Plus blokuje połączenia?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klolik
Początkujący użytkownik forum

Plus blokuje połączenia?

Post autor: klolik »

Witam
Przez ostatnie kilka dni próbowałem wykryć przyczynę następującej sytuacji:
Korzystając z internetu w typowy sposób (www, email, gg) wszystko jest w porządku; natomiast kilkukrotnie zauważyłem, że po pewnym czasie używania programów P2P (korzystam z Shareazy) transfer jest zerowy - wskazania netmetera. Mało tego internet kompletnie nie działa, mimo że w Wireless Managerze widać połączenie z plus aktywne. Pomaga tylko wyłączenie aplikacji, wyjęcie modemu i restart programu. Ponowne połączenie przy włączonej Shareazie jest ponownie "przerywane" po około 20 minutach. Pozostawienie komputera na noc też testowałem i rano widzę, że połączenie jest ale transfer zerowy. Net całkowicie nie działa.
Na początku myślałem, że to wina ustawień lub samego programu P2P, ale ta powtarzająca się sytuacja sprowokowała mnie do odszukania winowajcy. Dziś zauważyłem, że połączenie zostało około 15 minut po godzinie 20. Wcześniej pliki ściągały się bez problemów przez ponad 2 godziny. Korzystam z sieci głownie wieczorem i dopiero dziś mając czas testowałem od wcześniejszych godzin.
Tak więc czy Plus blokuje połączenia P2P, czy może są jakieś godziny podczas których wszystko działa bez problemów i blokowania.
Czy ktoś jeszcze spotkał się z podobną sytuacją :?:
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Plus blokuje połączenia?

Post autor: Szadzik »

Połączenie się "zapycha" i dlatego po pewnym czasie przestaje działać.
Było na forum o tym wielokrotnie.

Plus nic nie blokuje.
Back to the Future ;)
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

Taki problem pojawiał się przy korzystaniu z GC85(nie wiem jaki masz modem, na pewno SE) ze starym firmwarem, pomogła aktualizacja. Dobrze, że takie zdarzenia to już dawna historia, tera jedyny problem jaki mi został to przełączanie się z EDGA na GPRS.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

mario006 pisze:Taki problem pojawiał się przy korzystaniu z GC85(nie wiem jaki masz modem, na pewno SE)
Kolega chyba nie bardzo forum czyta. ZTCP to już było kilka wątków o zrywaniu połączeń i na pewno nie dotyczy to tylko modemów SE.

mario006 pisze: tera jedyny problem jaki mi został to przełączanie się z EDGA na GPRS.
Ustaw sobie częstotliwość działania modemu na taką, jaką ma nadajnik z EDGE.
Back to the Future ;)
mario006
Użytkownik forum

Post autor: mario006 »

Szadzik pisze:[...]na pewno nie dotyczy to tylko modemów SE.
Ja nic takiego nie napisałem, że problem ten tyczy tylko SE. Po prostu drogą dedukcji doszedłem, że to jest SE - @klolik napisał w opisie, że korzysta z WM(najwyżej ten program obsługuje także inne modemy, nie tylko SE).
Szadzik pisze:Ustaw sobie częstotliwość działania modemu na taką, jaką ma nadajnik z EDGE.
U mnie to się nie sprawdza, dokładnie wątek porusze w temacie "GC85 horror".
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

mario006 pisze:Taki problem pojawiał się przy korzystaniu z GC85
W tym zdaniu stwierdzasz, że akurat GC85 ma specyficzny problem, co nie jest zgodne z prawdą. Ja zauważyłem ostatnio, że bardziej jest to związane z miejscem, w którym się korzysta z internetu niż z modemem. Do niedawna korzystałem w Chełmie i tam mnie raz na jakiś czas rozłączało. Potem korzystałem na wsi i tam zero zerwań. Potem pojechałem do Zakopanego i tam było fatalnie - ciągle mi połączenia zrywało.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

iplus

Post autor: Mikolaj211 »

Mi też łącze iplus się zrywa. Korzystam z jakiejś strony, czytam, a gdy probuje coś innego włączyć, to albo pojawia się, ze przekroczono limit csu połączenia. Natomiast w Mozzili piszę że nie można odnaleźć strony. Albo nagle pojawia się informacja od IPLUS MANAGERA, że łącze zostało przerwane. Nie wiem co robić???
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Post autor: Mikolaj211 »

mario006 pisze:Taki problem pojawiał się przy korzystaniu z GC85(nie wiem jaki masz modem, na pewno SE) ze starym firmwarem, pomogła aktualizacja. Dobrze, że takie zdarzenia to już dawna historia, tera jedyny problem jaki mi został to przełączanie się z EDGA na GPRS.

