Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?
Pingujac przykladowo wp.pl z komputera podlaczonego kablem do routera (d-link dir-300 podpiety do modemu Chello z UPC) dzieli mi pakiet na fragmenty. Wyliczylem ze poprawne MTU ustawione w Windows powinno byc mniejsze (1472) ALE w konfiguracji routera mam wpisane fabrycznie wartosc 1500. Czy ja tez mam to zmienic dla routera? Jesli tak to na jaka wartosc?
No i czy istnieje mozliwosc sprawdzeniana jakie jest aktualne ustawione w Windows bo uzyskalem informacje ze domyslnie jest 1500 ale zdaje sie kiwdys juz ja zmienialem.
No i czy istnieje mozliwosc sprawdzeniana jakie jest aktualne ustawione w Windows bo uzyskalem informacje ze domyslnie jest 1500 ale zdaje sie kiwdys juz ja zmienialem.
Ostatnio zmieniony 2009-04-18, 15:37 przez Alan83, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Gdzie ustawic poprawna wartosc MTU?
Zmieniaj na routerze. Router z komputerem są połączone w standardzie FE dla którego może być 1500B.
-
- Użytkownik forum
Czyli reasumujac rozumie ze ta wartos ktora wychodzi na komputerze wpietym w siec mam wprowadzic w ustawienia routera a w opcjach windowsa nic nie zmieniac?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem co oznacza to zdanie, ale generalnie MTU odpowiedzialne za połączenie z Internetem siedzi w routerze.Alan83 pisze:ta wartos ktora wychodzi na komputerze wpietym w siec mam wprowadzic w ustawienia routera
-
- Użytkownik forum
Zdaje sobie sprawe. Tylko czy to MTU (1500) co mam ustawione w panelu konfiguracji routera mam zmienic na te ktore wychodzi jako wlasciwwe (1473) z pingowania dowolngego adresu internetowego z komputera wpietego w moja domowa siec czy tez ustawic to mtu tylko w systemie windows? A moze ustawic takie samo i tu i tu? Mam nadzieje ze wyrazilem sie jasno?:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli już to tylko w routerze 
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potestować, przecież to kilka kliknięć
Inna sprawa to czemu się tym zajmujesz? Coś nie śmiga?

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potestować, przecież to kilka kliknięć

Inna sprawa to czemu się tym zajmujesz? Coś nie śmiga?
-
- Użytkownik forum
Wszystko smiga ale pare dni temu wstawilem router i w dodatku UPC zmienilo mi modem z Motoroli na Scientific Atlanta (Cisco) i mam wrazenie ze na tym samym komputerze podlaczonym kablem stronki zaskakuja odrobinke wolniej.
Wszedzie w poradnikach jest mowa jak zmienic i sprawdzic MTU na komputerze "klienckim" a praktycznie nigdzie nie ma mowy o konfiguracji tego parametru w routerze
Wszedzie w poradnikach jest mowa jak zmienic i sprawdzic MTU na komputerze "klienckim" a praktycznie nigdzie nie ma mowy o konfiguracji tego parametru w routerze

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo w routerze sprowadza się to do wklepania wartości w odpowiednie pole. Pod systemami trzeba pokombinować lub użyć odpowiedniego softu.Alan83 pisze:praktycznie nigdzie nie ma mowy o konfiguracji tego parametru w routerze

-
- Użytkownik forum
To oczywiste. Pytanie czy ta wartosc w routerze ma byc taka jak na komputerze?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy