Wiele kart jednego operatora = problemy?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Wiele kart jednego operatora = problemy?

Post autor: zDaleKi »

Dostałem sugestię na PW od Marensa (który ma przerwę na forum w związku z maturą).

Otóż apeluje on do osób, które mają wiele kart SIM (szczególnie tego samego operatora) i jedne z tych kart mają "taryfy głosowe" inne abonament internetowy.
Musimy w takiej sytuacji pilnować która karta jest do czego. Chodzi o to, aby przez przypadek nie użyć w modemie karty SIM do rozmów, zamiast do transmisji danych. Można w ten sposób narazić się na spore koszty.
Celem uniknięcia pomyłki można opisać flamastrem karty oraz dać inny PIN na każdej karcie.

To tyle w imieniu Marensa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Wiele kart jednego operatora = problemy?

Post autor: szalony »

Zgodze sie z watkiem :) jak mamy wiele kart trzeba uwazac... ja ten problem troche inaczej rozwiazalem - na taryfach glosowych wylaczylem calkowicie transmisje danych i jak przez pomylke bysmy na internet weszli to nie zadziala :D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

To tez jest dobre rozwiazanie. A moze nawet najlepsze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

szalony pisze:na taryfach glosowych wylaczylem calkowicie transmisje danych
A jak się wtedy ma sprawa z MMS'ami? Chyba trzeba inaczej je konfigurować?Bo ja u siebie muszę mieć włączoną transmisję GPRS żeby wysłać/odebrać MMS'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo, konfiguracja pod MMSy jest inna. Jest z reguły APN MMS, albo coś takiego.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:konfiguracja pod MMSy jest inna. Jest z reguły APN MMS, albo coś takiego.
Tu chodzi o usługi, że są razem zbite. Wydaje mi się, że w erze są rozgraniczone. Ale samo wyłączenie przesyłania danych na karcie głosowej nie załatwia sprawy, równie dobrze można sobie zrobic niezły rachunek dzwoniąc karty typu data, gdzie minuta połącznia nawet 1.50zł może kosztować, szczególnie jak na zwykłej karcie ma się darmowe rozmowy... Niestety połączeń głosowych chyba nie da się wyłączyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:Niestety połączeń głosowych chyba nie da się wyłączyć.
Na mojej abonamentowej karcie Blueconnect wyłączyłem - teraz mogę dzwonić tylko na alarmowe.
paszczak

Post autor: paszczak »

krystianb pisze:niezły rachunek dzwoniąc karty typu data
Chyba są różne karty data bo z mojej sim nie ma połączeń głosowych
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

paszczak pisze:Chyba są różne karty data
Fakt. Zapomniałem jeszcze dodać, że np. na kartach sim Play Online nie ma w ogóle połączeń głosowych.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krystianb pisze:Wydaje mi się, że w erze są rozgraniczone. Ale samo wyłączenie przesyłania danych na karcie głosowej nie załatwia sprawy,
A załatwia. Ja mam tylko dla MMS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Tu chodzi o usługi, że są razem zbite.
Dokładnie. Ja mam Simplusa i tak tam jest. Jednej usługi nie da się włączyć :( No i jeszcze jak wysyłam/pobieram MMS to telefon sygnalizuje ruch po EDGE. Więc jakbym wyłączył samo EDGE to MMS'y i tak by pewnie nie działały.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:A załatwia. Ja mam tylko dla MMS.
Chodziło mi przecież o to, że można się pomylić i w drugą strone.
YaHooo pisze:Więc jakbym wyłączył samo EDGE to MMS'y i tak by pewnie nie działały.
W simplusie te usługi sa razem na jednym krótkim kodzie, więc praktycznie wyłącza to całkowicie gprs. W innych sieciach jest inaczej osobno włącza się dostęp do apn'ow wapowych i internetowych, a osobno mmsy, samej transmisji pakietowej wyłączyć się nie da.
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze:Chodziło mi przecież o to, że można się pomylić i w drugą strone.
Ale napisałeś :
krystianb pisze:Ale samo wyłączenie przesyłania danych na karcie głosowej nie załatwia sprawy,
Więc ci odpowiadam że na swojej abonamentowej mam włączoną tylko usługę MMS a dla danych mam wyłączoną usługę. Chyba oto w tym wątku chodzi że można się pomylić ale jeśli ma się wyłączone usługi to rachunek nie będzie większy.

Poniżej zrzut ekranowy z mojego konta abonamentowego w Erze jakie usługi INTERNETOWE mam aktywne na swoim koncie.

Obrazek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Chyba oto w tym wątku chodzi że można się pomylić ale jeśli ma się wyłączone usługi to rachunek nie będzie większy.
Czy niewyraźnie napisałem
krystianb pisze:równie dobrze można sobie zrobic niezły rachunek dzwoniąc karty typu data
Przynajmniej w plusie nie da sie połączeń głosowych wyłączyć. Wiem tylko na 100% że w play tego problemu nie ma i jak wyżej widać w erze też da się wyłączyć.
Awatar użytkownika
Jaco

krystianb pisze:Przynajmniej w plusie nie da sie połączeń głosowych wyłączyć.
Ja odnoszę się do karty abonamentowej głosowej w Erze. Mając kiedyś BC karta siedziała tylko w modemie. Tylko dla testów dla forum zostawała wkładana dla przykładu do telefonu. Nigdy mi się nie zdarzyło aby pomylić karty i dzwonić z karty BC. Nawet sms nie wysyłałem. BC był tylko do neta.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Nigdy mi się nie zdarzyło aby pomylić karty i dzwonić z karty BC.
Mi sie z iplusa zdarzyło raz zadzwonić już na sam koniec umowy, na szczęście rozmowa była krótka.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Poniżej zrzut ekranowy z mojego konta abonamentowego w Erze jakie usługi INTERNETOWE mam aktywne na swoim koncie.
I tak jest najlepiej :) Ale niestety z tego co wiem to w iPlusie nie da się wyłączyć połączeń głosowych.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

szalony pisze:na taryfach glosowych wylaczylem calkowicie transmisje danych i jak przez pomylke bysmy na internet weszli to nie zadziala
Tak ale to nie rozwiązanie, Opera Mini, Nawizacja, email, Gadu-Gadu itd
Trzeba uważać aby nie ściągnąć 80MB na karcie abonamentowowej :]
ODPOWIEDZ