A jaka jest nie dawna historia??
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale mi nieraz też się połączenie "wieszało" i czasami pomagał "restart uslugi" czy coś w tym stylu, po telefonie do biura obsługi.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

Ten problem dotyczy chyba każdego użytkownika netu komórkowego. Bez znaczenia jest to, czy korzysta się z karty PCIMCIA czy z telefonu. Wiesza się co jakiś czas. Ja już przestałem na to zwracać uwagę. Rozłączam połączenie i uruchamiam od nowa. Taka widocznie jest tego uroda.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

PawełB pisze:Ten problem dotyczy chyba każdego użytkownika netu komórkowego. Bez znaczenia jest to, czy korzysta się z karty PCIMCIA czy z telefonu. Wiesza się co jakiś czas. Ja już przestałem na to zwracać uwagę. Rozłączam połączenie i uruchamiam od nowa. Taka widocznie jest tego uroda.
Dokładnie takie trzeba sobie podejście do tego wyrobić i się przestać przejmować.
Back to the Future ;)
luki1680

Post autor: luki1680 »

Mi tam się nic nie zrywa, mogę siedzieć w necie cały dzień i wszystko jest OK, może to przez to, że BTS mam 100 m od siebie (niestety tylko GPRS).
Kiedyś miałem problem ze zrywaniem, ale to była wina za długiego kabla USB (5 metrów !!), po skróceniu już się nigdy nie zerwało.
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

U mnie net działa dość stabilnie jak na zwykły gprs. Gdy miałem modem GC79 bez anteny kierunkowej miejscami zrywało się połączenie ale teraz gdy zastosowałem antenę 16,5 dBa wszystko jest oki. I o wiele lepiej poprawiły się prędkości z niestabilnych 3 na 5,5 KB/s.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Oczywiście jeśli sie po prostu włączy internet i sie tylko strony przegląda to nic nie powinno zrywać. Spróbujcie włączyć emule żeby działał przez minimum kilkanaście godzin to wtedy sie zaczną problemy. Żeby były problemy to możliwości łączą muszą zostać poważnie wykorzystywane.
Back to the Future ;)
PawełB
Stały użytkownik forum

Korzystałem z eMule ale jak spadł mi transfer to dałem sobie spokój. To prawda, zrywanie połączenia co parę godzin bywa irytujące.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

PawełB pisze:To prawda, zrywanie połączenia co parę godzin bywa irytujące.
Eeee, co kilka godzin to przesada. U mnie emule w Chełmie potrafił 24h pociągnąć. Natomiast teraz na wsi może chodzić nonstop i nie zrywa.
Back to the Future ;)
PawełB
Stały użytkownik forum

Nie wiem od czego to zależy. Wiem, że jak podłączyłem ładowarkę do telefonu to się zawieszało połączenie. Bywało też tak, gdy wyciągnąłem jakąś wtyczkę z gniazdka to też się zawieszało. A z Osiołkiem to bywało różnie. Raz chodził przez całą sesję, a raz się zawiesił w pewnym momencie. Teraz z Osła korzystam w pracy jak są jakieś dni wolne. 4GB/s t jest coś. Szkoda, że nie mam możliwości aby podłączyć sobie w domu. Chata nie moja to i nic nie mogę podciągnąć. Zostaje mi tylko komórka. Jedyna alternatywa. Ale i tak jestem zadowolony.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

PawełB pisze:Teraz z Osła korzystam w pracy jak są jakieś dni wolne. 4GB/s t jest coś.
4GB/s? Nie pomyliłeś się w jednostkach?
Back to the Future ;)
PawełB
Stały użytkownik forum

Pomyliłem. 4Mb/s ok. 500 kB/s teraz jest ok. :P Późna pora.
Ostatnio zmieniony 2006-07-10, 06:24 przez PawełB, łącznie zmieniany 1 raz.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

PawełB pisze:Pomyliłem. 4MB/s :P Późna pora.
Jeszcze jak poprawisz na 4Mb, to będzie ok. Oczywiście masz na myśli 4 megabity na sekundę, natomiast MB/s to megabajty na sekundę. takiego transferu też nikt jeszcze nie ma ;)
Back to the Future ;)
bazyl
Użytkownik forum

Post autor: bazyl »

U mnie przy modemie comannder najpierw było przyczyną to że miałem przedłużke USB powodowało że teoretycznie wszystko działa tylko lampka na modemie od dl ciągle świedziła. Potem jak to już wyeliminowałem to winą był iplus manager którego obeznie używam do podania pinu własny dial up pomaga. Teraz się zawiesza tylko jak się za bardzo nagrzeje przy powiedzmy ciągłum ściąganiu na maxa przez gprs po jakiś 14godzinach potrafi się zwiesić.
M COMANDER iPlus max dl 5.5 KB HELP
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

