -107dBm , 3dBi, 0% a jak wezmę kompa na 1piętro ( strych) to do dochodzi do 9dBi . Brak widocznośći optycznej ( zasłania las ) . Jeśli możesz to kup kabel usb 5 metrów i modem za okno na słupek lub profil 4 metrowy aluminiowy , ja tak mam bo u mnie w domu tylko GPRS . czasami dochodzi do 1.5 mega :ok:
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

matio pisze:Czyli zwrot nie wchodzi w grę... - Nieciekawie ;/
Nie zerwiesz umowy. Najpierw trza było testować a później płakać ;)

Bałuty kojarzą mi się głównie z kamienicami. W czymś takim mieszkasz?
Awatar użytkownika
artureal

Post autor: artureal »

matio, a próbowałeś włożyć simkartę do jakiegoś telefonu z chociażby EDGE (teraz prawie każdy obsługuje ten standard) i podłączyć do kompa?: jeśli będziesz miał większe transfery niż te 80kbit/s, to może jednak modem jest wadliwy?
ODPOWIEDZ