Przez ostatnie kilka dni próbowałem wykryć przyczynę następującej sytuacji:
Korzystając z internetu w typowy sposób (www, email, gg) wszystko jest w porządku; natomiast kilkukrotnie zauważyłem, że po pewnym czasie używania programów P2P (korzystam z Shareazy) transfer jest zerowy - wskazania netmetera. Mało tego internet kompletnie nie działa, mimo że w Wireless Managerze widać połączenie z plus aktywne. Pomaga tylko wyłączenie aplikacji, wyjęcie modemu i restart programu. Ponowne połączenie przy włączonej Shareazie jest ponownie "przerywane" po około 20 minutach. Pozostawienie komputera na noc też testowałem i rano widzę, że połączenie jest ale transfer zerowy. Net całkowicie nie działa.
Na początku myślałem, że to wina ustawień lub samego programu P2P, ale ta powtarzająca się sytuacja sprowokowała mnie do odszukania winowajcy. Dziś zauważyłem, że połączenie zostało około 15 minut po godzinie 20. Wcześniej pliki ściągały się bez problemów przez ponad 2 godziny. Korzystam z sieci głownie wieczorem i dopiero dziś mając czas testowałem od wcześniejszych godzin.
Tak więc czy Plus blokuje połączenia P2P, czy może są jakieś godziny podczas których wszystko działa bez problemów i blokowania.
Czy ktoś jeszcze spotkał się z podobną sytuacją