Jezeli chodzi o zrywanie to gostek w BOK`u Plusa powiedzial ,ze to jest wina kart SIM. Mozesz zrobic reklamacje i wymienia Tobie na juz dobra karte.
Nie wiem jak to jest jak kupuje sie modem do laptopa z umowa na rok lub 2 lata.Ja mam iPlusa jako usl. dodana ale zadko mi zrywa.Sciadam na eMule i nic nie zrywa.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

tomek34 pisze:Jezeli chodzi o zrywanie to gostek w BOK`u Plusa powiedzial ,ze to jest wina kart SIM. Mozesz zrobic reklamacje i wymienia Tobie na juz dobra karte.
A w bajkę o Czerwonym Kapturku też wierzysz?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

tomek34 pisze:Jezeli chodzi o zrywanie to gostek w BOK`u Plusa powiedzial ,ze to jest wina kart SIM. Mozesz zrobic reklamacje i wymienia Tobie na juz dobra karte..
Może przekręciłeś słowa gościa z bok-u, bo wydaje mi się,że sim nie ma nic do zrywania połączeń.
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

sa karty o okreslonym nr seryjnym i sa podobne zle.Mozna wymienic i trzeba sprawdzic. Mi to zdarzylo sie doslownie pare razy a neta mam juz prawie 4 miechy.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

tomek34 pisze:sa karty o okreslonym nr seryjnym i sa podobne zle.Mozna wymienic i trzeba sprawdzic. Mi to zdarzylo sie doslownie pare razy a neta mam juz prawie 4 miechy.
Może są takie co nie chcą współpracować z określonymi modemami, ale żeby były takie co rozłączają, albo zawieszają połączenie to nie ma. Dla nich wymiana karty to biznes.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

U mnie (SimData + IrDa + S55) zdarzają się "zawisy". I zauważyłam, że najczęściej zdarza się to koło godziny 20 albo koło 10. Ewentualnie przy używaniu Shareazy - wyszukiwało i nagle internet denat i to zawsze bez wyjątku. Czasem w ogóle sie nie wiesza. Odwiesza się samo. Mysle, że raczej jest to spowodowane BTSem niż kartą SIM.
(Przepraszam za błędy ale mam zepsuty minitor i nie wszystko mogę wyłapac bo patrzenie na niego jest straszne:/)
adamb123

Post autor: adamb123 »

Witam się bardzo grzecznie jak każdy nowy. Mam iplusa od marca, tylko żeby wejść do banku i na strony internetowe, nie używam żadnych ściągaczy. Modem GC79 to pomyłka szpiega ale nikt w plusie o tym nie mówi bo koniec biznesu by był. W laptopach na chipie Sisa nie działa i koniec. Fala błędów i zero transferu. Fachowcy z BOKu Plusa ściemniają jak mało kto i zwalają winę na karty sim itp. Trzeba albo zmienić laptopek albo jak ja - kupić telefon. Na Nokii 6310i+BT Blue Soleil chodzi że miło. Zero błędów i transfer stabilny na poziomie 5,5 rzadko do 12 kB/s (niestety tylko GPRS jest w zasięgu). Polecam taką kombinację (lub podobną) a nowych użytkowników przestrzegam przed modemem GC79. Będą zdrowsi...
Mikunia

Post autor: Mikunia »

tomek34 pisze:Jezeli chodzi o zrywanie to gostek w BOK`u Plusa powiedzial ,ze to jest wina kart SIM. Mozesz zrobic reklamacje i wymienia Tobie na juz dobra karte.
Witam
Pierwszy raz u Was. Szkoda, że wcześniej nie wiedziąłm o waszym forum zaoszczędziłoby to wiele moich nerwów.

Ja reklamowałak kartę sim, wymienili, ale nie polepszyło to działania internetu.
Dopiero zadzwoniłam do działu obsługi i po zrestartowaniu usługi po raz pierwszy mogę powiedzieć, że działa nieżle.

Pzdr.
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Szadzik pisze:
tomek34 pisze:sa karty o okreslonym nr seryjnym i sa podobne zle.Mozna wymienic i trzeba sprawdzic. Mi to zdarzylo sie doslownie pare razy a neta mam juz prawie 4 miechy.
Może są takie co nie chcą współpracować z określonymi modemami, ale żeby były takie co rozłączają, albo zawieszają połączenie to nie ma. Dla nich wymiana karty to biznes.

Ja miałem taką złą kartę i mi się net zrywał i mulił. Po wymianie natychmiastowa poprawa. Już bardzo długo jest dobrze i nic złego się nie dzieje. Nie wnikam co za magia - ale takie są fakty.

Co ciekawe moja stara karta gorzej działała prezy niektórych bts a przy niektórych lepiej. Przy jednym z tych gorszych był niestety mój dom.

Wymiana jest bezpłatna (choć trzeba się upomnieć).

Dobre karty w swoim numerze seryjnym na piatej pozycji powinny mieć cyfry 1, 2, 3, 4, 5 ale nie 0, 6, 7, 8, 9.

złe są te karty które
ODPOWIEDZ