Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alan83
Użytkownik forum

Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?

Post autor: Alan83 »

Pingujac przykladowo wp.pl z komputera podlaczonego kablem do routera (d-link dir-300 podpiety do modemu Chello z UPC) dzieli mi pakiet na fragmenty. Wyliczylem ze poprawne MTU ustawione w Windows powinno byc mniejsze (1472) ALE w konfiguracji routera mam wpisane fabrycznie wartosc 1500. Czy ja tez mam to zmienic dla routera? Jesli tak to na jaka wartosc?

No i czy istnieje mozliwosc sprawdzeniana jakie jest aktualne ustawione w Windows bo uzyskalem informacje ze domyslnie jest 1500 ale zdaje sie kiwdys juz ja zmienialem.
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 15:37 przez Alan83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?

Post autor: Jo_gurt »

Zmieniaj na routerze. Router z komputerem są połączone w standardzie FE dla którego może być 1500B.
Alan83
Użytkownik forum

Czyli reasumujac rozumie ze ta wartos ktora wychodzi na komputerze wpietym w siec mam wprowadzic w ustawienia routera a w opcjach windowsa nic nie zmieniac?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alan83 pisze:ta wartos ktora wychodzi na komputerze wpietym w siec mam wprowadzic w ustawienia routera
Nie wiem co oznacza to zdanie, ale generalnie MTU odpowiedzialne za połączenie z Internetem siedzi w routerze.
Alan83
Użytkownik forum

Zdaje sobie sprawe. Tylko czy to MTU (1500) co mam ustawione w panelu konfiguracji routera mam zmienic na te ktore wychodzi jako wlasciwwe (1473) z pingowania dowolngego adresu internetowego z komputera wpietego w moja domowa siec czy tez ustawic to mtu tylko w systemie windows? A moze ustawic takie samo i tu i tu? Mam nadzieje ze wyrazilem sie jasno?:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli już to tylko w routerze :)
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potestować, przecież to kilka kliknięć ;)
Inna sprawa to czemu się tym zajmujesz? Coś nie śmiga?
Alan83
Użytkownik forum

Wszystko smiga ale pare dni temu wstawilem router i w dodatku UPC zmienilo mi modem z Motoroli na Scientific Atlanta (Cisco) i mam wrazenie ze na tym samym komputerze podlaczonym kablem stronki zaskakuja odrobinke wolniej.

Wszedzie w poradnikach jest mowa jak zmienic i sprawdzic MTU na komputerze "klienckim" a praktycznie nigdzie nie ma mowy o konfiguracji tego parametru w routerze :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alan83 pisze:praktycznie nigdzie nie ma mowy o konfiguracji tego parametru w routerze
Bo w routerze sprowadza się to do wklepania wartości w odpowiednie pole. Pod systemami trzeba pokombinować lub użyć odpowiedniego softu. :)
Alan83
Użytkownik forum

To oczywiste. Pytanie czy ta wartosc w routerze ma byc taka jak na komputerze?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak.
ODPOWIEDZ